Česká národní banka bude mít nové možnosti obchodovat na finančním trhu. Schválila to sněmovna

Česká národní banka bude mít zřejmě širší možnosti obchodování na trzích. Bude moci obchodovat s cennými papíry s delší splatností a s více institucemi na finančních trzích a nakupovat více například státní dluhopisy. Počítá s tím vládní novela zákona o České národní bance, kterou ve středu ve stavu legislativní nouze schválila sněmovna. Proti původnímu vládnímu plánu však poslanci omezili toto rozšíření časově, a to do konce příštího roku.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Předlohu musí ještě schválit Senát a podepsat prezident. Rozšíření obchodů může pomoci státu při vydávání státních dluhopisů.

Vzít zlomek peněz na COVID a dát ho na boj s rakovinou zachrání více životů, říká bývalý šéf ČNB

Číst článek

Schválená změna neumožňuje centrální bance nakupovat státní dluhopisy na primárním trhu, tedy přímo od státu při jejich vydávání. V současnosti může Česká národní banka (ČNB) obchodovat pouze s nástroji se splatností do jednoho roku, a to pouze s bankami nebo spořitelními a úvěrními družstvy. Schválení novely toto omezení ruší.

ČNB však bude smět nově povolené obchody uskutečňovat jen proto, aby plnila své úkoly, které má ze zákona. Jde hlavně o určování a provádění měnové politiky.

Časové omezení se do novely dostalo na základě pozměňovacího návrhu, který načetl poslanec ANO Roman Kubíček. Z rozpravy vyplynulo, že šlo o kompromis, který vyplynul z debaty mezi vládou, centrální bankou a poslanci. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) s návrhem souhlasila.

„Stávající znění zákona o ČNB sice umožňuje České národní bance od bank nakupovat a bankám prodávat státní dluhopisy bez ohledu na jejich splatnost, nicméně pokud jde o ostatní cenné papíry, zákon o ČNB omezuje ČNB na obchody na peněžním trhu, tedy na obchody s nástroji se splatností do jednoho roku,“ uvedla již dříve ČNB.

Stát vydá dluhopisy

Guvernér ČNB Jiří Rusnok už dříve řekl, že na takzvaném sekundárním trhu může centrální banka nakupovat cenné papíry už nyní, ale pouze od bank a spořitelních družstev, a to pouze cenné papíry se splatností do jednoho roku.

Sněmovna schválila další opatření kvůli koronaviru. Osoby samostatně výdělečné činné dostanou 25 000

Číst článek

„Je evidentní, že pro prosazování finanční a cenové stability se může ukázat jako nutné vstoupit v nějaké krizové situaci na trh a kupovat veškeré státní dluhopisy nebo i ty s dlouhou splatností a také mít možnost kupovat dluhopisy ne přes zprostředkovatele, kterými jsou banky, ale třeba od pojišťoven, penzijních fondů, investičních společností,“ řekl guvernér.

Vydáváním dluhopisů chce ministerstvo financí uhradit větší část letošního schodku státního rozpočtu. Sněmovna ho na návrh vlády zvýšila z dosavadních 40 na 200 miliard Kč. Důvodem jsou dopady epidemie koronaviru na ekonomiku, a tím i na příjmy a výdaje státního rozpočtu.

Středeční schválená změna zákona o ČNB je obsažena už v dřívější novele tohoto zákona, kterou sněmovna již projednává. Jde o novelu, která má mimo jiné dát centrální bance zákonnou pravomoc vydávat závazná omezení komerčním bankám při poskytování hypoték. Dosud může tyto limity vydávat jen formou doporučení.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme