Dolní část Václavského náměstí konečně projde rekonstrukcí za stovky milionů

Vizualizace nové podoby dolní části Václavského náměstí.

Vizualizace nové podoby dolní části Václavského náměstí. Zdroj: jakub cigler architekti

Vizualizace nové podoby dolní části Václavského náměstí.
Vizualizace nové podoby dolní části Václavského náměstí.
Současná podoba dolní části Václavského náměstí.
Současná podoba dolní části Václavského náměstí.
Současná podoba dolní části Václavského náměstí.
7
Fotogalerie

Do konce dubna by měla začít dlouho připravovaná přestavba spodní části pražského Václavského náměstí. Projekt z roku 2005 se několikrát měnil, zdržel se i kvůli neshodám ohledně vjezdu do podzemních garáží. Loni na něj pražský magistrát získal stavební povolení.

„Začal proces předávání stavby. Revitalizaci bychom chtěli slavnostně zahájit zhruba za čtrnáct dnů,“ potvrdil deníku E15 náměstek primátora Petr Hlaváček (TOP 09), že začátek proměny je na spadnutí.

Už několik let je zavedena ve spodní části náměstí pěší zóna, zatím však nastaly jen kosmetické změny. V projektu se ještě podle Hlaváčka do nynějška upravovala stromořadí, místo platanů budou nakonec vysazeny lípy, které nahradí původní stromy.

Pod náměstí nechá město umístit nádrž na sbírání dešťové vody pro závlahu a také připraví odbočku pro možné budoucí tramvajové spojení s ulicí Na příkopě.

Klíčovou změnou je však to, že přes spodní část nebudou zajíždět auta do podzemních garáží vedle právě budovaného komplexu Savarin, takže bude skutečně pěší zónou. „Rampy pro vjezdy již byly připravené, dojde k jejich překrytí,“ doplnil Hlaváček.

S investorem se na zrušení vjezdů dohodl začátkem roku nyní již bývalý starosta Prahy 1 Pavel Čižinský (Praha 1 sobě), smlouvu pak schválili v březnu také zastupitelé magistrátu, kteří se příští týden budou také seznamovat s finálním projektem přeměny. Pro vjezd do Savarinu mají sloužit ostatní ulice v okolí.

Společnost Hochtief má přestavbu podle projektu studia Jakub Cigler Architekti provést za zhruba 326 milionů korun. Předpokládá se, že by práce mohly být hotové do konce příštího roku.

Magistrát zároveň chystá pokračování revitalizace celého náměstí v jeho horní části. Tam již napevno počítá s návratem tramvají mezi Vodičkovou ulicí a Národním muzeem, vedení města by chtělo mít projekt hotový do roku 2025. Není však jasné, zda se to stihne mimo jiné kvůli nutnému zpevnění stropů metra.

Prohlédněte si vizualizace: