Galerie Benedikta Rejta v Lounech

Kulturní konkurzy v čase koronaviru: Ústecký kraj sliboval nestranné odborníky, to ale nedodržel

Napsal/a Robert Malecký 9. dubna 2020
FacebookTwitterPocketE-mail

Ústecký kraj dál postupuje v kauze odvolaných ředitelů „svých“ galerií a muzeí způsobem, který vyvolává pochybnosti. V prosinci hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM) slíbil, že ve výběrových komisích k volbě nových ředitelů galerií a muzeí v Litoměřicích, Lounech a Teplicích zasednou i zástupci ministerstva kultury, aby byla garantována nestrannost. Výsledek? V komisích není jediný, přestože je ministerstvo nabízelo.

Kauza se pomalu vleče už tři roky. Původních šest ředitelů krajem řízených kulturních institucí odvolala rada v květnu 2017.

Týkalo se to šéfů Oblastního muzea v Děčíně, Regionálního muzea v Teplicích, Severočeské galerie výtvarného umění v Litoměřicích, Galerie Benedikta Rejta v Lounech, Galerie výtvarného umění v Mostě a Oblastního muzea v Chomutově.

Dva ředitelé, konkrétně Alica Štefančíková v Lounech a Jan Štíbr v Litoměřicích, své posty obhájili. Museli předložit koncepci rozvoje institucí a dostali smlouvy na dobu určitou. Ty měly vypršet ke konci roku 2019. A kraj se je bez vysvětlení rozhodl neprodloužit.

Protože existovaly pochybnosti, že se uvolněná místa chystají pro některého z končících politiků před letošními krajskými volbami, hejtman Bubeníček loni v prosinci slíbil, že budou do výběrových komisí přizváni i zástupci ministerstva kultury coby garanti nestrannosti. To se ovšem nestalo.

Kraj odborníky nechtěl

HlídacíPes.org na tuto skutečnost narazil díky korespondenci jednoho z odvolaných ředitelů z roku 2017, bývalého ředitele chomutovského muzea Stanislava Děda, s ministerstvem kultury. Jeho korespondenci s náměstkem ministra Vlastislavem Ourodou má redakce k dipozici.

Ouroda je náměstkem ministra kultury pro řízení sekce kulturního dědictví a příspěvkových organizací. V odpovědi na dotaz Stanislava Děda připomíná, že ministerstvo skutečně počátkem roku odeslalo Ústeckému kraji dopis, v němž nabídlo účast svých zástupců ve výběrových komisích. Ministerstvo dokonce obdrželo odpověď, v níž Ústecký kraj tuto nabídku přivítal.

„Proto mě překvapuje, že opět nebyla využita možnost našeho zapojení. Vzhledem k tomu, že obdobná korespondence jde téměř vždy přes můj stůl, jsem si téměř jistý, že nás kraj opět neoslovil. Nemůžeme je k tomu donutit, ale absence zastoupení MK důvěryhodnosti výběrových řízení nepřispívá…,“ píše ministrův náměstek Ouroda.

HlídacíPes.org chtěl znát i reakci Ústeckého kraje. Tiskový odbor zatím ponechal zaslané dotazy bez odpovědi, na SMS s dotazem, proč nesplnil svůj prosincový slib, neodpověděl ani hejtman Oldřich Bubeníček.

Kraj si drží většinu

Rada Ústeckého kraje vypsala trojici konkursů – vedle Loun a Litoměřic i na místo ředitele muzea v Teplicích – letos 18. března, tedy již v době vyhlášení stavu nouze. A to i přes kritiku, že to vzhledem k okolnostem není vhodné, například proto, že se uchazeči nebudou moci s uzavřenými institucemi blíž seznámit. Přihlášky mají podávat do konce dubna.

Do sedmičlenných výběrových komisí rada najmenovala vždy jako předsedkyni krajskou radní pro kulturu Jitku Sachetovou (KSČM), vedoucího krajského odboru kultury a památkové péče Adama Šrejbera a jeho podřízenou Lenku Holavovou. Další čtyři místa pak obsadili zástupci místních radnic, ředitelé dalších krajských příspěvkových organizací nebo představitelé odborné veřejnosti.

Například Rada galerií ČR, která kroky Ústeckého kraje ostře kritizovala, má na 21 postech zástupce jediného – její místopředseda Jan Randáček usedne v komisi pro výběr ředitele lounské Galerie Benedikta Rejta. Stanovisko Rady galerií ČR najdete zde.

Poměr lidí se vztahem k Ústeckému kraji nebo jeho příspěvkovým organizacím se v jednotlivých komisích liší, ve všech ale představují většinu. V Litoměřicích a v Lounech jsou čtyři ze sedmi, v případě teplické komise jich je dokonce pět. Odborná veřejnost má tak ve všech komisích menšinu, zástupci ministerstva chybějí úplně.

Náhlé rozhodnutí

Kauza vypukla na jaře 2017 a kraj tehdy odvolání šestice ředitelů vysvětlil potřebou dlouhodobé koncepce svých příspěvkových kulturních institucí.

Alica Štefančíková i Jan Štíbr byli mezi nimi, ale právě oni dva dokázali své posty obhájit a na konci roku dostali dvouleté smlouvy. Na podzim roku 2019, tedy krátce před vypršením termínu smluv, byli vyzváni, aby doložili, jak dlouhodobé plány plní. A to splnili; ze strany krajského odboru kultury a památkové péče dokonce bez připomínek.

Vedoucí odboru Adam Šrejber ještě v polovině listopadu oslovil Alicu Štefančíkovou, zda bude souhlasit s potvrzením ve funkci. Jenže za pouhé dva dny bylo všechno jinak. Rada kraje o neprodloužení jejich mandátů rozhodla 20. listopadu.

Za oba ředitele se postavila odborná kulturní veřejnost.

Poněkud nejasná kritéria obsazování vedoucích míst příspěvkových organizací – muzeí a galerií v gesci Ústeckého kraje byla v nedávné minulosti dokonce předmětem jednání Uměleckohistorické společnosti. Její výbor tehdy jasně konstatoval, že odbornost, zkušenosti v oboru a znalost sbírkových fondů by měly mít vždy přednost před účelovými hledisky. V žádném případě se nemohou odborné instituce stávat odkladištěm vysloužilých krajských funkcionářů či jejich rodinných příslušníků; pevně ale věřím, že to v daném případě nehrozí,“ napsal Vít Vlnas z Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy.

Za Jana Štíbra se postavil i Spolek výtvarných umělců Mánes. Považujeme tento krok radních Ústeckého kraje za naprosto nekoncepční počínání, kdy těsně před Vánoci a koncem funkčního období není připravené výběrové řízení, není jasné, kdo instituci i odpovědnost za ní převezme. Lze to tedy považovat za úmysl zbavit se kvalifikovaných ředitelů,“ uvedl vedoucí Mánesa Ivan Exner.

Další kulturní institucí, která Jana Štíbra po profesní stránce podpořila, je zmíněna Rada galerií ČR.

Odvolaní ředitelé nyní instituce dál vedou ještě po přechodnou dobu na základě pověření kraje, se kterým souhlasili. Konkursy by měly být ukončeny do 30. června letošního roku.

V kraji SPD a komunistů…

Jak bylo zmíněno v úvodu, původních šest ředitelů krajem řízených kulturních institucí odvolala krajská rada v květnu 2017.

Už tehdy existovaly vážné pochybnosti, že si kraj chce místa přeobsadit svými lidmi nebo se zbavit nepohodlných osobností.

Odvolaný ředitel chomutovského muzea Stanislav Děd byl dlouhodobě terčem kritiky komunistů a s nimi spřízněných extrémistických organizací, jako je Klub českého pohraničí. Například kvůli péči o německé hroby a spolupráci s krajanskými spolky. Připomeňme, že kraji vládne koalice komunistů, ČSSD, Okamurovy SPD a zemanovské SPO.

Na místo ředitele muzea v Teplicích zase usedl Radek Spála, muž, který z pozice šéfa krajského odboru kultury kontroverzní konkursy připravoval a provedl.

Galerie výtvarného umění v Mostě byla bezkoncepčně sloučena s tamním muzeem a dlouholetý úspěšný ředitel Petr Svoboda ze severočeské kultury odešel úplně.

 


Projekt HlídacíPes.org – Ústí nad Labem byl podpořen základním grantem Active Citizens Fund.

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)