Do konce tohoto měsíce by mohlo být známo, zda je Remdesivir skutečně lékem pro nakažené koronavirem. A pokud se účinnost prokáže, už v květnu by mohla být látka na trhu. V exkluzivním rozhovoru pro dubnové číslo Forbesu to říká český vědec Tomáš Cihlář, stojící se svým týmem z americké společnosti Gilead Sciences za objevem preparátu.

Před uvedením na trh musí samozřejmě klinické studie potvrdit, že v současnosti největší naděje na léčbu nemoci covid-19 má opravdu léčebný efekt, a testy musí zároveň vyloučit vedlejší účinky, jež by převažovaly nad těmi pozitivními.

Nový Forbes si už dnes můžete přidat k nákupu na Rohlík.cz nebo objednat na našem e-shopu. Od zítřka ho koupíte i fyzicky v trafikách, na benzinkách nebo v supermarketech. 

„Samozřejmě chápu, že v kritických chvílích lidé říkají: Dejte nám Remdesivir, vždyť nemůže uškodit! Takhle jednoduché to ale není a ani nemůže být,“ upozorňuje Cihlář ze svého domovského San Franciska.

Má ale i dobré zprávy. „Klinické zkoušky teď zvlášť v USA úspěšně pokračují a my doufáme, ze výsledky budou do konce dubna,“ pokračuje.

„Podle mě přitom stačí alespoň jedna klíčová úspěšná zkouška, která by demonstrovala pozitivní klinický dopad, a příslušné instituce pro kontrolu léčiv v Americe, Evropě i Číně by tentokrát rozhodly v razantně zrychleném režimu. Bavíme-li se o ideálních podmínkách, v květnu by mohl být Remdesivir povolen k širokému použití.“

Farmaceutická společnost Gilead, jejímž je Cihlář viceprezidentem, se snaží připravit na eventualitu, že se Remdesivir opravdu stane lékem. Zatím dokázala vyrobit 1,5 milionu dávek preparátu, které mohou znamenat potenciální léčbu pro zhruba 140 tisíc pacientů.

Výzkumnice Maria Kovalenko v laboraři společnosti Gilead | Foto David Paul Morris

Z dnešního pohledu to vypadá jako dostatečné množství: počet nakažených po celém světě sice minulý týden překročil milion, avšak drtivá většina není postižena tak vážnými symptomy, aby lék potřebovala.

Plány sdělila společnost v otevřeném dopise, který v minulých dnech vydala. „Vnímáme srdcervoucí vzkazy, které dostáváme, jakož i záběry, které vidíme ve zprávách. Vnímáme, že bezútěšná statistika tlačí na nutnost efektivního řešení, jež se každým dnem stává intenzivnějším. Uvědomujeme si svou zodpovědnost a děláme vše pro to, abychom jí dostáli.“

Co konkrétně znamená dostát zodpovědnosti? „Zásadní je zajistit dostatečné množství Remdesiviru pro nouzové použití i klinické testy,“ vysvětluje Gilead. „Jakmile jsme zjistili, že preparát může mít potenciál při léčbě koronaviru, začaly týmy tvořit dodavatelský řetězec pro velkovýrobu. Bez ohledu na to, že není prokázáno, jestli je Remdesivir bezpečný a účinný, rozhodli jsme se investovat do rozšíření jeho výroby.“

Vydání Forbesu Dr. Naděje

Výroba však není jednoduchý a rychlý proces. Vyžaduje speciální chemii, jsou k ní potřeba omezené suroviny a sterilní výrobní kapacity. „V rámci všech těchto parametrů našly naše týmy několik způsobů, jak výrobu urychlit,“ ujišťuje společnost.

Kromě klinických testů je Remdesivir podáván pro takzvané nouzové použití: to je již evropskými i tuzemskými orgány schváleno a na vyžádání lékařů či nemocnic je poskytováno pacientům, kteří jsou hospitalizováni a jejichž zdravotní stav vyžaduje umělou plicní ventilaci. V Česku se tak stalo ve známém případu pražského taxikáře.

Háčkem je, že nouzové použití nemůže být součástí klinických testů, přičemž jedině ty jsou pro zjištění efektu eventuálního léku a jeho následné uvolnění na trh směrodatné. Jak bylo řečeno, výsledky testů by mohly být známy do konce dubna. Brzy se tedy ukáže, zda v boji proti koronaviru přijde jedno z velkých vítězství.