V USA je přes 400 tisíc nakažených koronavirem. Ve státě New York narostl počet zemřelých o 779 za den

Počet lidí nakažených koronavirem překročil v USA hranici 400 tisíc, téměř 13 tisíc nákaze podlehlo. Vyplývá to ze statistiky Univerzity Johnse Hopkinse, která vývoj pandemie sleduje. Nejhorší situace je ve státě New York, kde úřady evidují 6268 úmrtí, což mnohonásobně převyšuje více než 2700 obětí útoků z 11. září 2001.

Tento článek je více než rok starý.

Washington Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

USNS Comfort - nemocniční loď amerického námořnictva u Manhattanu.

USNS Comfort - nemocniční loď amerického námořnictva u Manhattanu. | Foto: Carlo Allegri | Zdroj: Reuters

Americké úřady aktuálně registrují 401 166 případů nákazy a 12 936 úmrtí. Spojené státy jsou co do počtu zjištěných infikovaných nejvíce zasaženou zemí na světě. V počtu obětí jsou před USA evropské státy Itálie a Španělsko.

Americký prezident Donald Trump v úterý uvedl, že jsou již i přes velmi bolestný týden vidět záblesky naděje, neboť se USA přibližují vrcholu koronavirové křivky.

Spojené státy se blíží k vrcholu epidemie, řekl Trump. Chystá se obnovit americké hospodářství

Číst článek

Nejzasaženější je americký státě New York, kde za posledních 24 hodin narostl počet lidí, kteří zemřeli na nemoc covid-19 o 779, což je denní rekord. V úterý tento nárůst činil 731. Dosud koronaviru ve státě New York podlehlo 6268 lidí. Oznámil to guvernér státu Andrew Cuomo. Podle součtu agentury Reuters bylo dosud v New Yorku zaznamenáno 149 316 případů nákazy.

Guvernér New Yorku Cuomo uvedl, že přísná omezení v podobě uzavření škol a podniků a nařízení bezpečných rozestupů mezi lidmi přináší výsledky. Křivka nově nakažených se podle něj zplošťuje, ale to neznamená, že nastal čas polevit. Počty mrtvých bohužel podle Cuoma mohou v následujících dnech ještě dále narůstat, jelikož umírají lidé, kteří byli na ventilátory napojeni delší dobu a jejichž stav se nezlepšil.

‚Neříkám, že to uděláme.‘ Trump připustil, že by Spojené státy mohly pozastavit financování WHO

Číst článek

„Koronavirus zabíjí zranitelné osoby a tomu nemůžeme zabránit,“ uvedl Cuomo a dodal, že zdravotníci podle něj zachránili životy tam, kde to bylo možné. Ve státě muselo být hospitalizováno dalších 586 lidí, 7. dubna to bylo 656. Guvernér také poděkoval prezidentovi Donaldu Trumpovi za rychlou akci na pomoc New Yorku.

Cuomo též oznámil, že nechal zdvojnásobit pokutu za porušování opatření společenských rozestupů, a to na 1000 dolarů (téměř 25 000 Kč). Platnost stávajících opatření včetně zavření škol a obchodů, které neprodávají klíčové zboží, jako například potraviny, byla prodloužena do 29. dubna.

Guvernér také srovnal současnou pandemii ve státě se španělskou chřipkou v roce 1918, která v New Yorku dosáhla vrcholu až po šesti měsících.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme