Huawei P40 Pro recenze: skvělý telefon, který zřejmě (ne)budete chtít používat

Huawei P40 Pro recenze

Přes všechny nepříjemnosti, které společnost potkávají zde máme novou vlajkovou loď – telefon Huawei P40 Pro. Ten je nabitý všemi možnými technologiemi, má skvělý fotoaparát a také parádní prostředí rychlé prostředí EMUI 10. Prostě vše, co má správný telefon mít. Huawei to v současné situaci nemá vůbec jednoduché. Do nových telefonů totiž nemůže dát Google služby (GMS), které jsou pro většinu zákazníků klíčové. Místo toho se zde nachází Huawei služby (HMS), které jsou alternativou ke Google Paly a snaží se je nahradit. HMS rostou každým dnem a chtějí si vybudovat na trhu silné jméno. Je telefon Huawei P40 Pro tak skvělý kus hardwaru, aby dokázal vyvážit absenci Google služeb? Na to se podíváme v dnešní recenzi.

Obsah balení Huawei P40 Pro

Ještě předtím, než začneme s obsahem balení bych rád zmínil jednu věc. Huawei P40 Pro byl představen 7. dubna kolem 14:30. Telefon jsme měli domluvený na zápůjčku, ovšem to, že nám ho Huawei doveze půl hodiny po oficiálním představení jsme nečekali. Kurýr navíc musel jet asi 150 kilometrů za Prahu. Za to tedy Huawei zasluhuje velkou pochvalu. Je vidět, že se i přes nepřízeň osudu snaží a je kolikrát mnohem ochotnější, než ostatní výrobci.

Pojďme tedy k tomu balení. Když jsem telefon poprvé vybalil z krabičky, potěšila mne přítomnost 40W nabíječky Huawei SuperCharge. Dále se zde nachází USB-A na USB-C kabel, různé brožurky, pecková sluchátka (která se mimochodem velmi podobají jablečných EarPods ať už vzhledem, či zvukovým projevem) a gumové pouzdro. To nebývá u ostatních výrobců vždy pravidlem a jistě potěší.

Zpracování a vzhled Huawei P40 Pro

Když jsem vzal Huawei P40 Pro poprvé do ruky, hned mi bylo jasné, s kým mám tu čest. Na první pohled je zde vidět, že se jedná o světovou špičku. O skutečnou vlajkovou loď, která je tvořena z těch nejlepších a prémiových materiálů. Záda jsou tvořena ze skla, přičemž spojovací rám pak z kovu. A co je na tom nejlepší? Telefon se i přes své poměrně velké rozměry (které jsou podobné jako u mého „daily“ zařízení, kterým je iPhone 11 Pro Max) drží skvěle. Na svou velikost je poměrně lehký, váží 209 gramů a díky zaobleným rohům a bokům padne skvěle do ruky.

Displej je na výborné úrovni

Pokud mě zde něco praštilo do oka hned, když jsem Huawei P40 Pro spustil, byl to právě displej. Nalezneme zde 6,58″ OLED panel s 90 Hz obnovovací frekvencí a zaoblením po všech stranách. To je věc, se kterou jsem se u telefonu ještě nesetkal protože nejen, že skvěle vypadá ale také se skvěle používá. Strany sice nejsou zaoblené tak jako u Mate 30 Pro, ale přesto je zakřivení příjemné a dává smysl. Gesta typická pro Android 10 je radost vyvolávat. Při vyvolání multitaskingu nedočkáte žádného říznutí do palce, jako u ostatních telefonů, ale příjemného sklouznutí.

Samotný displej má pak výbornou čitelnost na přímém slunci, je rychlý, reaguje okamžitě a má věrné podání barev. Je zde však jedna věc, na kterou jsem si musel chvilku zvykat. Selfie kamerka umístěná v levém horním rohu je poměrně rozměrná. Má to však svůj důvod. Kromě ni se zde totiž nachází ToF senzor pro rozpoznávání obličeje, na což jsem zapomněl. Čtečka obličeje funguje velmi svižně a pokud bych ji měl srovnat s Face ID, jsou tyto senzory přibližně stejně rychlé. Kromě toho lze Huawei P40 Pro odemykat samozřejmě čtečkou otisků prstů, která je přímo v displeji.

Hardware Huawei P40 Pro

Pod kapotou Huawei P40 Pro tiká nejnovější a nejvýkonnější čipset od Huawei – Kirin 990 5G. Je tvořen pomocí 7nm technologie a asi vám nemusím říkat, že má výkonu na rozdávání. Sekunduje mu 8 GB operační paměti RAM a rychlé 256 GB úložiště typu UFS 3.0. Telefon si hravě poradí se střihem 4K videa a samozřejmě také se hraním nejnáročnějších mobilních titulů, jako například Call of Duty: Mobile, Fortnite či Asphalt 9. V běžném provozu můžete mít otevřeny desítky aplikací, přepínat mezi nimi a telefon tím příliš nezapotíte. Zde tedy rozhodně palec nahoru.

Výdrž baterie Huawei P40 Pro

Telefon jsem používal přibližně 14 dní a pokud jsem o něčem vůbec nevěděl, byla to právě baterie. Pokud ji došla šťáva, což se mimochodem nestávalo často, píchnul jsem ho na nabíječku, kde se dobil z 0 na 100 % asi za hodinku a čtvrt a mohl jsem jet klidně dva dny dál. Jednoho dne se mi stalo, že jsem musel jet na zahradu a věděl jsem, že budu několik dalších hodin bez elektřiny. A co bylo horší? Huawei P40 Pro měl 2 % a já musel odcházet za 10 minut. Píchnul jsem ho tedy do nabíječky, dal si rychlou sprchu a přišel k telefonu, který měl naprosto famózních 36 %, díky kterým jsem mohl zůstat online bez jakýchkoliv omezení až do večera (tedy asi 8 hodin).

Zkrátka baterie je něco, co nebudete absolutně řešit. A pokud ano, vytáhne vám trn z paty ultrarychlé nabíjení, díky kterému můžete telefon používat celý den, a to už za několik desítek minut nabíjení. Zkoušel jsem také reverzní nabíjení, které funguje bez problému a vyzkoušel jsem také bezdrátové nabíjení. Sice nejsem jeho velkým fanouškem, ale i to funguje bezchybně.

Uživatelské prostředí – bez Google služeb

Uživatelské rozhraní EMUI 10, které je založeno na posledním Androidu funguje jako takové skvěle. Je intuitivní, přehledné, rychlé a hlavně plynulé. Své na tom jistě dělá i 90 Hz odezva displeje ale takto plynulé animace, jako má právě Huawei P40 Pro mají snad jen Pixely od Googlu a iPhony. První pocit? Skvělé. No, Google Play zde není, tak jsem se vydal hledat své oblíbené aplikace do Huawei AppGallery. Ta je kompletně v češtině, což jistě potěší.

Co však potěší méně je nabídka aplikací. Začal jsem si vyhledávat všechny aplikace, které používám. A výsledek? Facebook? Není. Instagram? Není. WhatsApp? Není. Netflix? Kdepak. Evernote? Zapomeňte. Spotify? Vůbec. Zkrátka aplikace, které používám takřka na denní bázi zde nejsou. A to ani nemluvím o faktu, že v redakci využíváme denně Google aplikace jako Hangouts, Google Kalendář či Gmail. S tím jsem se však smířil ještě předtím, než jsem telefon zapnul. Že zde však není zastoupení těch nejpoužívanějších aplikací na světě mě poměrně nepříjemně překvapilo.

Zkoušel jsem tedy různé cesty, jako aplikace do telefonu dostat. Rozumnou alternativou je Amazon Store, kde však také spousta aplikací chybí a tak jsem si stáhnul všechny potřebné aplikace z APKPure. Ano, aplikace tam touto cestou poměrně jednoduše dostanete, ALE! Aktualizace nejsou tak bezpečené, jako kdybyste je stahovali přímo z Google Play, AppGallery či Amazon Store. To je věc, se kterou jsem se nebyl schopný smířit. Bohužel zde narážíme na hlavní problém tohoto telefonu. Nevím, proč bych si měl složitě instalovat aplikace pomocí apk. souborů a hlídal si aktualizace, když o tom na ostatních telefonech ani nevím. Toto je bohužel jeden z hlavních mínusů Huawei P40 Pro.

A zrovna tak nevím, proč bych neměl používat internetové bankovnictví a NFC platby, když jsem si na to za těch pár let, co je používám hodně zvykl. Když už jsme u toho bankovnictví, tak jediná banka, která má vlastní aplikaci je Komerční banka. Já mám AirBank a mám smůlu. Stejně tak mě moc nebaví webové prostředí YouTube, jelikož jde o jedinou možnost, jak ho sledovat. Prostředí jako takové je skvělé ale pro mě osobně jde o krok zpět. Pokud jste fajnšmekři a geekové, kterým instalace aplikací tímto způsobem nevadí, tak proč ne. Pokud jste však běžný uživatel, který chce pohodlí, budete po pár dnech hlasitě nadávat.

Fotoaparát

Pojďme se však vrátit k něčemu příjemnějšímu. Tím je v Huawei P40 Pro bezpochyby zadní hlavní fotoaparát, kde se skrývají hned čtyři senzory. Hlavním snímačem je zde 50 megapixelový objektiv, který produkuje ostré a barevně věrně snímky. Ty mají navíc spoustu detailů a pokud máte dostatečné osvětlení, něco jako šum zde neuvidíte. Kromě toho se zde však nachází také ToF senzor, který slouží pro lepší portrétní fotografie a ultraširokoúhlý objektiv. Ten je stejný, jako v případě loňského Mate 30 Pro. Překvapil mě nejen kvalitními snímky, ale také videem.

Posledním snímačem, který v Huawei P40 Pro nalezneme je teleobjektiv. Ten nabízí rozlišení 12 megapixelů a nabízí až 5x optický zoom. Pokud jej aktivujete, vylezou vám z telefonu parádní a ostré snímky, za které by se nemusel stydět kdejaký hlavní snímač. Je zde také 50x digitální zoom, který použijete jen v krajní nouzi. Na fotografiích nalezneme velké množství šumu a fotku jako takovou je poměrně obtížné vyfotit, jelikož se snímač neustále třese. Naopak 10x hybridní zoom je použitelný skvěle a lezou z něj poměrně dobře použitelné fotky.

Cena a dostupnost Huawei P40 Pro

Huawei P40 Pro je k dostání u většiny českých e-shopů a to za doporučenou cenu 25 999 Kč. Je k dispozici pouze jedna paměťová varianta o kapacitě 256 GB. To je pro většinu uživatelů naprosto dostačující číslo. V nabídce řady P40 se také nachází modely P40 Lite, P40 a P40 Pro Plus. První zmiňovaný vyjde na 6 499 Kč a základní P40 na 18 999 Kč.

Resumé

Dostáváme se tedy pomalu ale jistě k otázce, zda se vyplatí koupě tohoto telefonu. Věřím, že v Asii bude Huawei P40 Pro prodejním trhákem. Google služby zde nefungují a lidé zde používají jiné aplikace, které na Huawei AppGallery naleznou. My, Evropané však zatím musíme naše nejpoužívanější aplikace ostrouhat, nebo je instalovat jiným způsobem. Pokud se zde budeme bavit o zpracování, kvalitě displeje, fotoaparátu a dalších hardwarových prvcích, ty se povedly na jedničku s hvězdičkou. Odemykání obličejem i čtečka otisků prstů bezchybná. Výdrž baterie v čele s ultrarychlým nabíjením vás jistě potěší.

Prostředí jako takové je také skvělé, plynulé a bez jakýchkoliv záseků. Vše se však rozpadne jako domeček z karet když zjistíte, jak je vlastně otravné používat alternativy k vašim oblíbeným aplikacím, složité aktualizace, ruční vyhledávání a pro někoho, včetně mě absence Google služeb. Věřím, že se najdou lidé, kteří si telefon oblíbí. Za mě je však telefon do té doby, než budou v obchodě Huawei aplikace, které používám takřka nepoužitelný. Nejhorší na tom je, že mě poměrně dost mrzí, že musím telefon takto hanit, protože kromě toho se jedná o bezvadný stroj.

Klady

+ kvalita zpracování
+ parádní design
+ špičkový výkon
+ ostrý a rychlý displej

+ fotoaparát
+ bezpečný skener obličeje

+ vyladěný EMUI 10
+ rychlé nabíjení

Zápory

– absence Google služeb
– zatím málo populárních aplikací v AppGallery

Co říkáte na Huawei P40 Pro vy?

Za zapůjčení telefonu děkujeme společnosti Huawei.

Jakub Kárník
O Autorovi - Jakub Kárník

Jakub je znám svou nekonečnou zvědavostí a vášní pro nejnovější technologie. Jeho láska k mobilním telefonům začala s iPhonem 3G, ale dnes se spoléhá na… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (39)