Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Svět

Stav nakaženého premiéra Johnsona se zlepšuje. Má dobrou náladu a dokáže ujít kratší vzdálenost

Britský premiér Boris Johnson. foto: Reuters

Aktualizováno
Londýn - Britský premiér Boris Johnson, který je kvůli nemoci covid-19 od minulého týdne v nemocnici, se zotavuje a už dokáže ujít kratší vzdálenost, uvedl v pátek mluvčí jeho kanceláře. Johnson je v dobré náladě, hovořil se svými ošetřujícími lékaři a děkuje celému zdravotnickému personálu za skvělou péči, které se mu dostalo, dodala Downing Street.
  12:10aktualizováno  20:36

Podle Johnsonova otce ale bude premiér na plné zotavení a návrat do čela vlády ještě nějaký čas potřebovat. Stanley Johnson to v pátek uvedl v rozhovoru s veřejnoprávní stanicí BBC. Ministerského předsedu, který se na konci března nakazil koronavirem SARS-CoV-2, ve čtvrtek přeložili z jednotky intenzivní péče zpět na běžné lůžko. Podle Johnsona staršího ale jeho syn ještě „není úplně za vodou“.

Britský premiér Johnson už není na jednotce intenzivní péče. Přesunuli jej na běžné oddělení

„Musí odpočívat. Pokud vím, přesunuli jej z jednotky intenzivní péče, ale nemyslím, že se dá říct, že je teď úplně za vodou,“ řekl BBC Stanley Johnson. „Musí si dát načas. Nechce se mi věřit, že se dá po tomhle rovnou vpochodovat do Downing Street a znovu převzít otěže,“ dodal premiérův otec, kterému je 79 let.

Pětapadesátiletý Johnson 27. března oznámil, že se nakazil koronavirem. Příznaky nemoci covid-19 řadu dní neustupovaly, proto jej minulou neděli převezli do nemocnice. V pondělí odpoledne se jeho zdravotní stav zhoršil, lékaři jej proto přeložili na jednotku intenzivní péče. Na ní strávil tři noci. Ve čtvrtek večer se premiér vrátil na běžné lůžkové oddělení.

Mluvčí britského kabinetu ve čtvrtek uvedl, že má ministerský předseda „nesmírně dobrou náladu“. Na běžném lůžkové oddělení bude podle něj nyní „v rané fázi rekonvalescence“ pečlivě monitorován.

V Británii už nemoci covid-19, kterou virus způsobuje, podlehlo 8958 lidí. Jen za pátek jich přibylo 980, což je nejvyšší denní bilance od začátku epidemie. Británie nyní co do počtu úmrtí za jediný den překonala nejtragičtější bilanci v Itálii, kde dosud nejvyšší denní statistika z konce března eviduje 969 mrtvých.

Johnsona v současnosti zastupuje v čele země ministr zahraničí Dominic Raab. Ten ve čtvrtek oznámil, že vývoj v zemi zatím není takový, aby se mohla uvolňovat omezení pohybu obyvatel. Vláda Brity rovněž vyzvala, aby přes Velikonoce zůstali navzdory teplému počasí doma, a pomohli tak zastavit šíření viru.

Jeden z členů kabinetu přitom nyní čelí kritice, že sám vládní pravidla porušil. Ministr pro bydlení a místní samosprávu Robert Jenrick podle britských médií opustil Londýn, navštívil svůj dům v hrabství Herefordshire a dokonce i své rodiče v hrabství Shropshire. „Rodiče mě požádali, abych jim dovezl některé základní věci, například i léky,“ uvedl na svou obranu ministr.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!