Koronavírus: Na Slovensku sa vyliečilo ďalších 7 pacientov
9.4.2020 06:15
akt. 30.03.2021 05:25

Koronavírus: Na Slovensku sa vyliečilo ďalších 7 pacientov

Uložiť článok
Na Slovensku bolo dosiaľ potvrdených 701 pozitívnych testov na COVID-19. Od stredy platí obmedzenie pohybu obyvateľov počas veľkonočných sviatkov. Aktuálnu situáciu denne sledujeme ONLINE.

– Na Slovensku je potvrdených 701 prípadov, 2 pacienti zomreli, 23 ľudí sa vyliečilo

– Od 8. do 13. apríla je obmedzený pohyb Slovákov

Zoznam miest, kde vám na Slovensku vezmú odbery na testovanie

– Sulíka s Matovičom rozhádali kolóny na cestách

– Pozrite si aktuálnu mapu potvrdených prípadov na Slovensku a ONLINE štatistiky

ONLINE:

Dnešný online končíme, pokračovať v ňom budeme opäť zajtra. Ďakujeme vám za pozornosť!

21:06 - SLOVENSKO:  Posádky hasičskej záchrannej služby dnes vykonávali odbery na viacerých miestach.

  • Hasiči zo Žiliny začali s odbermi ráno v areáli RÚVZ v Žiline
  • Na Strednej odbornej škole PZ v Pezinku sa o testovanie repatriantov postarala posádka HZS z Trnavy
  • Hasiči z Trenčína pracovali na odberoch v KLÚ Arco Trenčianske Teplice
  • Prešovská posádka hasičských záchranárov testovala repatriantov v KLÚ Družba v Bardejove
  • Hasiči z Banskej Bystrice vykonali odbery osobám s podozrením na koronavírus v CÚZ Bystrá v Liptovskom Jáne a na Donovaloch v Smrekovci vykonávali každodenné činnosti pre riadny chod karanténneho zariadenia
  • S odbermi sa pokračovalo aj v karanténnom zariadení Gabčíkovo a na Inštitúte verejnej správy v Dúbravke.

20:57 - POPRAD: Školský internát na Karpatskej ulici v Poprade prichýlil vo štvrtok 167 repatriantov, ktorí na Slovensko pricestovali z Rakúska, Ukrajiny, Škótska, Nemecka a Maďarska a prešli v posledných hodinách cez otvorené hraničné priechody. Do karanténneho zariadenia sa presunuli za asistencie policajných zložiek. (TASR)

20:17 - SPIŠSKÉ PODHRADIE:  „ Dňa 09. 04. 2020 bola vykonaná uzávierka cesty v Spišskom Podhradí od konca okresu Levoča po križovatku s cestou III/3261, z dôvodu nariadenia karantény v rómskej osade Dobrá vôľa. Obchádzková trasa vedie do mesta Spišské Vlachy,“ upozorňuje vodičov na obmedzenia polícia.

20:15 - BRATISLAVA:  „ Ľudia bez domova patria v čase koronakrízy k najzraniteľnejším skupinám spoločnosti. Práve preto im mesto pomáha viacerými spôsobmi,“ píše hlavné mesto na Facebooku.

  • Vytvorili karanténne mestečko, kde poskytujú dôležité útočisko tejto zraniteľnej skupine, čím zároveň pomáhajú spomaliť šírenie vírusu a chránia tak všetkých. 
  • V spolupráci s armádou zriadili hygienické stanice, aby ľudia bez domova mali zabezpečený prístup k pitnej vode a k základnej hygiene
  • Mestský terénny tím im poskytuje základnú starostlivosť ako rúška, jedlo či potrebné informácie a rady

20:09 - SLOVENSKO:  Prezidentka Zuzana Čaputová sa pred veľkonočnými sviatkami prihovorila Slovákom v prejave na RTVS. Hovorí v ňom aj o tom, že svet už pre koronavírus nie je taký, aký bol doteraz. Celý príhovor prezidentky si môžete prečítať tu .

19:44 - SPIŠ: Polícia upozorňuje na uzávierku cesty z obce Spišské Vlachy do Spišského Podhradia cez časť Dobrá vôľa. Obchádzka vedie cez obec Žehra a táto obchádzka je vyznačená prenosným dopravným znamením.

„Vzhľadom na uzavretie 5 rómskych osád, ktoré polícia v spolupráci s Armádou SR monitoruje, aby nedošlo ku kontaktu s ostatnými občanmi a zabránilo sa ďalšiemu šíreniu nákazy, žiadame všetkých občanov, aby rešpektovali pokyny polície a opatrenia, ktoré bolo nevyhnutné prijať, aby sa zvýšeným pohybom neohrozovalo zdravie ďalších ľudí,“ píše polícia na sociálnej sieti.

10fotiek v galérii Blokovanie cesty políciou Zdroj: Polícia SR - Košický kraj

19:41 - BRATISLAVA: Minister zdravotníctva Marek Krajčí navštívi v sobotu, 11. apríla, Univerzitnú nemocnicu Bratislava a osobne si prezrie v praxi aktuálne nastavené opatrenia v súvislosti s ochorením COVID-19 a poskytovaním zdravotnej starostlivosti. Informuje o tom hovorkyňa rezortu zdravotníctva.

19:32 - SNINA: Podľa regionálnej stránky na sociálnej sieti mali všetci testovaní Rómovia v Snine negatívny výsledok na koronavírus.

19:25 - BANSKÁ BYSTRICA:  Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) otvoril prvé karanténne centrum na svojom území pre ľudí z tzv. prvej línie. Zdravotníci, hasiči, policajti, zamestnanci zariadení sociálnych služieb a ďalšie profesie v prvej línii boja s pandémiou nového koronavírusu nájdu bezpečné miesto pre karanténu v školskom internáte vo Zvolene.  (TASR)

19:04 - SVIDNÍK:  Testovanie pacientov na nový koronavírus realizuje v mobilnom odbernom mieste aj nemocnica vo Svidníku. Aj keď sa u nikoho z dosiaľ testovaných ochorenie COVID-19 nepotvrdilo, v takzvanej červenej zóne má svidnícke lôžkové zdravotnícke zariadenie pripravené lôžka pre 60 pacientov. (TASR)

18:26 - BRATISLAVA: Na hraničnom priechode Bratislava-Petržalka Berg pribudol od dnešného popoludnia druhý stan pre osoby prichádzajúce na hraničný priechod.

„Prvý, určený na dočasné zázemie pre repatriantov, tam postavili bratislavskí hasiči už pred týždňom. Druhý tam pribudol z dôvodu rozšírenia kapacít a väčšieho pohodlia repatriantov. Hasiči postavili a uviedli stan do úplnej prevádzky za menej ako dve hodiny,“ píšu hasiči na sociálnej sieti.

10fotiek v galérii Druhý stan pre repatriantov v Petržalke Zdroj: PHaZZ (Facebook)

18:21 - SLOVENSKO:  Minister školstva Branislav Gröhling odkázal študentom, že osud maturít sa nemení. „Platia ústne maturity. Budú do 30. júna (pôvodný termín bol 18. máj). A praktické maturity vyrieši škola samostatne, ako to už bolo uvedené v rozhodnutí. Robíme na ministerstve všetko preto, aby ste ukončili štúdium čo najnormálnejšie a aby sme dbali na zdravie,“ píše minister na sociálnej sieti.

17:33 - SLOVENSKO:  V dôsledku mimoriadnej situácie spôsobenej koronavírusom zaznamenáva Národná transfúzna služba nedostatok krvi. Polícia SR na svojom facebooku preto vyzýva občanov, aby prišli darovať krv. 

17:09 - BRATISLAVA: Univerzitná nemocnica v Bratislave informuje, že spoločnosti Lidl Slovensko a Kaufland Slovenská republika sa spojili a venovali im dva prístroje určené na boj s COVID-19 v hodnote viac ako 140-tisíc eur. „ECMO prístroje nahrádzajú činnosti srdca a pľúc. Dokážu pomôcť pacientom v prípade akútneho ťažkého zlyhania pľúc. Potrebné prístroje putovali na ARO v nemocnici na Kramároch a v nemocnici v Ružinove,“ píše UNB na sociálnej sieti.

16:48 - PREŠOV:  Prešovčania môžu počas veľkonočných sviatkov sledovať sväté omše z Katedrály svätého Mikuláša prostredníctvom priamych prenosov. Ako informovalo mesto Prešov na svojej internetovej stránke, vysielanie bude realizovať internetová televízia bodka.tv. (TASR)

16:13 - BRATISLAVA: Mesto Bratislava pripravuje dezinfekciu okolia známeho bratislavského Pentagonu. „Túto dezinfekciu plánujeme zabezpečovať pravidelne. Okrem dezinfekcie priestoru sme v lokalite prijali aj ďalšie opatrenia ako zriadenie hygienickej stanice, terénneho tímu či karanténneho mestečka,“ píše hovorca hlavného mesta Peter Bubla.

15:41 - TRENČÍN:  Na doliečenie ľahších stavov COVID-19 poskytol Trenčiansky samosprávny kraj dva stredoškolské internáty. Ide o školské internáty Strednej športovej školy v Trenčíne a Strednej odbornej školy v Prievidzi. (TASR)

15:26 - SPIŠSKÁ NOVÁ VES: Spoločnosť Embraco Slovakia v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu pozastavuje svoju výrobu na desať dní, počnúc piatkom 10. apríla. TASR o tom informoval Anton Oberhauser z Embraco Slovakia s tým, že k tomuto kroku sa pristúpilo najmä pre nedostatok komponentov od talianskych dodávateľov.  

15:20 - BRATISLAVA: Na lekárskej fakulte Univerzity Komenského spustili tento týždeň prvé online štátnice. Skúšajúca komisia sedí za prísnych hygienických okolností v miestnosti na fakulte, zatiaľ čo študentky a študenti v pohodlí svojej izby doma. Súbežne prebieha skúšanie slovenských aj zahraničných študentov deviatimi štátnicovými komisiami. 

10fotiek v galérii Online štátnice Lekárskej fakulty UK Zdroj: Univerzita Komenského v Bratislave

15:13 - SLOVENSKO: Na Slovensku pribudlo 7 vyliečených ľudí z ochorenia Covid-19. „Títo ľudia sú z prešovského regiónu. Piati z nich boli v domácej karanténe, dvaja boli hospitalizovaní vo Fakultnej nemocnici v Prešove. Spolu je tak na Slovensku vyliečených 23 ľudí,“ informuje hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva.

15:12 - SLOVENSKO:  Ministerstvo dopravy začne hľadať ubytovacie kapacity pre karanténu. Uviedol to vo štvrtok minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) s tým, že sa na tom dohodli s ministrom dopravy Andrejom Doležalom (nominant Sme rodina). Tieto kapacity by sa mohli nájsť napríklad v hoteloch. (TASR)

15:06 - SLOVENSKO:  Pomoc pre firmy zasiahnuté opatreniami na obmedzenie pandémie nového koronavírusu budú môcť naplno využiť aj veľké spoločnosti, ktoré boli doteraz limitované maximálnou výškou podpory 200 000 eur mesačne. Informoval o tom minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). (TASR)

14:51 - SLOVENSKO:  J&T v spolupráci so spoločnosťou Medirex začína testovať 10 000 sociálnych pracovníkov a zdravotníkov čeliacich nákaze koronavírusom v prvej línii, ktorých testovanie štát neprepláca.

„Od minulého týždňa sa v spolupráci s medicínskymi odborníkmi, Asociáciou poskytovateľov sociálnych služieb a nadáciami J&T, EPH, TV JOJ a Poštovej banky pripravujú zoznamy najviac ohrozených medicínskych a sociálnych pracovníkov,“ informujú v tlačovej správe o postupoch výberu zdravotníkov na tesotvanie.

10fotiek v galérii Pracovníci pred karanténnym zariadením v Tatranskej Lomnici Zdroj: PHaZZ (Facebook)

14:44 - TATRANSKÁ LOMNICA: Centrum účelových zariadení Kremenec v Tatranskej Lomnici momentálne slúži ako jedno z karanténnych zariadení pre repatriantov prichádzajúcich zo zahraničia. Včera bolo do zariadenia prijatých 27 osôb, informuje o tom Prezídium Hasičského a záchranného zboru na sociálnej sieti.

14:26 - TRENČÍN:  Doteraz jediný pozitívne testovaný odsúdený väzeň sa podrobil opakovanému testovaniu na nový koronavírus, ktoré potvrdilo, že odsúdený je už úspešne vyliečený z ochorenia COVID-19. Uviedla to pre TASR hovorkyňa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Monika Kacvinská.

13:58 - KOŠICE:  Na Klinike infektológie a cestovnej medicíny UNLP Košice momentálne majú jedného hospitalizovaného pozitívneho pacienta s ochorením COVID-19, jeho stav je dobrý. Na ambulancii tejto kliniky včera vyšetrili a vzorky odobrali spolu 5 pacientom. 

13:51 - SLOVENSKO: Sulík si vie predstaviť, že by sa od utorka otvorili predajne, ktoré nie sú v obchodných centrách. 

13:49 - SLOVENSKO:  Niektoré hotely ponúkajú priestory pre Slovákov, ktorí musia ísť po návrate zo zahraničia do 14-dňovej karantény. Témou by sa mal zaoberať rezort dopravy.

13:41 - SLOVENSKO: „Mali by sme pokračovať v uvoľnovaní reštrikcií. Nemá zmysel podriadiť všetko tomu, aby bol počet nakazených čo najnižší,“ uvádza Richard Sulík s tým, že by mal o  otváraní ekonomiky rokovať ústredný krízový štáb v utorok.

13:36 - SLOVENSKO: Doteraz zaregistrovalo ministerstvo práce a sociálnych vecí 6305 žiadostí o finančnú pomoc. „Nie je tam termín dokedy to musia stihnúť. Nárok na pomoc nekončí tým, že sa treba do konkrétneho dátumu nahlásiť,“ hovorí minister práce Milan Krajniak.

13:34 - SLOVENSKO: „ Každý zamestnávateľ veľký či malý si bude môcť vybrať, či sa zapojí do existujúcej schémy alebo tej čo pripravujeme kurtzaibait,“ uviedol minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak.

13:30 - SLOVENSKO:  „Existujúce schémy podpory pre malé stredné podniky budu otvorené aj pre veľké podniky,“ uvádza minister hospodárstva Richard Sulík s tým, že nemá zmysel rozlišovať medzi podnikmi. Má to zabrániť masívnemú prepúšťaniu. „Toto nie je koniec podpory. Musíme sa venovať cestovným kanceláriám, malobchodom,“ uviedol tiež Sulík.

13:16 - SLOVENSKO:  Česmad tvrdí, že veľké firmy požadujú od menších, aby im postúpili štátnu pomoc, ktorú dostávajú na krytie strát spôsobených koronakrízou. Združenie cestných dopravcov vyzýva vládu, aby tomu zabránila. (TASR)

13:08 - SLOVENSKO:  Poslanec Za ľudí Vladimír Ledecký kritizuje rozhodnutie uzavrieť päť rómskych osád. „Nedokážem stráviť predstavu o rómskej osade obtiahnutej páskou, stráženej armádou, čakajúc ako sa to vykvasí,“ píše na sociálnej sieti. Podľa neho je potrebné zintenzívniť testovanie, zabezpečiť dôstojnú karanténu, vyslať kvalitnú asistenciu a posilniť modernú intervenciu.

13:02 - SLOVENSKO:  Prezident policajného zboru Milan Lučanský sa dnes stretol s krajskými riaditeľmi na východnom Slovensku. „Dohodli sme sa na prerozdelení síl a prostriedkov, aby sme mali situáciu pod kontrolou. Ľudia z osád sú pochopiteľne vypľašení, pretože nevedia, čo ich čaká. Snažil som sa im osobne situáciu vysvetliť a zabezpečiť, aby mali napríklad lieky,“ informuje prostredníctvom sociálnej sieti.

13:01 - GABČÍKOVO:  V štátnej karanténe skončila aj horolezecká výprava na čele s Petrom Hámorom.

12:50 - SLOVENSKO: Zoznam potvrdených prípadov za včerajšok: 

- muž (40), Zlaté Moravce

- muž (37), Prievidza

- žena (31), Košice

- muž (49), Martin

- muž (88), Martin

- muž (38), Nové Zámky

- muž (22), Košice

- muž (57), Trnava

- žena (25), Malacky

- muž (18), Trenčín

- muž (60), Dunajská Streda

- muž (66), Trnava

- žena (59), Bratislava

- žena (64), Dunajská Streda

- muž (17), Košice

- žena (65),  Martin

- žena(32), Bratislava

- muž (67), Košice

- žena (75), Košice-okolie

12:47 - SLOVENSKO: Z ochorenia COVID-19 sa na Slovensku doposiaľ vyliečilo 16 osôb, chorobe doteraz podľahli dvaja pacienti. 

V stredu pribudli štyri osoby vo vekovej kategórii nad 65 rokov. Celkovo je na Slovensku v tejto vekovej kategórii pozitívnych 53 osôb, najviac v okrese Bratislava - 9 mužov a 10 žien.

12:30 - NITRA: Borová ulica, na ktorej žije prevažne rómska komunita, je uzavretá. U jedného jej obyvateľa bolo potvrdené ochorenie COVID-19. V stredu tu bola testovaná dcéra nakazeného muža i jej partner. Podľa hovorcu mesta Nitra Tomáša Holúbeka je na Borovej ulici v karanténe 23 ľudí. (TASR)

12:11 - SLOVENSKO: Za včerajší deň pribudlo 19 ľudí s pozitívnym výsledkom. Počet negatívnych testov bolo 1671. Hospitalizovaných je 51 pacientov, ktorí majú potvrdenie choroby a ďalších 106 ľudí s podozrením na koronavírus. Piati pacienti sú napojení na umelú pľúcnu ventiláciu a dvaja pacienti sú na infektologických jednotkách intenzívnej starostlivosti, informoval minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Celé vyjadrenie ministra si môžete pozrieť aj tu:

11:59 - SLOVENSKO:  Komora mimovládnych organizácií založila Koordinačný krízový štáb neziskového sektora. Medzi hlavné ciele patrí aj identifikovanie legislatívnych a finančných obmedzení, ktorým v súčasnosti čelia mimovládne neziskové organizácie. Už dnes je zrejmé, že súčasná situácia bude mať negatívny dopad aj na príjmy z poukázania 2 % daní.

11:49 - SLOVENSKO: Minister vnútra Roman Mikulec mal informovať premiéra o nakazenom policajtovi, ktorý eskortoval prišelcov z Tirolska, z ktorých bolo 70 pozitívnych. Ďalších 23 policajtov má byť v karanténe, informoval Igor Matovič na sociálnej sieti.

11:30 - SLOVENSKO: Vláde má byť po novom umožnené nariadením vlády upravovať lehoty vo veciach nárokov občanov či podmienky nárokov na niektoré dávky. Počíta s tým návrh zákona o orgánoch štátnej správy v oblasti sociálnych vecí a služieb zamestnanosti, ktorý vo štvrtok schválil kabinet Igora Matoviča. Parlament má o návrhu rokovať v skrátenom režime. (TASR)

10fotiek v galérii Námatkové kontroly na výjazde z Bratislavy do Stupavy Zdroj: Aktuality.sk/Branislav Waclav

11:23 - BRATISLAVA: Takto vyzerajú cesty a námatkové kontroly na výjazde z hlavného mesta do Stupavy.

11:10 - SLOVENSKO: Minister zdravotníctva Marek Krajčí spresnil, že v rómskych osadách je zatiaľ 32 pozitívne testovaných. Momentálne sa monitorujú ich kontakty. Premiér Igor Matovič už skôr avizoval, že tieto oblasti uzavrú. „Pokiaľ hygienik potvrdí nekontrolovateľný prenos na iné osoby, nie je iná možnosť ako dať do karantény celé oblasti - či už to budú marginalizované oblasti alebo hocikde inde na Slovensku,“ povedal Krajčí. Zároveň ubezpečil, že v nich bude zaistená kompletná zdravotná starostlivosť. 

10:39 - BOJNICE: Zdravotníci z Nemocnice s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach využívajú pri liečení pacientov podozrivých na nový koronavírus takzvané plynové masky. Staršími maskami CM-4 z miestneho CO skladu sanujú nedostatok ochranných pomôcok. (TASR)

10fotiek v galérii Zdravotníci z NsP Prievidza používajú plynové masky Zdroj: TASR

10:35 - SLOVENSKO: Prezidentka Zuzana Čaputová dnes večer vystúpi s prejavom na RTVS. Venovať sa bude aktuálnej situácii na Slovensku.

10:33 - ROŽŇAVA: Rožňavská nemocnica má COVID oddelenie, ktoré sa nachádza v pavilóne B na druhom poschodí. Pre COVID pacientov je vyhradený osobitný výťah. 

Pred nemocnicou je tiež zriadené mobilné odberové miesto (stan) pre testovanie pacientov na COVID-19. Rožňavská nemocnica zatiaľ otestovala 85 pacientov a v rámci mobilného odberového miesta 27 pacientov. Dosiaľ vyhodnotené výsledky testov ochorenie u nikoho nepotvrdili.

10:22 - SLOVENSKO:  Minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak predloží vláde návrh, aby sa otestovali všetci noví klienti sociálnych zariadení či detských domovov. Kto nebude mať výsledok tetovania, bude v takzvanej karanténe.

Celé jeho vyjadrenie ako aj ďalších ministrov pred dnešným rokovaním vlády si môžete pozrieť TU:

10:17 - SLOVENSKO:  Pre siedmakov, ôsmakov, deviatakov a aj pre stredoškolákov, ktorí sa v tomto období pre výskyt nového koronavírusu vzdelávajú online, pripravil Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania ponuku elektronických testov. Zameriavajú sa na rôzne typy gramotností – čitateľskú, matematickú, prírodovednú, finančnú či štatistickú. (TASR)

10:11 - SLOVENSKO:  Ochranári hovoria o mimoriadnom nápore návštevnosti v prírode. Upozorňujú, že rastliny a živočíchy sú práve v tomto období v najcitlivejšom období – vegetačnom, hniezdnom, v čase výchovy mláďat, či tesne pred ich príchodom na svet. Ľudia z Ochrany dravcov na Slovensku žiadajú ľudí, aby neschádzali z vyznačených chodníkov a nevstupovali na územia, kde je to zakázané.

9:44 - SLOVENSKO:  Omeškanie platieb za energie pre koronakrízu dočasne nebude penalizované. Médiá o tom informovalo Ministerstvo hospodárstva. Občanom, ale ani malým a stredným firmám, ktoré pre súčasnú situáciu meškajú s úhradou faktúr, preto dočasne nehrozí pokuta ani odpojenie. (TASR)

9:20 - SLOVENSKO:  Po stredajšom rannom kolapse dopravy na väčšine ciest Slovenska sa situácia vo štvrtok dostala do normálneho stavu. Komplikácie sú aktuálne na hraniciach s Rakúskom a Maďarskom.

9:10 - SLOVENSKO: Premiér Igor Matovič viní za zavlečenie koronavírusu do rómskych osád Pellegriniho vládu. „Mimoriadne nezodpovedné správanie našich predchodcov urobilo z Rómov terč výčitiek majority. Akoby oni mohli za to, že ich pri návrate z ohnísk nákazy zo zahraničia nedali do karantény a neurobili im testy,“ napísal na sociálnej sieti.

8:51 - DOLNÝ KUBÍN: Nevyužité potraviny z materských škôl v pôsobnosti mesta poputujú seniorom do zariadení opatrovateľskej služby, rodinám s maloletými deťmi i do zariadení dočasného bývania. Radnica sa rozhodla potraviny darovať vzhľadom na celoštátne zatvorenie všetkých škôl v súvislosti so šírením nového koronavírusu v krajine. (TASR)

8:46 - SLOVENSKO:  Koronavírus dnes ohrozuje nielen náš dýchací systém, ale aj našu psychiku. Sociálne siete, konšpirátori a viacerí politici mu v tom skvelo sekundujú, píše šéfredaktor Peter Bárdy. Ak by ste chceli podporiť nezávislú žurnalistiku, môžete tak urobiť TU.

7:49 - SLOVENSKO: Na hraniciach okresov na diaľniciach, rýchlostných cestách a cestách 1. a 2. triedy sú náhodné kontroly , podľa Zelenej vlny sa zdržíte iba nárazovo. Z hygienických dôvodov si vezmite pero pre vyplnenie dotazníka.

7:14 - SLOVENSKO:  Žiaci základných a stredných škôl majú od štvrtka veľkonočné prázdniny. K domácemu vyučovaniu sa vrátia v stredu 15. apríla. (TASR)

7:10 - BRATISLAVA:  Síce platí, že zostať doma je najlepšie, malý výlet si počas Veľkej noci spraví mnoho Bratislavčaniek a Bratislavčanov. Magistrát mesta pripravilo pre svojich obyvateľov tipy na menej navštevované zákutia hlavného mesta: https://www.google.com/maps/d/u/1/viewer…

6:47 - SLOVENSKO:  Určite to takto nemôže fungovať rok, to by prinieslo väčšie škody a obete na ľudských životoch ako koronavírus. Hlavnou úlohou je zásadne zvýšiť počet testovaných ľudí a zlepšiť vyhľadávanie kontaktov a karanténu chorých, hovorí v rozhovore pre Aktuality.sk podpredseníčka vlády pre investície a informatizáciu Veronika Remišová.

6:31 - SLOVENSKO: Teológ Tomáš Halík v našom podcaste hovoril o tohtoročných veľkonočných sviatkoch. Aktuálny čas prázdnych kostolov podľa neho symbolicky ukazuje ich skrývanú prázdnotu a možnú budúcnosť, ak sa svetu nepokúsia predstaviť úplne inú podobu kresťanstva. 

6:23 - SLOVENSKO:  Čo sa deje v pľúcach, keď v nich prebieha zápal? Ako fungujú prístroje, od ktorých závisí život? Na ktoré prístroje zapájajú pacientov s ochorením COVID-19? Aktuality.sk zisťovali, čo čaká človeka, ktorý musí podstupiť pľúcnu ventiláciu.

06:13 - SLOVENSKO: Osady, kde žijú ľudia s pozitívnym výsledkom na ochorenie COVID-19, budú uzavreté. Pozitívne prípady zaznamenali v piatich lokalitách na Spiši. Tri z nich sú priamo v Krompachoch, ďalšie evidujú v blízkych obciach Žehra a Bystrany. Dokopy ide o desiatky ľudí.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.