Hlavní obsah

Apple a Google se spojí kvůli digitálnímu sledování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Google a Apple uzavřely nečekané partnerství, aby pomohly bránit šíření koronaviru. Až třetině obyvatel planety chtějí umožnit dozvědět se pomocí technologického zařízení v chytrém telefonu, zda se nedostali do blízkosti nakažených nemocí covid-19. Obří technologické společnosti to podle světových agentur oznámily s tím, že lidé se do systému budou muset přihlásit. Monitorovat by mohl až tři miliardy obyvatel planety.

Foto: Mike Segar, Reuters

Logo společnosti Apple

Článek

Smartphony s operačním systémem iOS od Applu nebo Androidem od Googlu, které jsou nejpoužívanější na celé planetě, si budou moci vyměňovat informace prostřednictvím rozhraní bluetooth. Pokud se majitel takto vybaveného telefonu dostane do kontaktu s infikovaným jedincem, pošle mu přístroj zprávu, že se má izolovat a podrobit se karanténě.

Google a Apple uvedly, že technologii začaly vyvíjet před 14 dny a dostupná by mohla být v půli května. Dodaly, že nebude sledovat polohu nebo identitu uživatelů, ale zaznamená pouze údaje o tom, kdy se k sobě jejich telefony přiblížily.

Zlom v boji s koronavirem? Češi mohou používat aplikaci eRouška

Software

Češi mohou v boji proti koronaviru používat aplikaci eRouška. Ta si klade za cíl pomoci hygienikům s včasným kontaktováním těch, kteří se mohli setkat s nakaženými koronavirem. Mobilní program využívá technologii Bluetooth a ukládá anonymizovaná data o mobilních zařízeních s instalovanou eRouškou pouze do telefonu majitele. Právě pomocí zmiňovaného bezdrátového standardu pozná zařízení, která se nacházela v dosahu daného uživatele.

V boji s koronavirem pomáhá také aplikace Mapy.cz od společnosti Seznam.cz. Ta dovede uživatele upozornit na to, že přišli do kontaktu s nakaženým koronavirem. Jak to funguje v praxi, se dozvíte v našem dřívějším článku.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Související články

Koronavirus kazí plány Microsoftu i Googlu

Neuplyne prakticky měsíc, aby se nekonala nějaká velká tisková konference předních technologických společností. Hned několik akcí měly od začátku roku...

Skype jede na plné obrátky. Kvůli koronaviru

Kvůli koronaviru tráví stále více lidí čas ve svých obydlích. Ke komunikaci přitom častěji používají Skype, prostřednictvím kterého je možné posílat zprávy,...

Výběr článků

Načítám