Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Prymula: Pivo a zmrzlinu si můžete dát 10 metrů od stánku. Babiš kvůli policii volal Vojtěcha

Aktualizováno -
10. dubna 2020
18:35
Autor: Jan Kálal - 
10. dubna 2020
10:45

Krásné velikonoční počasí přímo vybízí k pobytu venku na vzduchu, při kterém Češi ale musí dodržet nynější hygienická opatření kvůli prevenci před šířením koronavirové nákazy. Tedy mít zakrytá ústa a nos, pokud zrovna někde neběží nebo nejedou na kole sami v přírodě. Jenže – co když narazí na stánek nebo okénko hospody či cukrárny a koupí si tu zmrzlinu, pivo nebo párek? Policie od veřejné konzumace na twitteru odrazuje, premiér Andrej Babiš (ANO) ale Blesk Zprávám poslal stanovisko epidemiologa Romana Prymuly. A to už tak striktní není. Zmrzlinu z okénka si dal nedávno i Babiš. A protože Policie ČR hrozila stále pokutami, premiér zavolal ministrovi zdravotnictví Adamu Vojtěchovi (ANO), ať jeho resort výklad opatření upřesní.

„Tak jak je to s těmi pravidly na víkend?“ začíná vyjádření Policie ČR na twitteru? Její slova přicházejí poté, co premiér Babiš v televizním projevu apeloval na Čechy, aby o Velikonocích zůstali doma a nikde nekoledovali, rozhodně si nedávali po skupinách panáky. Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), který vede Ústřední krizový štáb, vzkazoval lidem, aby nebláznili. Že si Velikonoce užijí příští rok.

Video  Babiš o zrušení velikonočních tradic i uvolňování vládních opatření.  - Česká televize
Video se připravuje ...

Ale zpět k policii, která zdůraznila, že lidé mají být doma. Pokud už jdou ven, ať vyjdou s rouškou, pořeší, co je potřeba. A domů se zase vrátí. Klíčová je ale následující věta: „Na veřejnosti se nesrocovat, nepít pivo, nejíst párek, nekouřit a nelízat zmrzlinu.“ Jenže prodej zmrzliny, párků a piva z okének zakázaný není – a co teď s tím, když si to lidé koupí?

Babiš kvůli zmrzlině kritiku sám odrážel

Právě kvůli zmrzlině čelil kritice před dvěma týdny právě Babiš. Zašel si na ni s kolegyní Tünde Bartha z Úřadu vlády ČR. A někteří lidé se divili, jak je něco takového při stávajících opatřeních možné.

„Já jsem to konzultoval s panem Prymulou a s paní hlavní hygieničkou (Jarmila Rážová, pozn. red.). Tam je to take away (odnos s sebou, pozn. red.). Když si člověk uvolní roušku a sní si to pod rouškou, tak to není zakázané,“ uvedl premiér Babiš pro Blesk Zprávy před 14 dny.

„Není to nic proti rozhodnutím vlády. Lidé můžou chodit na procházku. Byl jsem překvapený, že to lidé vnímají negativně,“ řekl předseda vlády a dal radu, jak se s konzumací zmrzliny vypořádat. „Máte dvě šňůrky, které si uvolníte. Musíte to konzumovat, kde nikdo není. Co by prodejce prodával, když by to pak nikdo nekonzumoval,“ dodal předseda vlády.

Prymula radí odejít od okénka aspoň 10 metrů

Tentokrát po dotazu Blesk Zpráv Babiš přidal podrobné stanovisko epidemiologa Romana Prymuly, jak se s konzumací na veřejnosti vypořádat:

„Pokud si občan zakoupí potraviny (párek, pivo, zmrzlinu atd.) u okénka, může je zkonzumovat v okolí, ale tak, že odejde alespoň deset metrů stranou od okénka a dodrží minimální vzdálenost dva metry od ostatních konzumujících osob. Tato forma by měla být využívána pouze pro potřeby nutného občerstvení. V ostatních případech důrazně doporučujeme konzumaci potravin v domácích či jiných prostorech splňujících odpovídající hygienické zásady.“

Policie hrozila i pokutami

Ve zkratce tedy, pokud vás venku přepadne žízeň, hlad nebo chuť, jedním pivem, párkem nebo zmrzlinou ze stánku ji můžete hned zahnat když se budete držet stranou. Neměli byste ale někde v hloučku popíjet třeba tři kousky. To si nechte na doma, řekl by laik. Jenže policie návod na konzumaci na veřejnosti, ve kterém epidemiolog Roman Prymula radí 10metrový odstup od okénka, odmítá.

„Stále platí, že lidé se nesmí srocovat ve skupinách více než dvou lidí a konzumovat na veřejnosti jen v případě nezbytně nutných. To určitě není pití piva u stánku a tak dále,“ uvedla pro iRozhlas.cz mluvčí policejního prezidia Kateřina Rendlová.

„Pokud na takové případy policie narazí, bude to řešit. Máme celou řadu prostředků, které můžeme využít při řešení přestupků – od domluvy až po pokutu uloženou na místě nebo postoupení správnímu orgánu, takže je to na individuální posouzení,“ zmínila Rendlová. A odvolala se na doporučení ministerstva zdravotnictví.

Video  Epidemiolog Prymula: O Velikonocích bez šupačky, školách s rouškami i slibných lécích.  - Bohuslav Štěpánek, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Babiš: Doufám, že pokuty nebudou potřeba

„Platí stanovisko profesora Prymuly. Teď jsem mluvil s ministrem Vojtěchem a výklad ministerstva bude upřesněn,“ uvedl Babiš pro Blesk Zprávy v reakci na postoj Policie ČR.

„Doufám, že pokuty nebudou potřeba a že naši občané chápou situaci a že vyslyší můj včerejší večerní apel v zájmu zdraví všech občanů ČR,“ dodal předseda vlády.

Ministerstvo zdravotnictví nakonec zpřesnilo výklad ke konzumaci potravin na veřejnosti. „Pokud si občan zakoupí potraviny (například párek, nápoj, zmrzlinu atd.) u okénka, může je zkonzumovat v okolí, ale tak, že se vzdálí od okénka (nejlépe alespoň 10 metrů), aby zabránil shlukování s jinými lidmi a dodržel minimální vzdálenost 2 metry od ostatních konzumujících osob,“ uvedlo ministerstvo.

„Tato forma by měla být využívána pouze v nezbytně nutných případech pro potřeby nutného občerstvení, tedy pokud to vyžaduje zdravotní stav dané osoby, z důvodu potřeby se napít, či se jedná o potraviny, které jsou určené k okamžité konzumaci,“ dodal resort.

vasek711 ( 11. dubna 2020 14:07 )

uz se to blizi k pul noci, jak je videt bobosobo ma bojovou naladu ja osobne a zasadne k zenam nejsem sprostej, klidne my muzes nadavat naidko

Greinfild ( 11. dubna 2020 13:42 )

Si zobrazuj ***.y ty kun.do

Greinfild ( 11. dubna 2020 13:42 )

Co to je vůbec za čur.áka ten Primeros?Neznám ale asi dobrej z.mr.d jako Babis

vasek711 ( 11. dubna 2020 13:42 )

o proti vam, ja ze sebe nic nedelam, proc si to myslite?

naidka ( 11. dubna 2020 13:31 )

Je dobře, žes to úplně nevzdal , nevím, kolik je u vás hodin, ale zdejší bobosobo už zde hlídkuje od rána 4.48 hod a pořád nemá dost. Jo, a srdíčka už nejdou zobrazovat, Bleskáčům došla červená barva.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa