Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Svět

Johnson strávil třetí noc na jednotce intenzivní péče. Není na ventilátoru, jeho stav se zlepšuje, uvedl mluvčí

ilustrační snímek foto: Reuters

Londýn - Zdravotní stav britského premiéra Borise Johnsona, který trpí nemocí covid-19, se nadále zlepšuje. Řekl to ve čtvrtek vládní mluvčí, podle kterého ale ministerský předseda stále dostává podpůrnou kyslíkovou léčbu. Johnson strávil již třetí noc na jednotce intenzivní péče. Krizový štáb britské vlády bude ve čtvrtek jednat o dalším postupu v boji s šířením koronaviru, který si v zemi vyžádal již přes 7000 obětí.
  11:34aktualizováno  19:57

Johnson kvůli koronaviru stále zůstává v nemocnici, už je ve stabilizovaném stavu

Ministr zahraničí Dominic Raab, který je nyní dočasným šéfem kabinetu, připustil, že s premiérem od jeho převozu do nemocnice nebyl ve spojení.

„Premiér měl dobrou noc a jeho zdravotní stav se na jednotce intenzivní péče nadále zlepšuje,“ uvedl Johnsonův mluvčí a dodal, že premiér „má dobrou náladu“. Ministerský předseda podle mluvčího nadále využívá podpůrné kyslíkové léčby, není ale na plicním ventilátoru.

Podrobnější informace neposkytl při podvečerní tiskové konferenci ani šéf diplomacie Raab, který rovněž ujišťoval o Johnsonově dobré náladě. „Je stále na jednotce intenzivní péče, ale nadále dělá pozitivní kroky,“ řekl. Na dotaz, zda měl s ministerským předsedou od jeho hospitalizace jakýkoli kontakt, odpověděl záporně.

„Myslím, že je důležité nechat ho soustředit se na rekonvalescenci. My ve vládě si s tímhle poradíme,“ řekl Raab reportérovi deníku The Times. Zároveň vzkázal, že rozhodnutí ohledně platnosti karanténního režimu v Británii nejsou za hranicí jeho pravomocí. Premiér prý do jeho rukou svěřil „veškerá relevantní rozhodnutí“.

Pětapadesátiletý Johnson oznámil 27. března, že se nakazil koronavirem SARS-CoV-2. Příznaky nemoci covid-19 několik dní neustupovaly, a proto jej v neděli převezli do nemocnice. V pondělí odpoledne se jeho zdravotní stav zhoršil, a lékaři jej proto přeložili na jednotku intenzivní péče. Na ní strávil již třetí noc.

Britský premiér Boris Johnson řídí stát i nadále navzdory své nákaze...
Řidič slavného londýnského doubledeckeru s rouškou.

Podle britských médií by mohlo trvat několik měsíců, než se Johnson vrátí do čela vlády. Do té doby jej bude zastupovat ministr zahraničí Dominic Raab, který ve čtvrtek bude předsedat i krizovému štábu Cobra. Na něm by se mělo jednat mimo jiné o tom, zda budou prodloužena omezení přijatá v boji s koronavirem.

Podle náměstka ministra kultury Olivera Dowdena, který ve čtvrtek poskytl rozhovor veřejnoprávní stanici BBC, ale vláda případné rozhodnutí o prodloužení restriktivních kroků oznámí nejdříve příští týden. Sám považuje za nepravděpodobné, že by se omezení začala uvolňovat už po Velikonocích. Ani skotská první ministryně Nicola Sturgeonová, která se bude na dálku jednání krizového štábu účastnit, neočekává, že by čtvrtečníschůzka přinesla nějaké změny.

Nápis „rychle se uzdrav Borisi“ na soše nejikoničtějšího premiéra Velké Británie v Londýně.

Žena s nápisem „modleme se za Borise“ na jejím kole v ulicích Londýna.

Nový předák opozičních labouristů Keir Starmer ve čtvrtek vládu vyzval, aby co nejdříve zveřejnila plán rušení koronavirových opatření. „Nechci po ní přesné termíny, ale strategii. Pro lidi je toto nesmírně těžké a my potřebujeme vědět, že (vláda) má plány i to, jaké jsou,“ řekl labourista.

Britský premiér Johnson zůstává na jednotce intenzivní péče, Babiš mu přál brzké uzdravení

Johnsonův mluvčí v reakci na Starmerovu výzvu řekl jen to, že se na plánech pracuje. Nyní by se ale měla veškerá pozornost podle něj soustředit na zastavení šíření nákazy.

V Británii se podle středečních údajů počet lidí nakažených koronavirem zvýšil na 60 733. Nemoci covid-19, kterou virus způsobuje, podlehlo už 7097 lidí.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!