„O nás jim nejde.“ Ursula už Čechům zase spílá. Neuvěříte, proč. A politici reagují

08.04.2020 17:46

Ještě před pár týdny šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová kritizovala Česko za to, že vláda v Praze přijímala tvrdá opatření v boji s koronavirem. Teď vládu ANO a ČSSD kritizuje za to, že se chystá opatření rozvolňovat. Jenže kritika z Bruselu nezůstala bez odezvy. Ozvali se marketér Jakub Horák nebo někdejší 1. místopředseda ČSSD Michal Hašek.

„O nás jim nejde.“ Ursula už Čechům zase spílá. Neuvěříte, proč. A politici reagují
Foto: Repro Twitter
Popisek: Předsedkyně Evropské komise, Ursula von der Leyenová

Anketa

Tomio Okamura volá po referendu o vystoupení z EU. Jak byste v tomto referendu hlasovali?

hlasovalo: 28392 lidí
Zatímco v březnu kritizovala šéfka Evropské komise Českou republiku za zavedení restriktivních opatření v boji s koronavirem a upozorňovala, že uzavírání hranic jde proti duchu EU, v dubnu dostalo Česko od Ursuly von der Leyenové vynadáno za to, že se tatáž opatření chystá rozvolňovat.

Národní vlády totiž narušily plány šéfky Komise Ursuly von der Leyenové, která chtěla ve středu seznámit veřejnost s jednotnou strategií Evropské unie na období po koronavirové krizi,“ uvedly Novinky.cz s odvoláním na server Politico s tím, že šéfka Evropské komise a její spolupracovníci mají obavy z nové koronavirové vlny, pokud nebudou státy postupovat jednotně.

Spolu s Českou republikou se k rozvolnění opatření chystají také Rakousko a Dánsko.

Z Česka už do Bruselu zamířilo pár odpovědí.

„Brusel se rozhodl hrát hlavní koordinační roli v období po koronavirové krizi, aby členské státy Evropské unie měly harmonogram a ‚výstupní strategii z chaotické řady jednostranných opatření proti šíření koronaviru‘. Well, kdybychom nezavedli ‚chaotická jednostranná opatření‘, tak jsme se strategie nedočkali ještě dneska,“ napsal k tomu marketér Jakub Horák.

Reakce na Ursulu vom der Leyen

Michal Hašek poznamenal, že Ursula von der Leyenová  v očích Čechů snížila hodnotu EU tak, jak se to nepovedlo mnoha jejím předchůdcům.

„Myslím, že to v minulosti používala KDU-ČSL jako svoje motto – ‚třikrát a dost‘. Už by to mohlo dojít i té paní, která si ještě pořád myslí, že řídí Evropu, a celé její partě. Zdevalvovali v očích lidí EU za tři měsíce tak, jak se to nepovedlo jejich předchůdcům za tři volební období EU... nejde jim o ČR a naše lidi, jen o mediální body, aby byli první...“ zlobil se Hašek

„P.S. a to jsem na rozdíl od Superstara Vojtěcha přesvědčen, že ČR nemá kam spěchat v uvolňování opatření minimálně do začátku května,“ dodal ještě.

Reakce na Ursulu vom der Leyen

Konzultant Ivan Noveský uvítal, že se česká vláda řídí rozumem, nikoli Bruselem.

„Buď'me shovívaví, aneb psi štěkají a karavany táhnou dál... Kdyby česká vláda měla v kancelářích tolik ‚koksu‘, kolik tradičně mají v kancelářích vedení EU v Bruselu, možná by vydávala ještě zmatenější prohlášení. Naštěstí se naše vláda řídí rozumem, a ne Bruselem...“ podotkl.

Kanonádu uzavřel někdejší jihočeský hejtman za ČSSD Jiří Zimola, podle nějž vyjádření šéfky Evropské komise nahrává do karet euroskeptikům, kteří pak mohou tvrdit, že evropské společenství řídí mimoni.

„Vyjádření předsedkyně Evropské komise dokazuje (bohužel) neschopnost udávat směr a řídit Evropu. Jak mají občané Evropy věřit někomu, kdo zprvu kritizuje restriktivní opatření, po pár dnech uzná, že vlastně byla potřebná, aby se po dalších pár týdnech zlobil na některé členské státy za jejich rozvolňování? Uvědomuje si paní von der Leyen, že tímto přístupem jen nahrává všem euroskeptikům a utvrzuje je v názoru, že Brusel ovládají mimoni, naprosto odtržení od každodenní reality?!“ varoval Zimola.

Reakce na Ursulu vom der Leyen

Reakce na Ursulu vom der Leyen

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…