Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Když jsme to porazili my, zvládnete to taky.“ Senioři (90) poslali Johnsonovi dojemný vzkaz

Autor: Darina Jíchová - 
8. dubna 2020
20:33

Celá Británie s napětím sleduje zdravotní stav premiéra Borise Johnsona, který je už druhý den na jednotce intenzivní péče. Předseda vlády se stejně jako dalších více než 55 tisíc lidí nakazil koronavirem způsobujícím nemoc covid-19. Premiérův mluvčí ve středu odpoledne informoval o tom, že Johnson na léčbu dobře reaguje. Britští senioři mu poslali dojemný vzkaz: „Buďte silný, Borisi, když jsme to zvládli my, zvládnete to taky.“ Zprávu přinesl list Daily Mail.

Bill Dobie (90) z Blackpoolu a Dorothy Elricková (89) ze Sheffieldu patří k těm nejstarším pacientům, kterým se podařilo porazit koronavirus. Oba bojovali o život na jednotce intenzivní péče a oba se plně zotavili. Důchodci už z pohodlí svého domova přejí premiérovi brzké uzdravení a návrat domů.

„Doufám, že se náš pan premiér rychle uzdraví a vrátí se do čela vlády,“ nechal se slyšet Dobbie a dodal, že ho během nemoci nejvíce trápily vysoké horečky. „Je těžké slyšet, že náš premiér v nemocnici bojuje s tím virem. Doufám, že ho porazí. Potřebujeme ho, v takovýchto časech potřebujeme churchillovského vůdce, jako je on,“ okomentoval Dobbie.

„Borisi, nebojte se.“

„Je důležité, aby zůstal pozitivní a věřil, že se uzdraví, to skutečně pomůže. Borisi, opravdu vás potřebujeme, musíte naši zemi postavit zpátky na nohy,“ doplnil Dobbie. O premiéra se strachuje také Elricková, která si rovněž prošla koronavirem, její stav zhoršovalo to, že trpí chronickou obstrukční plicní nemocí. Týden strávila v nemocnici na kyslíkové masce, ale uzdravila se.

„Modleme se za Borise." Britové s napětím sledují zdravotní stav premiéra Johnsona. „Modleme se za Borise." Britové s napětím sledují zdravotní stav premiéra Johnsona. | ČTK/AP/Alberto Pezzali

„Musíte zůstat silný, Borisi, jestli to může porazit někdo jako já, zvládnete to hravě. Nebojte se. Snad lidé konečně začnou poslouchat a řídit se opatřeními, abychom to přemohli a mohli zase vidět svoje rodiny. Já chci vidět svoje vnoučata,“ vzkázala Johnsonovi Elricková, babička sedmi vnoučat.

Stařenka nechápala, proč za ní nesmí rodina

„Pokud se lidé nezačnou řídit vládními nařízeními, musí Británie vyhlásit celonárodní karanténu. Jen tak se můžeme co nejrychleji vrátit k normálnímu životu,“ sdělila tisku vnučka Elrickové Jade (26). „Stejně jako babička i já Borisovi přeju brzké uzdravení. Babičku odvezli do nemocnice ve stejný den, kdy premiér oznámil, že se taky nakazil, tedy v pátek 27. března. Na pokoji byla sama, což se jí nelíbilo. Ze začátku vůbec nechápala, proč za ní nesmíme,“ popsala Jade.

Premiérovi Johnsonovi lidé do Downing Street posílají květiny a přání brzkého uzdravení. Premiérovi Johnsonovi lidé do Downing Street posílají květiny a přání brzkého uzdravení. | Reuters

Elricková za život už třikrát porazila rakovinu, bez větších omezení žije i s chronickou plicní nemocí. „Do nemocnice jsme pořád volali, ale k telefonu jsme ji nedostali. Kvůli omezení pohybu a shromažďování se s ní zatím viděl jen táta, ale už jsem s babčou mluvila. Doma nejdřív zkontrolovala zprávy, řádění koronaviru ji překvapilo,“ zakončila Jade. Koronavirus si v Británii vyžádal více než 6 tisíc obětí.

Video  Jan Hamáček na TK po jednání Ústředního krizového štábu  - abl
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa