Hlavní obsah

Přijímací zkoušky na vysoké školy budou 15 dní po jejich znovuotevření

– Praha

Přijímací zkoušky na vysoké školy se budou konat v prezenční podobě 15 dní po jejich znovuotevření. Školy ale mohou zvolit i on-line formu. Ve středu vládní návrh podpořili poslanci. Teď návrh projedná Senát.

Foto: ČTK

Ministr školství Robert Plaga

Článek

„Uvolňujeme rektorům škol podmínky pro přijímacím zkoušky a přijímání ke studiu. Aby se studenti mohli na přijímací zkoušky připravit, je tam stanovena lhůta 15 dní po obnovení přítomnosti studentů na výuce,” uvedl změnu ve Sněmovně ministr školství Robert Plaga (ANO).

Metrové rozestupy ve školách? Babišův nápad je neproveditelný, řekl Plaga

Koronavirus

Termíny přijímacích zkoušek si každá škola určuje sama. Doposud ale platilo, že vysoké školy musí termíny oznámit alespoň s čtyřměsíčním předstihem. Nyní by se tak uchazeči mohli o nich dozvědět pouze 15 dní předem.

Vysoké školy by také měly mít možnost organizovat přijímací zkoušky i na dálku. Většina vysokých škol již původní termíny přijímacích zkoušek posunula. Odložené byly také celostátní zkoušky Scio.

Maturity nebudou, pokud se školy do června neotevřou, schválili poslanci

Domácí

Návrh počítá také s tím, že přijatí uchazeči budou smět dodat maturitní vysvědčení dodatečně. Kvůli uzavření škol totiž letos stále nejsou stanovené termíny maturitních zkoušek. Ty by se měly konat nejdříve 21 po znovuotevření škol. Pokud by se tak ale nestalo do konce června, nebudou se maturity konat vůbec.

Státní zkoušky budou přes internet 

Státní závěrečné zkoušky a obhajoby disertačních prací se budou moct konat i přes internet. Pokud by se státnice nemohly uskutečnit ani na dálku, měly by být po otevření škol. Školy by navíc měly mít možnost akademický rok prodloužit.

Maturity a přijímací zkoušky na střední školy mohou být v červnu

Koronavirus

Kvůli šíření koronaviru jsou školy zavřené od 11. března. Ministr Plaga předpokládá jejich otevření v druhé polovině května. První přijímací zkoušky by se tak mohly konat již začátkem června.

Reklama

Výběr článků

Načítám