Senát asi omezí maximální výši úroků ze spotřebitelských úvěrů

Česká národní banka, ilustrační foto

Česká národní banka, ilustrační foto Zdroj: ČTK

Banky zvyšují úrokové sazby
.
3
Fotogalerie

Senát asi schválí omezení maximální možné výše úroků ze spotřebitelských úvěrů, které nebyly spláceny déle než 90 dnů. Zároveň nově omezí výši sankcí pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) za opožděné splátky úvěrů.

Při prodlení delším než tři měsíce pokuta nebude moci přesáhnout 0,1 procenta denně z dlužné částky, což nyní platí jen u úvěrů pro běžné spotřebitele. Změny přináší vládní novela, kterou dnes horní komoře doporučil schválit její ústavně-právní výbor. Sdělila to tisková tajemnice horní komory Sue Nguyen.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) již dříve uvedla, že změny budou trvalé, i když byly připraveny kvůli nynější krizi v souvislosti s epidemií koronaviru. Směřují totiž proti těm, kteří nepůjčují s cílem vydělat na úrocích, ale na pokutách a případně na zajištění nesplaceného úvěru. "Proti úvěrovým predátorům je třeba bojovat nejen během současné krize, ale i po jejím skončení," řekla ministryně.

Novela o spotřebitelském úvěru má omezit nárůstu dluhu, který dlužníkem není splácen déle než 90 dnů. Rozhodným okamžikem pro stanovení úroku bude první den kalendářního pololetí, ve kterém došlo k prodlení. Výše úroku má odpovídat úroku, který je určen zápůjční úrokovou sazbou ve výši repo sazby vyhlášené centrální bankou a zvýšeného o osm procentních bodů, pokud nebyl sjednán úrok nižší. Aktuálně by tak maximální výše úroku činila devět procent.

Věřitel tak bude mít u dlužníka, který by byl za splnění dalších podmínek v úpadku podle insolvenčního zákona, právo pouze na dvojnásobek zákonného úroku z prodlení, smluvní pokutu 0,1 procenta denně, maximálně však polovinu zapůjčené částky a na účelně vynaložené náklady na vymáhání dluhu.

Novela se doplňuje s novým zákonem o splácení úvěrů, který má lidem i firmám s ohledem na epidemii umožnit přerušení splátek úvěrů a hypoték, a to na tři nebo šest měsíců.