Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

FOTO Vedci objavili rekordnú ozónovú dieru nad Arktídou: Toto sa stane v najbližších týždňoch

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: youtube/News, Science, Tech and Health)

LONDÝN - Vedci z európskej služby Copernicus uviedli, že vrstva ozónu nad Arktídou sa rekordne stenčila a nad oblasťou severného pólu sa tak vytvorila neobvyklá ozónová diera. Vyplýva to z tlačovej správy služby. Vznik ozónových dier nad severným pólom pritom nie je obvyklý.

Kým ozónová diera nad Antarktídou sa vytvára každoročne počas austrálskej jari, ozónové diery v Arktíde sú zriedkavé. Naposledy tu k podobne silnému porušeniu došlo na jar 2011. Odborníci zo služby Copernicus pre monitorovanie atmosféry (CAMS) ale očakávajú, že tento rok bude úbytok arktického ozónu ešte intenzívnejšií. Podľa článku publikovaného v časopise Nature je teraz táto ozónová diera asi trikrát väčšia než celé Grónsko. 

FOTO Vedci objavili rekordnú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: NASA Ozone Watch)

Ozónová vrstva chráni živé organizmy na planéte pred ultrafialovým slnečným žiarením. Vyskytuje sa vo vrstve atmosféry nazývanej stratosféra vo výške desať až päťdesiat kilometrov nad zemou. Postupné narušovanie jej hrúbky viedlo podľa odborníkov k nárastu rakovinových, kožných a očných ochorení aj k ďalším negatívnym dôsledkom. Podľa Nature terajšia ozónová diera nad Arktídou riziko pre zdravie nepredstavuje a v nasledujúcich týždňoch by sa mala zaceliť.

FOTO Vedci objavili rekordnú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Mrazivé teploty každoročne umožnia nahromadenie oblakov vo vysokých výškach nad južným pólom. Prvky ako chlór a bróm, ktoré sa do atmosféry dostávajú napríklad z chladiacich zariadení, vyvolajú na povrchu týchto oblakov chemické reakcie, ktoré ozónovú vrstvu rozrušujú, vysvetľujú odborníci. Nad Arktídou zvyčajne panujú rôznorodejšie poveternostné podmienky než nad Antarktídou, pričom tohtoročné silné prúdenie vetrov zo západu spôsobilo, že nad severným pólom vznikol vír vzduchu vo veľmi nízkej teplote. Tá umožnila vznik stratosférických oblakov a chemické reakcie, pri ktorých ozón zaniká.

Viac o téme: Ozónová dieraArktída
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu