Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Zemřel ředitel „berňáku" Prahy 10. Chtěl zavřít úřad kvůli šíření koronaviru

Autor: jim - 
8. dubna 2020
19:58

Zaměstnance Finančního úřadu Prahy 10 rozesmutnila zpráva, že v úterý 7. dubna zemřel jejich ředitel Jindřich Menčík. V březnu se snažil uzavřít budovu úřadu, poněvadž u jeho zaměstnanců byl pozitivní nález na nakažení koronavirem covid-19. Přesto mu nadřízení nevyhověli a úřad zůstal otevřený až do vyhlášení stavu nouze.

Smutnou zprávu potvrdila pro Blesk.cz tisková mluvčí Generálního finančního ředitelství Zuzana Mašátová. „Ředitel Finančního úřadu Jindřich Menčík v úterý 7. dubna zemřel,“ uvedla. Zda byl nakažený koronavirem a to vedlo k jeho smrti, nechtěla komentovat, neboť neměla žádné bližší informace od Hygienické stanice hl. m. Prahy.

Poslední dny v práci byly pro ředitele Finančního úřadu nesmírně náročné. Pro Blesk.cz se v březnu svěřili jeho podřízení, že se bojí pracovat na úřadě, kde přicházeli do kontaktu s nakaženými kolegy, a nechtějí nemoc šířit. Vážnost situace si uvědomoval i Menčík, který opakovaně žádal vedení, aby se úřad uzavřel a nemoc se dál nešířila. Bezvýsledně.

Uzavřený úřad

Koronavirem byla jako první infikovaná žena, která přišla na začátku března do kontaktu s lidmi, jež se navrátili z rizikové oblasti v Itálii. V dalších dnech chodila do práce a teprve poté zůstala doma: „O prvním nakaženém jsme se dozvěděli v pondělí ráno (9. března, pozn. red.), o dalším v úterý ráno. Další lidé jsou na neschopence s příznaky, u některých probíhá testování. V pondělí přitom úřad normálně fungoval i pro veřejnost,“ řekl již dříve Blesku jeden ze zaměstnanců úřadu, jenž si přál zůstat v anonymitě.

Úřad, který spadá pod ministerstvo financí, v běžném režimu fungoval dál. Ve středu ráno 11. března se na dveřích objevila cedule s nápisem „z provozních důvodů zavřeno“, pak ale zase zmizela. „Aktuálně je úřad v provozu, chodí sem lidé. Skutečnou situaci jim musíme tajit. Je to ostudné a nebezpečné, mám za to, že úřad by měl být pro veřejnost uzavřen!“ prozradil pracovník úřadu.

Podle dalšího zaměstnance úřadu o závažnosti situace informoval Menčík vedení a opakovaně je žádal o uzavření úřadu, ale nestalo se tak: „Ředitel úřadu dva dny volal, aby uzavřeli celý finančák, protože se neví, s kým přesně ta nakažená paní přišla do styku,“ prozradil v březnu zaměstnanec úřadu pro Blesk.cz. Kolik nakažených lidí bylo na Finančním úřadu Prahy 10 a jestli někteří koronaviru covid-19 podlehli, nikdo zatím nekomentoval.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Robert Váňa ( 9. dubna 2020 17:58 )

Dohledáno na FB pana Tůny - 56let mu bylo.

Robert Váňa ( 9. dubna 2020 17:48 )

Nesmysl jedná se o jinou osobu (možná syn Mgr. a né ing.)Tento byl od 1995 ředitelem. http­s://ww­w.fi­nancnis­prava­.cz/ap­p/pro­fesni­zivo­topi­sy/da­ta/105­688/CV­_10568­8_1612­251750­3218­.pdf

aaobcanka ( 9. dubna 2020 13:37 )

Kolik asi tak bylo Jindřichovi Menčíkovi,řediteli FÚ Prahy 10 ?

manunu ( 9. dubna 2020 11:34 )

jjusa:Chtěl být další Palach? To snad nemyslíte vážně? Vaše příspěvky, to je úroveň.

BoziMilda ( 9. dubna 2020 10:54 )

No a co z toho plyne ? Mnohokráte prokázané Čiň čertu dobře, peklem se ti odvděčí. Sloužil té Burešovsko - Schillerovské zaklekávací klice a za odměnu dostal koronavirus. Estébákům na lidech nezáleží, ani na těch, co jim slouží. Však oni snadno najdou nové ochotné držet karabáč nad nevolníky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa