Přední německé ekonomické instituty vydaly jarní zprávu, podle níž je ekonomika našeho bohatého souseda doslova „v šoku“. Tamní ekonomové se shodli, že HDP se kvůli opatřením souvisejícím s koronavirovou pandemií letos propadne o 4,2 procenta.

Cifra tak sice stále zůstává za „rekordním“ rokem 2009, kdy se hrubý domácí produkt země propadl o více než pět procent, jenže jeden nový nepříjemný rekord je stejně na spadnutí: postará se o něj nejspíše druhý kvartál, kdy se má podle ekonomů HDP propadnout o 9,8 procenta.

To by znamenalo nejhorší čtvrtletní propad od roku 1970, odkdy jsou data dostupná.

„Recese zanechává velké šrámy na trhu práce a státním rozpočtu,“ podotýká ve zprávě Timo Wollmershäuser z institutu ekonomického výzkumu Ifo s tím, že na vrcholu vzroste německá nezaměstnanost na 5,9 procenta. Stabilizační opatření pak podle Wollmershäusera povedou k tomu, že rozpočet skončí v rekordním deficitu ve výši 159 miliard eur.

Veřejný dluh vůči HDP vzroste k sedmdesátiprocentní hranici – odtud plynou vyjádření některých českých ekonomů, že si s tuzemskými 30 procenty nemusíme tolik lámat hlavu.

Německý rozpočet skončí v deficitu 159 miliard eur.

Pokud se však neobjeví druhá velká vlna případů nemoci covid-19, pak Wollmershäuser zdůrazňuje, že se z toho tahoun Evropy může relativně rychle dostat: konkrétně v rozmezí jednoho až dvou let, kdy už mu zkušený ekonom opět předpovídá růst.

Německo se nepochybně postará o své občany, služby i průmysl. Velkou otázkou nicméně zůstává, zda v době po koronaviru bude náš přední obchodní partner potřebovat například tolik tuzemských subdodavatelů jako před pandemií…