Hlavní obsah

Ovoce a zelenina notně podraží

Právo, Martin Procházka

Ceny potravin, zejména ovoce a zeleniny, rostou a v nadcházejících týdnech se zřejmě budou dále zvyšovat. Důvodem je pokles kurzu koruny vůči euru i dolaru a u ovoce a zeleniny také nedostatek pracovníků.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Třeba paprika se v Tesku o víkendu prodávala za cenu kolem 80 Kč za kilogram, bílé hrozny za 140 korun, rajčata okolo 60 korun a citrony se daly sehnat za cenu zhruba 55 korun za kilo. Potraviny zdražovaly už v březnu, když ceny ovoce meziročně stouply o 16 procent, a třeba vepřové maso dokonce o více než pětinu.

Agrární analytik Petr Havel očekává i v následujících měsících zdražování, a to dramatické. „Ke zdražení určitě dojde, do léta předpokládám meziroční zvýšení cen o desítky procent. Potkalo se totiž několik nepříznivých faktorů. Kromě nákazy je to nedostatek pracovníků a také nepřízeň počasí. Nejen sucho v posledních deseti dnech, ale také razantní výkyvy teplot. Třeba meruňky z tuzemské produkce jsou letos v podstatě ztracené,“ řekl Právu Havel.

Pěstitelé chřestu doufají v přízeň zákazníků

Koronavirus

Jako příklad zdražení uvedl květák. „Ten loni stál 50 Kč za kilo, teď už skoro sto korun. Ovoce i zelenina budou zdražovat o desetikoruny za kilogram,“ dodal.

„Situace souvisí s celkovým vývojem cen na evropském trhu. Dá se předpokládat, že ceny dovážených potravin se zvýší,“ potvrdila Právu mluvčí prodejen Kaufland Renata Maierl.

Na ceny mají podle mluvčího prodejen Albert Jiřího Marečka v současné době vliv také zavřené hranice a snížená mobilita pracovní síly. „V Albertu pochází většina nabídky od domácích dodavatelů, u mnoha komodit a produktů se ale ceny řídí celosvětovou cenovou hladinou, jelikož trhy jsou globální,“ uvedl.

V Evropě bude nedostatek čerstvého ovoce a zeleniny, varují dodavatelé

Ekonomika

Analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak poukázal na chybějící zaměstnance, kteří by úrodu sklidili. „Ve Španělsku byli zvyklí, že jim tam jezdili lidé z Afriky. Farmáři teď musí zaplatit lokální lidi, ti jsou dražší, a tak rostou náklady. Zboží nyní musí prodávat dráž,“ řekl Právu Tomčiak.

Podle hlavního ekonoma BH Securities Štěpána Křečka se nyní mimo jiné ukazuje, že pro Velkou Británii nebude snadné nahradit po brexitu levnou pracovní sílu z Východu.

„Pandemie ukázala, že Západ tyto pracovníky potřebuje, a teď tam mají velké problémy. Největší problém je v Británii, ale také ve Španělsku, Francii a Itálii, kam se tito pracovníci kvůli rozšíření nákazy bojí jezdit. Mnohdy to ani není možné, protože jsou zavřené hranice,“ řekl Právu Křeček. Nyní hrozí, že některá úroda vůbec nebude sklizena. „To by vedlo k menší nabídce, a tím i vyšším cenám. Může dojít k výraznému zdražení,“ dodal Křeček.

Ovoce a zelenina jdou z ruky do ruky. Jaká je nejlepší obrana proti šíření nákazy?

Koronavirus

U ovoce a zeleniny byly podle Tomčiaka rovněž ovlivněny logistické trasy, a jelikož se toto zboží rychle kazí, jsou obchodníci nuceni za včasnou dopravu zaplatit víc, což pak promítnou do ceny pro zákazníky.

Nezdraží ale všechny druhy potravin. Celá řada Čechů se totiž předzásobila zejména trvanlivými potravinami a zájem o ně teď nějakou dobu nebude tak velký.

Ceny elektroniky zatím beze změny

Dopad oslabení koruny by mohli pocítit i lidé, kteří plánují nákup elektroniky. „Ceny určuje konkurenční prostředí, dodavatelé zdražují postupně dle zásob, které mají. V tuto chvíli se oslabení do ceny neodráží, dá se ale očekávat, že se kurzovní vývoj časem do ceny promítne a dojde ke zdražení,“ sdělila Právu mluvčí Datartu Eva Kočicová.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Kurzové výkyvy se však podle Křečka budou týkat hlavně online prodejců, kteří mají výrazně nižší marže než kamenné obchody. „Na internetu lze jednoduše srovnat ceny, a proto je u e-shopů velká snaha přijít s co nejlepší nabídkou. Když je ale marže malá, musí kurzovní rozdíl promítat do koncových cen,“ uvedl.

Oslabení koruny sice vede k prodražení dovozů, ale třeba u bílé elektroniky teď bude snížená poptávka. „Lidé budou spíše šetřit. Prodejci se je mohou snažit nalákat snižováním cen, spíše si tak možná sníží své marže,“ dodal Křeček. Koruna, která v březnu propadla na mnohaletá minima, by navíc mohla v nejbližších měsících posilovat,“ doplnil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám