Hlavní obsah

Obětí mohlo být méně, řekl hlavní epidemiolog USA. A Trump už sdílí výzvy k jeho vyhazovu

– Washington
Novinky,

Ředitel amerického Národního institutu alergií a infekčních chorob Anthony Fauci, který stojí v čele boje proti novému koronaviru v USA, řekl, že obětí by bylo ve Spojených státech méně, kdyby se včas zavedla karanténní opatření. Prezident USA Donald Trump krátce poté na svém twitterovém účtu sdílel výzvu, aby byl Fauci vyhozen.

Foto: Andrew Harnik, ČTK/AP

Epidemiolog Anthony Fauci

Článek

USA se za poslední měsíc dostaly s tisíci nově nakažených na celkově více než půl milionu. Mají nejvíce infikovaných i obětí ze všech zemí světa.

„Jasně že byste mohli logicky říci, že pokud čelíte pokračujícímu procesu a začali byste uplatňovat opatření dříve, tak byste mohli zachránit životy,“ odpověděl Fauci na dotaz televize CNN, zda by zavedení opatření, která nařizují lidem, aby se drželi dál od sebe a doma, už na konci února, a ne až v půlce března, mohlo snížit počet obětí.

Půl milionu nakažených za měsíc. Riziko je nízké, chlácholil Američany Trump koncem února

Koronavirus

„Jasně že to nikdo nepopírá. Kdybychom měli už od úplného počátku právo všechno zavřít, možná by to bylo trochu odlišné. Ale tehdy byl velký tlak proti zavírání (provozoven),“ dodal Fauci.

Vyjádřil se i k tomu, proč prezident Donald Trump s těmito opatřeními začal přicházet až tři týdny poté, co o nich hovořili zdravotničtí experti: „Víte, jak jsem řekl už mnohokrát, my se na to díváme čistě ze zdravotního hlediska. Dáváme doporučení. Často jsou uplatněna, ale někdy ne.“

Přesto Fauci okamžitě čelil kritice a výzvě k odvolání. Přišla s ní kalifornská politička DeAnna Lorraineová, která usiluje o zvolení do Kongresu.

„Fauci nyní říká, že kdyby Trump naslouchal dříve zdravotnickým expertům, mohl by zachránit více životů. Fauci říkal lidem 29. února, že se tu není čeho bát a nic nepředstavuje hrozbu pro americkou veřejnost. Čas vyhodit Fauciho,“ uvedla.

Trump její výzvu na Twitteru sdílel a poděkoval republikánské političce s tím, že kritika na jeho adresu stojí na vylhaných zprávách.

Opožděná americká reakce na epidemii

Fauci odpovídal CNN den poté, co list The New York Times zveřejnil, jakých omylů se dopustila americká administrativa při zvládání koronavirové epidemie a jak Trump nedbal na varovná slova svých poradců o potenciálně vražedné nemoci.

Trump od ledna ignoroval varování bezpečnostních složek

Koronavirus

Už 18. ledna Trumpa informoval o možném vážném nebezpečí ze strany viru ministr pro zdravotnictví a služby Alex Azar. Volal mu do Davosu, ale Trump mu řekl, že je vše pod kontrolou. Když ho Azar na konci ledna varoval, že se epidemie může změnit v pandemii, Trump mu vzkázal, aby „nepanikařil“.

Doktor Robert Kadlec, který má na starosti reakci na katastrofy na ministerstvu zdravotnictví, se účastnil 21. února schůze o koronaviru v Bílém domě. Skupina pro boj s covid-19 tam přišla s ideou, že by se neměla epidemie jen zadržovat, ale je potřeba uplatnit další restriktivní opatření, která by zabránila jejímu šíření.

Když představila model, že by mohlo skončit v nemocnici až 7,7 milionu lidí a 586 tisíc zemřít, dospěla k závěru, že by se „brzy mělo přejít k radikálnějšímu dodržování odstupu ve společnosti i za cenu rizika vážného narušení národní ekonomiky a denního života milionů Američanů“.

USA už mají nejvíc obětí na světě. Zkoušený New York vyhlíží naději

Koronavirus

Trump čekal přes tři týdny

Trump k těmto opatřením přistoupil až 16. března, byť ho varovala i ředitelka Center pro imunizaci a respirační nemoci Nancy Messonnierová, která upozornila, že by epidemie mohla vážně narušit každodenní život.

Protože se propadly akciové trhy, pobouřený Trump zrušil setkání, kde se měla projednat omezení a jmenoval do čela týmu pro boj s nemocí covid-19 viceprezidenta Mikea Pence, přičemž opět zazněla prohlášení, že se podařilo virus dostat pod kontrolu.

Mezi 26. únorem a 16. březnem, kdy USA přistoupily k opatřením, stoupl počet potvrzených případů nákazy z 15 na 4226. V pondělí večer mělo pozitivní test už přes 580 000 Američanů.

Na temném newyorském ostrově pohřbívají oběti do hromadných hrobů

Koronavirus

Nepříjemné pravdy

Právě Fauci je považován za člověka, který o nemoci informuje pravdivě a nic nepřikrašluje. To bylo patrné i v rozhovoru pro CNN, kde varoval, že by se mohla na podzim a na začátku zimy epidemie vrátit, ale že by se mohla druhá vlna zvládnout lépe, když bude větší testovací kapacita a možná i fungující léky: „Pak by to byl úplně jiný zápas.“

Foto: Andrew Harnik, ČTK/AP

Anthony Fauci

Fauci také zmínil, že návrat k normálu není jako vypínač, který se zmáčkne a vše bude jako dřív. Upozornil, že bude záležet na tom, jaká bude situace v zemi, jak rozsáhlá bude epidemie. Naznačil, že návrat k normálu by mohl začít v příštím měsíci.

Trump v sobotu uvedl, že doufá, že bude moci brzy rozhodnout o uvolnění restrikcí: „Musím přivést zemi zpět, a tak se rozhodnu brzo.“

Ředitel Institutu pro zdravotnická měření Christopher Murray ale varoval v rozhovoru pro CBS, že předčasné uvolnění restriktivních opatření k 1. květnu by mohlo vést k nárůstu případů nákazy covid-19: „V červenci nebo v srpnu bychom mohli být ve stejné situaci jako teď.“

Stát New York má víc nakažených než kterákoli země světa

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám