Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Prymula varoval, kdy vláda nebude uvolňovat opatření: 400 nakažených v Česku denně

Autor: for, ČTK - 
12. dubna 2020
18:12

Vláda přestane uvolňovat protiepidemická opatření v případě, že začne lidí infikovaných koronavirem přibývat tempem kolem 400 za den. V pořadu Otázky Václava Moravce dnes tuto hranici formuloval náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Pokud by se nárůst blížil 400, je logické, že další uvolňování nebude, uvedl. Počítá s tím, že chystaná chytrá karanténa s dohledáváním kontaktů nakažených dokáže některá opatření nahradit.

V posledních dnech přibývá kolem dvou set nemocných každý den. Za sobotu přibylo 170 případů nákazy koronavirem, což je druhý nejnižší nárůst v tomto týdnu, ale o volných dnech bývá také méně testů. Nejvíc nových případů nákazy v tomto týdny bylo ve středu, a to 295.

Po částečném uvolnění některých protiepidemických opatření a kvůli neukázněnosti části veřejnosti o velikonočních svátcích, očekává epidemiolog Roman Prymula nárůst počtu infikovaných zhruba za týden, kdy se onemocnění projeví.

Vláda po úterním jednání zveřejní scénáře uvolňování restrikcí pro obchody a služby. Podle vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) se počítá se třemi vlnami uvolňování.

Podle Prymuly vláda plánuje nastartovat po víkendu zdravotnictví tak, aby nezanedbávalo další onemocnění. Chce například umožnit nemocnicím dělat plánované operace, které musely odložit. 

Pokles disciplíny Čechů

Prymula se pozastavil nad poklesem disciplíny Čechů. Pobuřoval se nad tím, jak se lidé vrhli do hobby marketů poté, co vláda před Velikonoci zjemnila opatření. Podle Prymuly to není šťastný začátek a Češi by se měli krotit v euforii. Češi se totiž do hobby marketů vyloženě nahrnuli, tlačili se u regálů a stáli dlouhé fronty, ve kterých dvoumetrové rozestupy byly leda zbožným přáním provozovatelů. 

„Není to šťastný začátek. Očekávám za týden nárůst nakažených,“ uvedl Prymula na ČT. „Poté, co jsme zveřejnili ty statistiky, se začali lidé chovat euforicky. Vidíme pokles té disciplíny každý den,“ upozorňoval Prymula.  

Uvolnění pravidel podle Prymuly nicméně vláda musela před svátky riskovat, protože lidé nemohou být čtyři dny zavřeni.

Prymula na to konto dodal, že od některých opatření se tak bude muset upouštět až v letních měsících. Už dříve experti zmiňovali, že mezi posledními bude například nošení roušek. Ty by se mohly začít sundavat až v červnu.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v týdnu prohlásil, že se Česku podařilo vyhnout se nekontrolovanému šíření koronaviru. Signálem, že Češi nejsou v ohrožení, bude podle Prymuly pokles čísla ukazujícího, kolik lidí může nakazit jeden infikovaný, pod hodnotu jedna.

Video  Epidemiolog Prymula: O Velikonocích bez šupačky, školách s rouškami i slibných lécích  - Bohuslav Štěpánek, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Pokud by se pak počet nově identifikovaných nakažených přehoupl přes 400 za den, opatření by vláda začala znovu zavádět. K prodlužování nouzového stavu i po 30. dubnu nevidí prozatím důvod. 

Prymula chce ve zdravotnictví nastavit opatření tak, aby dlouhodobá omezení nedopadla sekundárně na lidi s jinými nemocemi než covidem-19. Uvedl, že nemocní koronavirem kapacity nezahltili. „Máme poměrně vysokou rezervní kapacitu,“ uvedl a dodal, že část rezervovaných lůžek lze využít na plánované výkony. V případě zvýšení počtu vážně nemocných koronavirem by podle Prymuly šlo kapacity znovu připravit do osmi dnů.

Balík: Zanedbáváme onkologické pacienty

Od 17. března byly totiž nemocnice povinné dle nařízení vlády odložit některá ambulantní vyšetření a neakutní operace. Některá oddělení se pak uzavřela. Úkony například museli omezit stomatologové. 

„Máme velikou obavu, že zanedbáváme onkologické pacienty a kardiovaskulární program. Ruku v ruce s tím jdou pacienti, kteří jsou nyní negativní na covidu-19, ale jejich zdravotní stav se může natolik zhoršit, že jsou pak covidu pozitivní,“ uvedl zástupce přednosty Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny 1. LF. UK Martin Balík. 

„Máme tu celou řadu jiných onemocnění. Musíme nastartovat zdravotnictví. Musíme plošná opatření nahrazovat cílenými,“ souhlasil Prymula. „Je pravdou, že pokud bude zdravotnický systém – který nyní pracuje asi na 50 procent – uzavřen, bude to mít vliv na děti, onkologické pacienty a bude stoupat počet sebevražd,“ varoval.

Podle stomatologa Romana Šmuclera zanedbávají své zdraví i samotní pacienti. „Zapomínají v karanténě na své návyky. Nečistí si třeba zuby,“ uvedl v debatě. Zmínil i pokles preventivních prohlídek. „Vrtat zub je nyní nebezpečné, ale nikdo neříká, abyste nechodili na prohlídky,“ dodal.

Video  Zeman o koronaviru a nesouhlas s Prymulou: Promořování? Lékaři mají někdy odporný žargon, děsí to veřejnost  - Redakce Blesk, FTV Prima
Video se připravuje ...

villon ( 13. dubna 2020 08:08 )

Pan Primule si už svou chvilku slávi užil dosita tak by mněl už jít do prd; ele. Může zase buzerovat vojáky a normoš lidem ať už políbí pr, del. Prej disciplína. Kde si mislí že je? V kasinu na buzerplacu?

Fortuna ( 12. dubna 2020 21:59 )

Pár lidí rozhoduje o životě milionů Čechů....

iFender ( 12. dubna 2020 21:38 )

Stojime si ve srovnani se svetem a hlavne "bohatou evropou"velice dobre.Vsude se delaji chyby i na zapade v Nemecku ,co doktor a institut to jiny nazor.Jednou rousky ano podruhe ne.Ve meste Jena musi obyvatele chodit jako u nas v maskach,kazda spolkova zeme si to resi po svem.Bylo by na miste vladu pochvalit i kdyz to obcas malinko zahapruje jako vsude na svete.

sukin-sa-vracia ( 12. dubna 2020 21:30 )

frantacizek ( 12. dubna 2020 19:45 )

hon na čarodějnice u nás - pár lidí si dalo pivo o Velikonocích a pro některé příležitost plnit sociální sítě. Za chvíli se začne udávat a už jsme ve starých časech kompletně, málo, že je už vytvořena atmosféra strachu vrcholnými politiky u nás - Hamánek, Andrej v tom vynikají, namísto aby uklidňovali. Překvapil mě Zeman dnes s Velikonočním projevem, opravdu mile překvapil..
Přitom ten vir tady bude, budeme-li doma, venku, s rouškama, bez roušek, neomezíme ho nijak jinak, než že si ho proděláme a vytvoříme tu kolektivní imunitu. Podstatné je testovat co nejvíce a selektovat zdravé od těch, co si dali to pivko dnes. Délku života pak lidem prodloužíme ne restrikcemi, ale právě uvolňováním a návratem do práce, škol. Socioekonomické faktory.. Svět se zbláznil a je to stálá přehlídka intelektu a absence kritického myšlení u lidí + umění vytvářet davové psychozy. V Německu se tohle neděje, v tom se pozná vnitřní síla populace a kolektivního myšlení..
Vláda přenáší svůj problém na nás. Mají pořádně testovat jako v Německu a pak by nebyly třeba ani roušky. Nyní rozjíždějí tu úžasnou chytrou karantenu, čeho se bojí kolega Prymula?? Budeme selektovat a lidé ať to prodě­lají­...Ne­umíra­jí na to už ani onkologičtí pacienti, jak dnes sdělili lékaři, což je úžasné...Nemocnice už začnou řešit i odložené operace, mohli na to najet už o týden, dva dříve, jsme defenzivní nejvíce na světě, lékaři koronárek se sami diví, jak postupujeme tak, že tu kolektivní imunitu nevytvoříme do Andrejovy smrti.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa