Virová krize: Já vládnu! Chci zpátky sport! Donald Trump začal nařizovat. Ale konec srandy, vážná fakta z USA

15.04.2020 11:55

Nejnovějším krokem Donalda Trumpa v boji proti koronaviru je okamžité zastavení příspěvků pro Světovou zdravotnickou organizaci. WHO podle něj v krizi ukázala, že je k ničemu a navíc ji už v minulosti kritizoval za to, že je „pročínská“. Ve Spojených státech mezitím počet obětí překročil 26 tisíc a celkem bylo pozitivně testováno přes 614 tisíc lidí.

Virová krize: Já vládnu! Chci zpátky sport! Donald Trump začal nařizovat. Ale konec srandy, vážná fakta z USA
Foto: Repro Youtube
Popisek: Americký prezident Donald Trump v OSN

USA posílají WHO 400 milionů dolarů ročně, nejvíce ze všech zemí na světě. Celkový roční rozpočet světové zdravotnické organizace je asi 4,8 miliardy dolarů. „Po vypuknutí pandemie Covid-19 máme hluboké obavy, zda zde byla americká velkorysost využívána tím nejlepším způsobem,“ vzkázal Trump do Ženevy, kde organizace sídlí.

Anketa

Jak zatím hodnotíte výkon Stanislava Křečka jako ombudsmana? (Ptáme se od 15.4.2020)

95%
hlasovalo: 19091 lidí

Již dříve Trump obvinil WHO jednak ze špatného hospodaření, a jednak z toho, že „kryla šíření koronaviru“ a dávala zemím, které jí jako mezinárodní autoritě věřily, naprosto katastrofální rady. Organizace například kritizovala zrušení letů mezi USA a Čínou, které provedla Trumpova administrativa. Z WHO tehdy přišlo vyjádření, že „takové zákazy jsou ve většině situací neúčinné“.

Proti se ozval generální tajemník OSN Antonio Gutierres, který prohlásil, že „WHO je kriticky důležitá pro světové úsilí a musí být podporována“. Po překonání epidemie podle něj bude nezbytné, aby bylo zhodnoceno, jak se nemoc objevila, proč tak zdevastovala celý svět a jak všechny státy reagovaly na krizi. A toto hodnocení nemůže provést nikdo jiný, než Světová zdravotnická organizace.

Kromě toho Trump některé nadzvihl svými slovy, že jako prezident USA má „totální autoritu“. V zemi, která je tradičně citlivá na narušování rovnováhy moci jak mezi výkonnou, zákonodárnou a soudní mocí, tak mezi pravomocemi federálních orgánů a jednotlivých států, vyvolal jeho požadavek dost značný rozruch. Ozvala se opozice, právníci a dokonce i Trumpovi spolustraníci. Vše vzniklo po dotazu na tiskové konferenci, zda jednotlivé státy mohou mít právo uvolňovat pravidla karantény individuálně. Z Donalda Trumpa v odpovědi vypadlo: „Pokud jste prezidentem Spojených států, je vaše autorita totální“.

„Federální vláda nemá absolutní moc,“ protestovala jedna z republikánek a odkazovala na desátý dodatek americké ústavy, který říká, že federální vláda disponuje pouze těmi právy, které jsou jí přiznány výslovně. Všemi ostatními právy disponují členské státy.

Kromě toho se prezident Trump vyslovil pro to, aby se znovu rozeběhly profesionální sportovní soutěže. „Musíme dostat náš sport zpět. Mě už nebaví koukat na 14 let staré baseballové zápasy,“ postěžoval si přímo před novináři na tiskovce prezident. Pak tedy ještě dodal „teď tedy stejně nemám vůbec čas na to koukat“.

A na následující dny si objednal na jednání generální komisaře všech největších amerických sportovních lig, jako je hokejová NHL, basketbalová NBA nebo baseballová MLB.

Mezitím celkový počet obětí koronaviru ve Spojených státech amerických přesáhl 26 tisíc. Celkem bylo ke středečnímu poledni evidováno 26 061 mrtvých a 614 180 pozitivně testovaných. Nakažených je nejspíš mnohem více, v USA se testuje pouze pokud přijdete do nemocnice a máte zřetelné příznaky. Výrazně nadprůměrně jsou navíc postiženi zástupci afroamerické komunity, jejich úmrtnost někde překonává „bílé“ až šestinásobně.

Anthony Fauci, americký Roman Prymula (šéf krizového štábu, formálně ředitel Národního institutu alergií a infekčních chorob), kritizoval pomalé zavádění karanténních opatření, které podle něj vedlo ke zbytečně velkým obětem. Prodlení mezi vznesením doporučení od zdravotníků a jeho realizací podle něj bylo v některých případech až tři týdny.

Donald Trump osobně měl na konci ledna reagovat na varování ministra zdravotnictví slovy, aby nepanikařil. Opatření se v USA začala ve větším měřítku zavádět až od poloviny března.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…