Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Svět

‚S politiky nepolemizujeme, pouze prezentujeme data.‘ Zástupce WHO v Česku odráží Trumpovu kritiku

Donald Trump na tiskové konferenci ke koronaviru 29. 3. 2020 v Bílém domě. foto: ČTK

PRAHA/WASHINGTON D.C. - Americký prezident Donald Trump zaútočil na Světovou zdravotnickou organizaci. Kritizoval ji za špatné rady a Čínu za poskytování smyšlených dat. Podle zástupce WHO v Česku ale organizace jen prezentuje data předložená členskými státy a nemůže všechny kontrolovat.
  5:00

„WHO to opravdu zbabrala. Z nějakého důvodu... je velmi čínocentrická. Na to si posvítíme. Naštěstí jsem brzy odmítl jejich radu, abychom nechali naše hranice otevřené Číně. Proč nám dali takové vadné doporučení?“ rozlítil se v úterý na Twitteru šéf Bílého domu.

Sdělte lidem smysl samotného nošení roušek a zvažte rizika. WHO vydala detailní pokyny

Přidal se tak po bok japonského vicepremiéra Tara Asa či amerického senátora Marca Rubia, kteří již několik týdnů kritizují WHO za liknavý přístup k Číně. Rubio zároveň upozorňuje, že se WHO při udělování doporučení řídila daty z Číny, která přitom nemusela být pravdivá. Podobný názor v nedávném rozhovoru pro DVTV vyslovil i náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

„Naše první údaje vycházely z trochu vyfabulovaných údajů z Číny,“ řekl v rozhovoru pro DVTV Prymula. „Čína neposkytuje korektní data. Nedává logiku, že tam případy nenarůstají, protože ve světě se za poslední dva až tři týdny počet nakažených dramaticky zvedl.“

Pracujeme s tím, co máme

Podle zástupce WHO v České republice Srđana Matiće ale organizace může pracovat jen s tím, co jí Čína poskytne. „Všechna data, která dostáváme od členských států, jsou získávána na principu dobré víry,” uvedl Matić pro server Lidovky.cz.

Trump zaútočil na WHO. Opravdu to zbabrala, je velmi čínocentrická, na to si posvítíme, napsal

„Spoléháme se na princip dobré víry ve všech případech, nejen v případě Číny. Jsme si vědomi, že probíhá debata o kvalitě dostupných dat a na nich závislých doporučeních WHO. Ale ani v jiných zemích si nemůžeme být jistí, že vědecké práce či data o pacientech odpovídají realitě, ale jiná než poskytnutá data nemáme,” vysvětlil Matić.

„Na druhou stranu je důležité upozornit, že pro mezinárodní komunitu byly velmi užitečné informace z Číny o samotné nemoci a jejím průběhu. Řešení situace není jen o počtu obětí, ale také o dalších faktorech s nemocí spojených,” dodal Matić s tím, že WHO nemůže kontrolovat všechny země a komentovat, co dělají a nedělají správně. „Světová zdravotnická organizace nerozhoduje. Prezentuje dostupné informace tak, jak jí byly poskytnuty.”

Sám Matić se ale nedomnívá, že by v Číně probíhala obrovská epidemie, která by byla zakrytá čínskou vládou. „Nemáme indikace, že by v Číně probíhalo něco jiného, než o čem se ve veřejném prostoru mluví,” vysvětlil zástupce WHO v Česku.

Prezident Donald Trump při kritice WHO a jejímu postoji k Číně rovněž zmínil, že USA možná na jeho popud zváží, zda budou WHO nadále posílat členské příspěvky. Podobně se již šéf Bílého domu zachoval například v otázce příspěvků do UNESCO, a země tak již nepřispívá miliony dolarů do celkového rozpočtu fondu na ochranu světového kulturního dědictví. „S politiky nepolemizujeme, i kdybychom s nimi nesouhlasili,” reagoval pro Lidovky.cz Matić.

Na výroky prezidenta USA reagoval na středeční tiskové konferenci i generální ředitel WHO Tedros Adhanom. Podle něj „politizování koronaviru“ povede jen k „mnohem většímu počtu pytlů na mrtvoly“.

Kritika kvůli Tchaj-wanu

Nekritické přijímání dat z Číny však není jedinou kritikou, kterou si v posledních týdnech WHO vysloužila. Pod palbou se ocitl v minulých týdnech za „obdiv“ Číny jednak generální ředitel Světové zdravotnické organizace Tedros Adhanom a minulý týden si utrhl ostudu poradce WHO Bruce Aylward kvůli otázce médií na pozici Tchaj-wanu v rámci organizace.

Šéf WHO Tedros Adhanom.

Když se jej reportérka hongkongského serveru RTHK na Tchaj-wan zeptala, nejprve předstíral, že otázku neslyšel a následně řekl, že by se měla přesunout k další. Když tak neučinila, zavěsil. K rozhovoru se pak vyjadřovaly desítky osobností s tím, že je takový přístup ostudný.

Tchaj-wan je nyní součástí WHO, ale pouze jako provincie Číny, jejíž komunistická vláda razí tzv. politiku jedné Číny - tedy pokud organizace, nebo stát naváže vztahy s Čínskou lidovou republikou, považuje Tchaj-wan za její součást.

„Pokud se členské státy usnesou, že Tchaj-wan má být ve WHO vedený jako samostatná země a ne jako provincie Číny, jeho pozice se změní a bude mít plná práva jako ostatní. Není však na organizaci, aby rozhodovala o pozici Tchaj-wanu v rámci WHO,“ vysvětlil celou situaci pro server Lidovky.cz Matić.