Hlavní obsah

Kvůli soše Koněva protestovali aktivisté i před konzulátem v Petrohradě

Petrohrad
Aktualizováno

Aktivisté nezaregistrované strany Jiné Rusko, známé nacionalistickými názory, ve čtvrtek demonstrovali u sídla českého generálního konzulátu v Petrohradu a dožadovali se vrácení odstraněné sochy sovětského maršála Ivana Koněva na původní místo v Praze, uvedla agentura Regnum. Česká diplomacie reagovala protestní nótou.

Foto: drugoros.ru

Snímek z nedávného útoku ruských extremistů na velvyslanectví ČR v Moskvě

Článek

"Nacionální bolševici", jak se aktivisté sami označují, při této příležitosti rozvinuli transparent s nápisem "Koněva zpátky na místo, k**vy!" a zapálili dýmovnici, vylíčila agentura s odvoláním na prohlášení petrohradské pobočky Jiného Ruska.

Při protestu aktivisté také rozdávali letáky, podle kterých se úřady Prahy 6, které odstranění sochy nařídily, "vysmívají historické paměti našich národů a krvi sovětských vojáků, kteří před 75 lety osvobodili české hlavní město a (nacistický vyhlazovací tábor) Osvětim".

Musíte naši ambasádu chránit, obrací se Petříček na Rusko po útoku extremistů

Domácí

Regnum připomnělo, že památník osvoboditeli Prahy maršálu Koněvovi byl 3. dubna odstraněn na základě rozhodnutí úřadů městské části. Seznam viníků byl předán ruské kriminální ústředně, napsala agentura.

Další ruská média připomněla, že petrohradský protest byl pokračováním akce, podniknuté aktivisty Jiného Ruska 5. dubna u českého velvyslanectví v Moskvě. Tehdy skupina lidí v maskách vyvěsila na plot velvyslanectví nápis Stop fašismu a hodila do areálu ambasády několik dýmovnic.

Radikálové zaútočili na českou ambasádu v Moskvě kvůli Koněvovi

Evropa

Česko poslalo ruské diplomacii kvůli útoku nótu. Podle ministerstva zahraničí je Rusko povinno ambasádu chránit a úřad očekává, že ruské orgány už podobné incidenty nepřipustí.

K akci se na svém webu přihlásila strana Jiné Rusko. "Naše tanky budou v Praze!" opět uvedla strana.

Moskva vrací úder. Stanici metra Pražská chce přejmenovat na Maršála Koněva

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám