Pohonné hmoty v Česku dál zlevňují. Ropné státy se dohodly na snížení těžby

Průměrná cena benzinu v Česku klesla za poslední týden o 55 haléřů na 27,35 koruny za litr, a je tak nejnižší od konce března 2016. Nafta zlevnila od minulé středy v průměru o 43 haléřů na 27,53 koruny za litr. Levnější byl diesel naposledy v srpnu 2016. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny paliv sleduje. Průměrné ceny pohonných hmot v Česku klesají od poloviny ledna. Situaci na trzích v dalších dnech a týdnech pak může ovlivnit oznámení, že skupina zemí OPEC+ se ve čtvrtek dohodla na snížení těžby v květnu a červnu o deset až 11 milionů barelů denně. V dalších měsících snížení těžby zmírní.

Nejdražší pohonné hmoty jsou v Praze. Benzin stojí v hlavním městě v průměru 28,57 koruny, nafta vyjde v metropoli o dva haléře dráž. Druhým nejdražším regionem jsou střední Čechy. Za litr nejrozšířenějšího Naturalu 95 tam motoristé platí v průměru 28 korun, za stejné množství nafty 28,13 Kč. Ve všech ostatních krajích je průměrná cena benzinu pod 28 korunami.

Nejlevněji vycházejí pohonné hmoty v Plzeňském kraji. Průměrná cena benzinu tam je 26,40 koruny a nafty 26,81 Kč za litr. Na méně než 27 korun vychází průměr u naturalu ještě v krajích Ústeckém, Jihočeském, Karlovarském a Královéhradeckém. Průměrná cena nafty je pod 27 korunami kromě Plzeňského kraje také v Jihočeském a Ústeckém kraji.

OPEC+ rozhodl o snížení těžby

Ve čtvrtek jednala skupina OPEC+, která zahrnuje členy Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a další přední těžaře v čele s Ruskem, o společném snížení těžby ropy, které by pomohlo stabilizovat ropný trh a zvýšilo ceny.

Nakonec se dohodli na snížení těžby v květnu a červnu o deset až 11 milionů barelů denně. Řekl to v televizním rozhovoru íránský ministr ropného průmyslu. Ceny ropy v reakci na prohlášení smazaly předchozí zisky a klesají, protože trhy doufaly v razantnější škrty, napsala agentura Reuters.

Saúdská Arábie a Rusko, kvůli jejichž sporu skončila v březnu předchozí dohoda o koordinovaném snížení těžby, přecem naznačily, že se chtějí dohodnout na výrazném snížení. Avšak pouze v případě, že se k nim připojí i Spojené státy a další země, které jsou nyní mimo skupinu OPEC+.

Americké ministerstvo energetiky v úterý uvedlo, že těžba v USA klesá už bez vládních zásahů. To je také názor Bílého domu, který uvedl, že nezasáhne. Někteří další přední těžaři však již vyjádřili ochotu se k dohodě připojit.  Byly mezi nimi Norsko či Kanada.

Ceny ropy se v prvním čtvrtletí letošního roku snížily o dvě třetiny a klesly až na nejnižší hodnotu za 18 let. Kromě krachu jednání OPEC+ o nové dohodě k tomu přispívá hlavně pandemie nemoci způsobené koronavirem, kvůli které lidé necestují, a prudce se tak snížila poptávka po pohonných hmotách. Někteří analytici se domnívají, že by bylo potřeba snížit těžbu až o 30 procent.