Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Z karantény až po negativním testu. Ministerstvo přitvrdilo, bojí se přenašečů

Autor: ČTK - 
16. dubna 2020
07:33

Lidem s nařízenou karanténou budou její trvání ukončovat praktičtí lékaři až po provedení krevního testu na přítomnost protilátek s negativním výsledkem. Vyplývá to z mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví, které nabývá účinnosti 22. dubna. Nadále platí, že pro ukončení karantény je nutné, aby uplynulo 14 dní od prvního dne jejího nařízení. Současně lidé nesmí vykazovat příznaky onemocnění covid-19, uvedlo ministerstvo v tiskové zprávě.

„Chceme, aby se lidé z povinné karantény mohli co nejrychleji vrátit k normálnímu životu a zároveň jsme měli jistotu, že jsou negativní,“ sdělil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Karanténa se tak podle něj neukončí někomu, kdo by mohl být bezpříznakovým nosičem. „Díky tomu, že praktičtí lékaři zajistí provedení RAPID testu, bude ukončování nařízené karantény mnohem rychlejší,“ dodal.

Mimořádné opatření je podle ministerstva vydáno v souladu s požadavky krajů, které jsou odpovědné za řízení a poskytování zdravotních služeb na jejich území a je také v souladu se stanoviskem Ústředního krizového štábu. V případě lidí, kteří nemají svého registrujícího poskytovatele v oboru všeobecné praktické lékařství nebo praktické lékařství pro děti a dorost, se nařizuje zajistit splnění daných podmínek pro osoby v karanténě krajským hygienickým stanicím. Případně mohou krajské hygienické stanice podle místní příslušnosti určit poskytovatele zdravotních služeb, který karanténu ukončí.

Praktičtí lékaři, kteří odběr a vyšetření pacienta na přítomnost koronaviru provedou, zaznamenají data a výsledek testu prostřednictvím elektronické žádanky v Národním zdravotnickém informačním systému.

Video  Zeman o koronaviru a nesouhlas s Prymulou: Promořování? Lékaři mají někdy odporný žargon, děsí to veřejnost  - Redakce Blesk, FTV Prima
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hubaucpanakoblihou ( 16. dubna 2020 08:10 )

Čo také henta karanténa? Vy mi nařídíte karanténu a já vám řeknu, ať mi skočíte na cara.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa