Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Další zpřísnění: Za nedodržení bezpečnostních opatření pokuta až 10 tisíc na místě

Testy na promořenost populace jsou podle odborníka nezbytné.
Zdroj: pixabay
+ Další 4 fotografie
postih
Za porušení vládních opatření proti šíření koronaviru budou zřejmě moci občané dostat od policistů a strážníků pokutu až deset tisíc korun. Vládní návrh zákona, který s touto možností počítá, dnes schválila Sněmovna, byť poměrně těsnou většinou. Návrh teď poputuje do Senátu, který ho projedná.

Pohyb na veřejných místech bez roušky může v příštích dnech občany vyjít hodně draze. Policisté by mohli pokutovat lidi například za porušení nařízení o omezení pohybu nebo za nezakrývání dýchacích cest. Opozice ale upozornila na několik nedostatků.

Mezery v zákonu

Kritici z řad opozice poukázali na to, že opatření vlády i ministerstva zdravotnictví jsou přijímána ze dne na den a jejich výklad nebývá jednoznačný. Není například jasné, zda policie bude pokutovat dodržování dvoumetrových rozestupů v obchodech nebo nošení roušek v autech.

Ministr vnitra Jan Hamáček hájil opatření kvůli tomu, že přestupky proti opatřením ministerstva zdravotnictví musí ve správním řízení projednávat krajské hygienické stanice místo potírání koronaviru.

Tvrdší postih

Ministr má za to, že většina přestupků bude stejně jako dosud řešena domluvou. Policie ale potřebuje u některých přestupků účinnější nástroj. "Není to jen o rouškách, ale i o garážových party," řekl Hamáček k charakteru přestupků.

Nynější podoba postihu ve správním řízení se podle Hamáčka ukázala jako neefektivní a zdlouhavá. Nová pravomoc by měla podle představ úřadu zvýšit účinnost opatření a zajistit jejich dodržování. Podle autorů návrhu je zaplacení pokuty na místě vhodnější i pro obviněné z přestupku, protože se vyhnou správnímu řízení, které pro ně znamená další náklady na komunikaci s úřady.

Situaci ohledně koronaviru sledujeme ONLINE zde.

Bolestná zpověď Moniky Binias: S o 24 let mladším Petrem přišli o dítě. Bojovala i s tchyní

Související články

Další články

Nejnovější kauzy