Hlavný hygienik: Vybrané rómske osady uzatvoríme, premiér im sľubuje pomoc
8.4.2020 18:43
akt. 30.03.2021 05:25

Hlavný hygienik: Vybrané rómske osady uzatvoríme, premiér im sľubuje pomoc

Uložiť článok
Predseda vlády Igor Matovič odletel do Krompách, kde rokoval o ďalšom postupe.

Aktualizované 22:21

Premiér Igor Matovič potvrdil päť lokalít, kde sú desiatky nakazených medzi Rómami. Hlavný hygienik hovorí, že obyvateľov osád nebudú dávať do štátnej karantény, ale vybrané osady uzatvoria. V prípade, že by sa zhrošil klinický stav niekoho z obyvateľov osád prehodnotia opatrenia.

O postupe rozhodol v Krompachoch premiér Igor Matovič, kam odletel aj s europoslancom Petrom Pollákom.  

Europoslanec a bývalý vládny splnomocnenec pre rómske komunity Peter Pollák hovorí, že vírus sa bude v týchto podmienkach šíriť 13-krát rýchlejšie, než za normálnych okolností.

Šéf Generálneho štábu Ozbrojených síl Daniel Zmeko oznámil, že rozšíria počet tímov, ktoré budú v rómskych osadách testovať ľudí zo štyroch na osem.

Premiér ľuďom v osadách odkazuje, že to nie je nepriateľský akt, ale sú tam preto, aby im pomohli. Avizuje tiež, že ľuďom v osadách zabezpečia všetko potrebné pre obyvateľov osád, ktoré budú v karanténe. A to nielen vodu, potraviny, ale aj zdravotnú starostlivosť.

Väčšina prišla z Anglicka

V karanténe je tam nateraz 38 ľudí, ktorí prišli do styku s mužom, ktorý zvážal ľudí z Anglicka a bol prvý pozitívne testovaný na COVID-19. Umiestnení sú v škole pri bytovkách.

Predseda vlády Igor Matovič v stredu poobede informoval o nových ohniskách nákazy v rómskych osadách. 

Matovič takisto povedal, že pribudli prípady v otestovaných marginalizovaných rómskych komunitách.

K jednému prípadu, ktorý pred dvomi dňami zaregistrovali v Richnave, pribudlo 31 ďalších.

„Intuícia, že problém budeme mať aj v osadách, nebolo len strašenie, ale je to realita. Dnes vieme, ide o výsledky spred včerajšieho dňa, že máme už päť pozitívnych osád, v nich je minimálne 31 pozitívne testovaných. Nie sme za vodou, dámy a páni,“ povedal premiér.

Prevažná časť prípadov sú ľudia, ktorí sa mali na Slovensko vrátiť z Anglicka. Zdravotníci a vojenskí lekári doposiaľ otestovali viac ako 800 vzoriek v tridsiatke lokalít.

ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Koronavírus
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.