Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Kate Middleton

Ředitel chtěl finančák na Praze 10 zachránit před koronavirem, dostal zákaz zavřít. Teď zemřel

Finanční úřad pro Prahu 10.
Zdroj: reprofoto Google Mapy/Street View
+ Další 3 fotografie
boj s virem
Koronavirus dál paralyzuje Českou republiku. Právě zákeřnému viru údajně podlehl také ředitel Finančního úřadu pro Prahu 10 Jindřich M. Podle novináře Jana Tuny, který o úmrtí informoval na svém Facebooku, se zesnulý na počátku pandemie údajně snažil pracoviště uzavřít, ale nadřízení mu to znemožnili. Tuna uvedl, že ředitel podlehl koronaviru.

Tajení

Situace na Finančním úřadě desátého pražského obvodu je dramatická. O tom, že na začátku března se tu objevily první dva případy nakažených úřednic, jsme psali již na počátku března, do té doby to ale Finanční správa i hygienici před veřejností tajili.

Pak se potvrdily celkem čtyři případy. Později bohužel přibyly další, ale příslušné orgány odmítly na naše otázky jakkoli odpovědět.

Nyní bohužel koronavirus mezi zaměstnanci zřejmě zabíjel. Alespoň takovou informaci přinesl novinář Jan Tuna.

Čtěte také: Na finančáku řádí koronavirus: Potvrzeny první případy

Úmrtí

„Myslím si, že Jindra M. by si to zasloužil. Byl ředitelem FÚ Praha 10 a včera večer (v úterý – pozn. red.) zemřel na COVID-19… Vím, že hygiena chtěla FÚ P10 zavřít, ale Schillerová a spol. to zakázaly,“ cituje Jan Tuna ze zprávy od jednoho ze zaměstnanců.

„Ano, mohu potvrdit, že tuto smutnou zprávu jsme zaznamenali,“ sdělila k tomu eXtra.cz mluvčí Generálního finančního ředitelství Zuzana Mašátová.

K Tunovi kromě této tragické zprávy doputovala i údajná esemeska od zesnulého.

Poslední zpráva

„Výborně ... tlak od veřejnosti (maily, kde jsem oslovován jako Babišův pohůnek, Burešův estébáckej zm.. apod.), tlak od zaměstnanců (abych to už konečně zavřel), tlak od vedení (dokud bude poslední člověk dýchat, tak to se zavřít nesmí...), prostě pohoda…,“ psal prý kolegům ironicky M.

„On byl fakt moc hodný člověk. Zlobil se na ředitele odborů u nás. Přestože se snažil něco udělat, nikdo z nich od nás ho v tom nepodpořil. Chudák každý rok na začátku obcházel kanceláře a každému osobně popřál šťastný nový rok. Byl to strašně lidský člověk se srdcem na pravém místě. Nesnesl nespravedlivost, zastával se, když viděl, že vedoucí jednají nečestně. I mě se několikrát zastal,“ píše další ze zaměstnanců finančáku.

Nákazu na finančním úřadě tajil stát čtyři dny. Proč? A objevili se další nemocní

Daně důležitější než zdraví?

„Nebylo mu ani 60 let. Ředitel se pokusil ochránit své lidi a veřejnost, chtěl úřad uzavřít a ve středu 11. března ráno (tedy poté, kdy se dozvěděl, že už dvě z úřednic jsou nakažené – pozn. red.) na dveře umístil ceduli ‚Z technických důvodů zavřeno‘. Na pokyn z vyšších míst ale musela být cedule ještě to ráno stržena a finanční úřad otevřen,“ uvádí Jan Tuna s tím, že podle jeho názoru pro nadřízené byl důležitější výběr daní než cokoli jiného.

Čtěte také: Strach a zákazy na finančáku: Proč úřady tajily před lidmi nákazu?

Jindřich M. měl dvě vysoké školy, jednu v oblasti silnoproudé elektrotechniky, druhou byla práva se specializací na veřejnou správu. Státu věnoval posledních 25 let svého života, tak dlouho pro pražské a Generální finanční ředitelství pracoval. Začínal jako referent, postupně se vypracoval až na ředitele finančního úřadu.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy