Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

ONLINE: Atlético oplakáva ďalšiu legendu, hráči NBA dostanú v apríli plnú mzdu

Sledujte aktuálne informácie na tému koronavírus a šport.

09.04.2020 06:58 , aktualizované: 22:23
LeBron James Foto: ,
LeBron James zakončuje akciu LA Lakers v zápase proti Bostonu.
debata

22.23: Škótska futbalová asociácia posunula opätovný začiatok súťaží o šesť týždňov. Pôvodne sa s reštartom počítalo do 30. apríla, po novom sa nezačnú skôr ako 10. júna.

„Vládne opatrenia na ochranu zdravia musíme rešpektovať, preto nie je možné ani trénovať, nie ešte organizovať zápasy,“ citovala stanovisko prezidenta asociácie Roda Petrieho agentúra SID. Kým škótske amatérske súťaže dostali odporúčanie ukončiť ročník, profesionálne ligy počkajú na stanovisko Európskej futbalovej únie, ktorá by mala rokovať 23. apríla.

21.50: Britský tenista Andy Murray sa zúčastní na virtuálnom turnaji Madrid Open. Spoločne s ďalšími pätnástimi mužmi a šestnástimi ženami podporí na hernej konzole dobrú vec. Celá dotácia 150-tisíc eur totiž poputuje na podporu hráčov, ktorí sa pre zrušenie skutočných turnajov dostali do finančných problémov.

Turnaj sa uskutoční v hre Tennis World Tour. Zaujímavosťou je, že Murray nebude môcť hrať sám za seba, keďže v nej chýba jeho postava. Na výber bude mať napríklad krajana Kylea Edmudna, či niekdajšie hviezdy Andreho Aggasiho prípadne Johna McEnroea. Podujatie je naplánované na 27. až 30. apríla. Informoval o tom web BBC.

Andy Murray dva roky chýbal v semifinále na... Foto: TASR/AP, Andy Wong
Andy Murray Andy Murray dva roky chýbal v semifinále na turnaji ATP.

21.17: Švédsky skokan o žrdi Armand Duplantis podporil boj proti novému koronavírusu. Do dražby venoval svoje štartovné číslo z podujatia, na ktorom prvýkrát pokoril svetový rekord. Získal za neho 30-tisíc švédskych korún. Informoval o tom portál Sport.cz.

Dvadsaťročný Duplantis vo februári v poľskom meste Toruň dosiahol 617 centimetrov a prekonal šestnásťročné maximum Renauda Lavillenieho. O týždeň neskôr ho v Glasgowe vylepšil o centimeter.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Back to where it all started #StrongTogether #borntofly

Príspevok, ktorý zdieľa Mondo Duplantis (@mondo_duplantis),

20.20: Medzinárodná tenisová federácia (ITF) znížila plat časti zamestnancov, ďalších poslala na dovolenku. Pre pandémiu koronavírusu prišiel o tretinu príjmu aj prezident ITF Denis Haggerty, ostatnému personálu znížili mzdu o 10 alebo 20 percent.

Haggerty uviedol pre agentúru AP, že federácia hľadala všetky možnosti, kde by mohla rýchlo ušetriť, aby bola pripravená obnoviť tenisové turnaje. Zároveň však ITF disponuje rezervou, ktorou môže pomôcť menším národným zväzom v prípade finančných problémov.

19.40: Basketbalisti NBA dostanú v apríli svoju plnú mzdu napriek tomu, že súťaž je od polovice marca prerušená. Rozhodlo o tom vedenie profiligy, o direktíve informovala agentúra AP.

Pre pandémiu koronavírusu je v ohrození 259 zápasov a zatiaľ nie je jasný termín reštartu súťaže. Koniec základnej časti bol naplánovaný na 15. apríla. Vinou prerušenia sezóny môže prísť liga o stovky miliónov dolárov, ale hráčska asociácia sa s klubmi nedokázala dohodnúť na redukcii platov.

Nie je však vylúčené, že hráči napokon prídu o časť svojich príjmov, podľa platnej kolektívnej zmluvy môžu prísť o 1,08 percenta ročného platu za každý neodohratý zápas. V NBA sú výplatné termíny 1. a 15. deň v mesiaci.

18.40: Ročný odklad oproti pôvodnému termínu v dôsledku šírenia pandémie koronavírusu už postihol aj majstrovstvá Európy 2021 v basketbale mužov. Výkonný výbor Medzinárodnej basketbalovej federácie (FIBA) rozhodol o tom, že ME sa uskutočnia 1.- 18. septembra 2022.

V tomto prípade je priamym dôvodom posun olympijských hier na rok 2021, čiže šampionát by sa v pôvodnom termíne (2.- 19. 9. 2021) začal iba o mesiac neskôr ako sa skončia OH. ME 2022 sa uskutočnia za účasti 24 tímov v Nemecku (Kolín nad Rýnom, Berlín), Taliansku (Miláno), Gruzínsku (Tbilisi) a Česku (Praha). Dejiskom finálového zápasu bude Berlín.

17.28: Účastníci najvyššej belgickej futbalovej súťaže oficiálne rozhodnú o predčasnom ukončení sezóny 24. apríla. Pôvodne sa malo generálne zhromaždenie uskutočniť 15. apríla, pre odporúčania súvisiace s pandémiou koronavírusu ho odložili, informoval oficiálny web Jupiler League.

Ligová komisia minulý týždeň odporučila ukončiť tento ročník a za šampióna vyhlásiť FC Bruggy. Návrh však vyvolal nespokojnosť Európskej futbalovej únie (UEFA), ktorá pohrozila vylúčením tamojších klubov z európskych súťaží. Do sporu sa zapojila aj Kráľovská belgická futbalová asociácia v snahe nájsť s UEFA prijateľné riešenie. Informovala o tom agentúra SID.

16.30: Švédsky futbalista Zlatan Ibrahimovič z AC Miláno trénuje počas výluky najvyššej talianskej súťaže vo švédskom klube Hammarby, kde vlastní značný podiel.

V jeho rodnej krajine zatiaľ v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu nepanujú také prísne opatrenia ako vo väčšine európskych štátov. Zápasy sa nehrajú, no tímy môžu trénovať.

Zlatan Ibrahimovič odchádza z tréningu Hammarby. Foto: SITA/AP, Henrik Montgomery
Zlatan Ibrahimovič Zlatan Ibrahimovič odchádza z tréningu Hammarby.

16.04: Medzinárodná cyklistická únia (UCI) môže prežiť svoju najväčšiu krízu od druhej svetovej vojny len s miernymi škodami, ak sa naplnia súčasné predpovede vývoja koronavírusovej situácie. Od organizátorov dostala už vyše 650 požiadaviek na odloženie alebo zrušenie pretekov, čo je 30 percent medzinárodného kalendára. Uviedol to prezident únie David Lappartient.

15.35: Bývalý úspešný futbalista Atlética Madrid Miguel Jones podľahol vo veku 81 rokov ochoreniu COVID-19. Okrem koronavírusu trpel aj rakovinou. Na svojom webe to oznámil klub, ktorého hviezdou bol v šesťdesiatych rokoch minulého storočia.

Jones prišiel do Atletica v roku 1959 a vzhľadom na jeho skvelú fyzickú kondíciu ho využívali na rôznych postoch. Hral na pozícii stredopoliara, útočníka, ale aj ako stopér. Rodák z Rovníkovej Guiney získal s klubom jeden majstrovský titul, tri víťazstvá v domácom pohári a triumf v Pohári víťazov pohárov. Atléticu vyjadril sústrasť na sociálnej sieti Twitter aj mestský rival Real.

14.47: Poľský futbalista Robert Lewandowski a jeho manželka Anna venovali viac ako 200.000 zlotých (44.000 eur) na boj proti pandémii koronavírusu. Peniaze dostala nemocnica v Poľsku, ktorá sa špecializuje sa na toto ochorenie. Finančný dar použije predovšetkým na nákup osobných ochranných pomôcok pre svojich zamestnancov.

Urszula Trojnarová, finančná riaditeľka zariadenia, pre webový portál denníka Gazeta Wyborcza uviedla, že „za takéto objednávky dostávame faktúry každý deň. Ceny stúpajú. V našej zmluve sme mali iné ceny, ale to už neplatí.“

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Together❤️ #familytime @annalewandowskahpba

Príspevok, ktorý zdieľa Robert Lewandowski (@_rl9),

Nemocnica v juhovýchodnom Poľsku má v súčasnosti 90 pacientov s koronavírusom, ďalších 200 postelí má pripravených. Od polovice marca dostala formou darov viac ako 1,3 milióna zlotých. Manželia Lewandowskí vyhlásili, že na boj s ochorením COVID 19 venujú celkovo 1 milión eur. „Všetci vieme o ťažkej situácii okolo nás. Dnes hráme všetci za rovnaký tím,“ vyhlásili manželia.

14.02: Nemecký futbalový reprezentant Ilkay Gündogan poďakoval zdravotníckym pracovníkom v Norimbergu za to, že vynakladajú všetky sily na boj s pandémiou koronavírusu. Sľúbil im, že ich po prekonaní zložitej situácie pozve do miestnych kúpeľov.

V Norimbergu Gündogan pôsobil v rokoch 2009 až 2011. Poďakovanie uverejnil na svojej sociálnej sieti Twitter. K tomuto kroku sa odhodlal po telefonáte s Haraldom Schmidtom, bývalým riaditeľom školy Bertolda Brechta. Nemecký futbalista ju navštevoval počas svojho pôsobenia v Norimbergu.

Ilkay Gündogan. Foto: SITA/AP, Rui Vieira
Ilkay Gündogan Ilkay Gündogan.

13.38: Aktuálna sezóna prestížneho motoristického seriálu formuly 1 by sa mohla začať aj v októbri. Taký názor má športový riaditeľ F1 Ross Brawn a priniesol ho portál BBC Sport. Vedenie seriálu zvažuje všetky alternatívy budúceho fungovania vrátane organizácie pretekov bez fanúšikov na tribúnach.

„Diskutujeme o akejkoľvek možnosti,“ ozrejmil Brawn. Za všetkým stojí epidémia koronavírusu, ktorá paralyzovala svet športu na celom svete. Brawn tiež informoval, že je potrebné odjazdiť aspoň osem pretekov, aby bolo možné sezónu klasifikovať ako majstrovstvá sveta monopostov F1.

Ross Brawn. Foto: SITA/AP, Aly Song
Ross Brawn Ross Brawn.

„Všetci chcú počuť nejaký hraničný termín možného začiatku, ja ho považujem za október,“ vyhlásil športový riaditeľ seriálu a pokračoval: „Stále však existuje možnosť, že príde k presahu do januára 2021.“

Podľa Brawna, ak by aj bola možnosť organizovať nejaké preteky, tak zatiaľ nemá zmysel začať sezónu, ak nebude jasné jej prípadné pokračovanie. Spomenutý posledný možný štart seriálu v októbri je v hre pri alternatíve ôsmich pretekov a konci sezóny ešte v roku 2020. Ak by sa malo uskutočniť 19 pretekov, štart seriálu by bol potrebný už v júli.

Brawn tiež vyhlásil, že na mestských okruhoch musí prichádzať k rušeniu pretekov, no na stálych motookruhoch je možné hovoriť o odklade na neurčito. Doteraz oficiálne zrušili dve z podujatí – Veľkú cenu Austrálie a Monaka. Ďalších sedem VC zatiaľ odložili. Existuje totiž šanca na ich organizáciu v inom termíne. Brawn stále verí, že v roku 2020 je stále možné absolvovať od 8 do 19 pretekov F1, no situácia sa mení každým dňom. „Je to veľmi dynamický proces,“ poznamenal.

Lewis Hamilton na Veľkej cene Monaka 2019.... Foto: SITA/AP, Luca Bruno
Lewis Hamilton Lewis Hamilton na Veľkej cene Monaka 2019. Slávnu zastávku F1 tento rok určite vynechá.

„Bavíme sa o termínoch, ale aj o logistike rôznych alternatív. Je totiž potrebný obrovský presun materiálu aj osôb. V tomto smere musíme dbať na bezpečnosť všetkých ľudí. Museli by sme fungovať pomerne uzavreto. Znamenalo by to pravidelné testovanie, presuny špeciálnymi lietadlami a súťaže bez divákov. Nie je to ideálna možnosť, ale stále lepšie ako nejazdiť vôbec,“ dodal Brawn.

12.09: Predstavitelia Európskej futbalovej únie (UEFA) pre pandémiu koronavírusu údajne rokujú o zmene formátu finálového turnaja EURO 2021. Podľa informácií britského denníka Daily Mail sa môže znížiť počet hostiteľských mi­est.

Podľa zdroja sa diskusia začala preto, lebo futbalové federácie Talianska a Španielska vyjadrili pochybnosti o ich ochote hostiť zápasy turnaja. Obe krajiny sú ohniskom nákazy pandémie v Európe. Okrem toho sa ukázalo, že ďalších 10 štadiónov už naplánovalo nové futbalové udalosti na dátumy v čase konania turnaja v roku 2021. V tejto súvislosti sa môže znížiť počet hostiteľských mi­est.

ME sa mali pôvodne konať od 12. júna do 12. júla 2020, ale pre pandémiu koronavírusu ich odložili na budúci rok. V Taliansku sa zápasy mali hrať na štadióne v Ríme, v Španielsku v aréne v Bilbau. Kontinentálny šampionát malo pôvodne hostiť 13 miest.

11.44: FC Southampton je prvý klub Premier League, ktorého futbalisti sa v čase koronakrízy vzdajú časti svojich platov. Vedenie najvyššej anglickej súťaže chcelo, aby všetky kluby pristúpili na 30-percentné skrátenie miezd. S týmto návrhom však nesúhlasila Hráčska únia.

Predstavitelia Southamptonu uviedli, že hráči sa vzdajú časti svojich aprílových, májových a júnových platov. K tomuto kroku, ktorý je dôležitý pre budúcnosť klubu, pristúpia aj tréner „svätcov“ Ralph Hasenhüttl a členovia jeho realizačného tímu. Informovala o tom agentúra AP.

11.16: Hviezda zámorskej basketbalovej NBA LeBron James zmenil názor. Pred mesiacom sa vyjadril, že nechce hrať pred prázdnymi tribúnami. Niekoľko týždňov skúseností s pokračujúcou pandémiou koronavírusu prispeli k zmene postoja hráča tímu Los Angeles Lakers k téme stretnutí bez prítomnosti divákov.

„Ak existuje jediné izolované miesto, či už v Las Vegas alebo kdekoľvek inde, kde by sme sa mohli ubytovať a poskytlo by nám najlepšiu možnosť byť v bezpečí – nielen na ihrisku, ale aj mimo neho – potom by sa o tom mali viesť debaty,“ vyhlásil v stredu LeBron James počas konferenčného hovoru a pokračoval:

„Akonáhle sa to stane dobre zrealizovateľné a ľudia na vyšších miestach to pochopia, že nie sme ohrození, potom môžeme podniknúť ďalšie kroky. Bezpečnosť je však najdôležitejšia. Od toho sa musíme odraziť.“

Hviezdy LA Lakers LeBron James (23) skóruje... Foto: SITA/AP, Rusty Costanza
LeBron James Hviezdy LA Lakers LeBron James (23) skóruje proti New Orleans.

Jedna z najväčších postáv súčasnej NBA začiatkom marca tvrdila ohľadom duelov bez divákov ešte niečo úplne iné. „Nie, to je nemožné. Ak sa ukážem v hale a nebudú tam diváci na tribúnach, tak nehrám. Odkedy hrám basketbal, ešte nikdy som nehral bez fanúšikov. Toto nie je Európa. Hrám pre svojich spoluhráčov a rovnako aj pre ľudí. O tom to všetko je,“ povedal 35-ročný James, keď ešte NBA nebola prerušená.

Vedenie zámorskej basketbalovej profiligy plánuje o ďalšom postupe rozhodnúť najskôr začiatkom mája. Ešte v marci sa obrátilo na kluby, aby vypracovali stratégiu možných opatrení na boj proti šíreniu vírusového ochorenia a preskúmali možnosti hrať zápasy bez prítomnosti divákov v arénach, čo by mohlo byť jednou z alternatív.

10.34: Nemecké futbalové kluby sa po pauze spôsobenej pandémiou koronavírusu postupne pripravujú na obnovenie Bundesligy. Slovenský reprezentant László Bénes verí, že súťaž by sa mohla opäť rozbehnúť 9. mája.

9.06: Medzinárodný paralympijský výbor (IPC) má po preložení PH v Tokiu na rok 2021 problémy s peňažným tokom. Podľa slov jeho prezidenta Andrewa Parsonsa však nebude žiadať o pomoc Medzinárodný olympijský výbor (MOV).

„Po odložení paralympiády pre pandémiu koronavírusu sme sa dostali do finančnej tiesne, no budeme sa snažiť vyriešiť celú záležitosť interne. Momentálne neprebiehajú žiadne diskusie o pomoci zo strany MOV,“ citovala agentúra AP slová Parsonsa, ktoré odzneli v telekonferenčnom hovore šéfa IPC s vybranými médiami.

8.53: Všetkých sedem členov hokejového tímu Ottawa Senators, ktorý sa nakazili novým koronavírusom, je už takmer úplne zotavených. Potvrdil to tréner D.J. Smith, keď pre portál sportsnet.ca povedal: „Boli to náročné časy, ale dnes sú už všetci na druhej strane.“

Vírusom, ktorý spôsobuje nebezpečné ochorenie COVID-19, sa nakazili piati hráči, tímový hlásateľ Gord Wilson a ešte jeden nemenovaný člen obslužného personálu.

8.48: Nemecký futbalový klub Schalke 04 Gelsenkirchen prosí svojich fanúšikov o pomoc. Požiadal ich, aby sa vzdali práva na vrátenie peňazí za permanentky v prípade, že po reštarte bundesligového ročníka sa budú hrať zápasy bez divákov.

Vedenie vestfálskeho klubu si chce udržať príjem zo vstupného, ktorým by čiastočne vykryl finančné straty spôsobené pandémiou koronavírusu. Každý fanúšik, ktorý sa vzdá peňazí, dostane od klubu špeciálne tričko.

Bundesligové kluby sa tento týždeň vrátili do tréningového procesu, hráči trénujú v malých skupinách. Najvyššia súťaž je prerušená do 30. apríla.

8.07: Futbalisti z klubov anglickej Premier League sa rozhodli založiť separátny fond, prostredníctvom ktorého chcú počas pandémie koronavírusu finančne podporiť Národnú zdravotnú službu (NHS).

„Spojili sme naše sily, aby sme pomohli tým, ktorí v prvej línii bojujú za zdravie celej spoločnosti. Ide o našu dobrovoľnú iniciatívu, ktorá sa netýka rokovaní s vedením ligy a klubmi ohľadom ich požiadavok na zníženie našich platov,“ uvádza sa v stanovisku hráčov. Do kampane s názvom „Hráči spolu“ (#PlayersTogether) sa zapojili viaceré zvučné mená. Iniciatívu podporili napr. Jordan Henderson z FC Liverpool, Harry Hane z Tottenhamu Hotspur a útočník londýnskeho Arsenalu Pierre-Emerick Aubameyang.

Najlepšie platení hráči z Premier League sa stali terčom kritiky, keď zaujali odmietavý postoj v otázke zníženiach svojich platov počas krízy. Prezident Anglickej futbalovej asociácie (FA) Greg Clarke v tejto súvislosti apeloval, aby sa v čase pandémie koronavírusu futbalové hnutie „správalo zodpovedne a zjednotilo sa“.

Vedenie Premier League je po dohode s klubmi za redukciu miezd, minulú sobotu o tom rokovalo s hráčskou asociáciou PFA i trénerskou úniou LMA. Konferenčný hovor trval podľa BBC necelú hodinu, rokovania o okresaní platov by mali pokračovať.

7.20: Bývalý holandský futbalový reprezentant Arjen Robben oznámil, že jeho manželka Bernadien mala pozitívny test na koronavírus. Celá rodina 36-ročného bývalého krídelníka PSV Eindhoven, Chelsea Londýn, Realu Madrid a Bayernu Mníchov sa z tohto dôvodu ocitla v prísnej domácej karanténe.

„Manželka sa už uzdravila, ale neboli to ľahké chvíle. Zle sa jej dýchalo, cítila hrozný tlak na hrudníku,“ opísal Robben priebeh ochorenia svojej polovičky.

„Našťastie, ja i naše tri deti sme mali negatívne testy. Ale ktovie, možno sme si koronavírusom prešli už predtým a ani sme si to nevšimli,“ dodal Robben, ktorý vlani v júli ukončil profesionálnu kariéru. Počas karantény im priatelia pomáhali s nákupmi i venčením psa.

Bývalý dlhoročný reprezentant „oranjes“ na základe vlastnej skúsenosti s ochorením COVID-19 radí, aby ľudia situáciu nepodceňovali: „Spočiatku to mnohí brali na ľahkú váhu, ale to sa našťastie zmenilo. Začali sa správať zodpovedne.“

6.18: Novým trénerom futbalistov berlínskej Herthy sa stane Bruno Labbadia. Po reštarte Bundesligy, ktorá je predbežne do 30. apríla prerušená pre šírenie nového koronavírusu, bude cieľom 54-ročného Labbadiu udržať klub z hlavného mesta Nemecka v najvyššej súťaži. Informáciu prinieslo periodikum Bild.

Bruno Labbadia. Foto: SITA/AP, Joerg Sarbach
Bruno Labbadia Bruno Labbadia.

Labbadia prevezme kompetencie po dočasnom kormidelníkovi Alexanderovi Nourim. Ten viedol mužstvo v štyroch ligových dueloch, dosiahol jediné víťazstvo. Predtým bol koučom Herthy Jürgen Klinsmann, ktorý vo februári po desiatich týždňoch strávených vo funkcii na vlastnú žiadosť skončil.

Mužstvu, v ktorom pôsobí slovenský reprezentačný obranca Peter Pekarík, patrí po 25. kole trinásta pozícia a nemá istotu záchrany. Súčasťou Herthy je aj Ondrej Duda, ktorý je na hosťovaní v Norwichi City.

Labbadia naposledy trénoval VfL Wolfsburg, s ktorým v minulej sezóne obsadil 6. priečku v Bundeslige a získal pre tím miestenku v skupinovej fáze Európskej ligy UEFA. V lete s ním „vlci“ nepredĺžili zmluvu.

debata chyba
Viac na túto tému: #hertha berlín #Arjen Robben #koronavírus #Bruno Labbadia