Hlavní obsah

Tolerantní bude stát zřejmě i u daně z nemovitosti

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finanční správa už začala lidem posílat e-mailem výzvy, aby do 1. června zaplatili daň z nemovitých věcí. Jak ale Právu sdělil Lukáš Heřtus z tiskového oddělení Generálního finančního ředitelství, u lidí, kteří se ocitli v existenčních problémech kvůli koronavirové krizi, by finanční správa měla tolerovat pozdější úhradu daně. Ta se přitom v některých obcích proti loňsku významně zvedla.

Foto: Barbora Buřínská, Novinky

Ilustrační snímek.

Článek

Ministerstvo financí se už rozhodlo prominout pokuty za pozdní odevzdání daňového přiznání u daně z příjmů a prodloužilo lhůtu z 1. dubna do 1. července. Dále prominulo červnové zálohy na daň z příjmů u fyzických i právnických osob nebo pokuty za pozdě podané daňové přiznání k dani z nabytí nemovitých věcí nebo za její pozdní úhradu.

U daně z nemovitých věcí zatím žádný generální pardon vyhlášen nebyl, ale i v jejím případě hodlá finanční správa postupovat v současné situaci citlivě.

„Pokud v uvedené lhůtě (do 1. června) nebude moci poplatník daň uhradit z důvodů souvisejících s opatřeními ke covidu-19, doporučujeme zejména u větších částek podat žádost o posečkání úhrady daně, případně o zaplacení daně ve splátkách, a u menších částek uhradit daň později,“ řekl Heřtus.

Senátoři schválili 25 tisíc pro OSVČ, lidé už mohou žádat o příspěvek

Domácí

Daň z nemovitých věcí je splatná až do 1. června, protože poslední květnový den letos připadá na neděli. V případě, že je daň vyšší než 5000 Kč, lze si její platbu podle zákona rozložit do dvou splátek, přičemž první splátka musí být uhrazena do konce května.

Daň z nemovitých věcí je přitom jediná daň, která se přiznává a platí dopředu. „Nemůže-li poplatník řádně a včas splnit své daňové povinnosti, tj. podat daňové přiznání a zaplatit daň, případně první splátku daně, pak může svého správce daně požádat individuálně podanou žádostí o prominutí úroků z prodlení či z posečkání,“ doplnil Heřtus.

Skončit má daň z nabytí nemovitosti i odečty hypoték

Finance

Ročně finanční úřady rozešlou asi 3,3 milionu obálek se složenkami na zaplacení daně z nemovitých věcí. „Finanční správa zatím předpokládá, že bude poplatníkům doručena informace pro placení daně z nemovitých věcí na e-mail, případně do datové schránky. Zároveň se činí kroky k tomu, aby byly doručeny nejpozději do 25. května složenky s informacemi pro placení daně,“ dodal Heřtus s tím, že s případnými novými informacemi správa poplatníky seznámí.

Daň z nemovitosti je jedním z důležitých příjmů obcí. Jedná se ročně o zhruba 11 miliard, které plynou přímo do obecních rozpočtů. Obce mají navíc možnost si příjmy z této daně pomocí tzv. místního koeficientu značně vylepšit.

Vláda projedná podporu pro lidi pracující na DPP

Ekonomika

Řada z nich se pro to s výhledem na letošek loni rozhodla. Například v Praze se daň z nemovitosti v některých městských částech letos téměř zdvojnásobila,  radnice v Litomyšli na Svitavsku provedla loni v létě změnu po osmi letech a většině majitelů zvedla daň přibližně o polovinu.

Za normálních okolností by úřad za pozdní zaplacení daně měl podle zákona vyměřit úrok z prodlení, a to za každý den prodlení. Počítá se přitom z roční výše repo sazby ČNB platné k prvnímu dni kalendářního pololetí, kdy k prodlení došlo, navýšené o 14 procentních bodů a rozpočítává se na dny.

Při zpoždění platby do čtyř pracovních dnů finanční úřad úrok z prodlení standardně nevyměřuje. Při zpoždění o pět a více dnů se už ale lidé v minulých letech úroku z prodlení nevyhnuli, počítá se přitom od prvního dne prodlení, ne až od pátého. Pokud ale u jedné daně za jedno zdaňovací období nepřesáhl úrok z prodlení částku dvě stě korun, úřady jej promíjely.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám