Investičné alternatívy v čase klesajúcich trhov? Akcie opäť porastú!

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 22. 4. 2020
Aktuálne prepady na finančných trhoch do bodky naplnili prognózy, že minulý rast nie je zárukou budúceho. Ekonómovia už na sklonku roku 2019 hovorili, že je nutná korekcia. Koronavírus teda nie je príčinou, ale len spúšťačom krízy. A kríza je zárodok príležitosti. Správne investičné kroky sa môžu v tomto období naozaj oplatiť.
Investičné alternatívy v čase klesajúcich trhov? Akcie opäť porastú!

Zdroj: Shutterstock

Čo robiť, keď mi úspory klesli o tretinu?

Tento scenár nie je vôbec prehnaný. Ak ste mali financie investované napríklad v akciových fondoch, za pár dní ste mohli mať zo 100 000 na investorskom účte hodnotu 70 000. Niekde mohol byť prepad ešte výraznejší. Americké akcie reprezentované najsledovanejším indexom sveta S&P 500 napríklad prišli o tretinu svojej hodnoty. Ak ste však počkali, už viete, že až také dramatické to nebolo.

Pokles trval len 22 dní a od marca podrástli o približne 20 %. Avšak ešte nie je dôvod na radosť. „Počas poslednej krízy v rokoch 2008 – 2009, kedy sa akciový trh prepadol o vyše 50 %, zaznamenali americké akcie šesť „falošných“ odrazov, keď v priemere vzrástli o 13 %. Najvyšší odraz bol až na úroveň 19 %,“ tvrdí Jakub Rosa, portfólio manažér Across Private Investments, no dodáva:  

„To je na druhej strane dobrá správa pre investorov, ktorí ešte nestihli využiť zľavy na akciovom trhu. Príležitosti na lacnejšie dokúpenie pravdepodobne ešte prídu.“ Preto ak chcete majetok zhodnocovať, nikdy nevyberajte fondy, ktoré sú v poklese. Naopak, dokúpte podiely za lacno. Tým sa rýchlejšie dorovná aj strata, ktorú vám vyrobilo portfólio v čase prepadu.

 

Akcie budú rásť spolu s ekonomikou

Podľa Jakuba Rosu nie je pokles o viac než 20 % historicky ničím výnimočným. Na druhej strane dnes nikto nevie, či už sú trhy na dne. Preto pozor na unáhlené reakcie. Nakupovať spadnuté kryptomeny, zlato, ktoré stúpa, alebo staviť na hedžové fondy, z ktorých niektoré aj pri páde trhov dokázali získať desiatky percent zhodnotenia, je ako hrať ruletu.

„Väčšina hedžových fondov na situáciách, ako je dnešná, stratila a aj stratí. Česť pár výnimkám, o ktorých sa rozpráva. Vždy vidíme len špičku ľadovca, to 1%, ktoré inšpiruje ostatných, vyvolá v nich nežiaduce emócie závisti a chamtivosti,“ hovorí Radoslav Kasík zo spoločnosti Finax.

Dnes nikto nevie s určitosťou povedať, či trhy už siahli na svoje dno, kedy nastane finálny obrat alebo ako dlho bude pokles trvať. Jedno je však isté. Boli aj horšie krízy a ekonomika sa skôr či neskôr zotavila. To znamená, že firmy začnú rásť, zarábať a prosperovať a s nimi zaručené porastú aj ich akcie. Preto sa do nich stále oplatí investovať.

Graf: Svetový akciový index MSCI a jeho vývoj

Ako investovať, keď klesajú trhy

Zdroj: NN Group

„História jasne ukazuje, že akciový trh z dlhodobého hľadiska rastie. Poklesy trvajú v porovnaní s obdobím rastu relatívne krátko. V prípade amerických akcií trval priemerný pokles 7 mesiacov, počas ktorého zaznamenali stratu 36 %. Obdobie rastu, naopak, trvalo v priemere približne 60 mesiacov. V tomto období dosahoval priemerný zisk vyše 160 %,“ vysvetľuje Rosa.

Akcie sú stávkou na istotu. Avšak nie všetky. Každá kríza niektorých hráčov z trhu vymaže, iných objaví. Preto je vhodnejšie investovať do fondových riešení, ako staviť na konkrétnu akciu, pri ktorej síce môžete naraziť na zlatú žilu, ale aj staviť na čierneho Petra.

Spoľahnite sa na podielové fondy

Podľa Jakuba Rosu je najefektívnejším spôsobom, ako participovať na raste akciových trhov, byť zainvestovaný počas celej doby a poklesy na trhoch využiť na lacnejšie dokúpenie. Čísla hovoria jasne. Posledný rekordne dlho trvajúci býčí trh, ktorý skončil len nedávno, doručil investorom zhodnotenie prevyšujúce 450 %, čo predstavuje ročnú výkonnosť vyše 15 %.

Jednou z možností je mať investované financie v aktívne riadených akciových podielových fondoch. Investujete v nich do množstva firiem, takže sa vyhnete jednej zlej investícii. Aktívne riadené podielové fondy  majú svojho manažéra. Ten dokáže aktívne pristupovať k trhu a vo fonde miešať rôzne akcie, aby bol dosiahnutý, čo najväčší zisk. Vďaka tomu môžete pokojne nechať svoje peniaze pracovať.

„Pokiaľ bežný investor nemá čas a vedomosti si spravovať peniaze sám, tak podielové fondy tvoria najideálnejšie riešenie. Alternatíva je založiť si vlastný brokerský účet, ale túto možnosť by som odporúčala iba pre skúsenejších investorov,“ radí Lenka Vargová z IAD Investments

Fondy v krízových rokoch neprehadzujte

Podľa analytikov NN Group krátkodobé výkyvy, ako napríklad epidémie, výkonnosť fondov z dlhodobého hľadiska výrazne negatívne neovplyvňujú. To platí aj pre aktuálnu koronavírusovú pandémiu. Odborníci z NN preto neodporúčajú vyberať či presúvať úspory z rizikovejších do garantovaných fondov ani pri dôchodkovom sporení. Princíp pravidelného investovania totiž pracuje s prirodzeným kolísaním akciových trhov a využíva ho vo vlastný prospech.

Z pohľadu investícií tu už boli situácie podobné aktuálnej koronakríze a skúsenosť hovorí, že išlo prevažne o nákupné príležitosti. Výber riešenia a teda aj finančného produktu nie je závislý na kríze, či raste, ale na investičnom horizonte.  

„Ak je minimálne 7 rokov a viac, je to dostatočne dlhá doba na to, aby sme mohli investovať na finančných trhov do cenných papierov – dlhopisov a akcií. Čím dlhší investičný horizont klient má, tým viac odporúčame investovať do rastových akcií, ktoré síce majú vyššiu volatilitu, ale aj vyšší potenciál zisku,“ hovorí Marián Búlik, finančný analytik OVB.

„Naopak, s kratším horizontom investujeme viac do hodnotových akcií s menšou volatilitou, ale so stabilne vyplácanou dividendou,“  dodáva.

Anketa

Investovali ste už do kryptomien?

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

12. 4. 2024 | Daniel Výcha

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

ETF fondy patria medzi veľmi obľúbené finančné inštrumenty mnohých menších aj väčších investorov. Prinášajú zaujímavé zhodnotenie a investovanie do nich nie je vôbec náročné. Avšak... celý článok

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

9. 2. 2024 | Daniel Výcha

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

Rok 2023 bol pre investície veľmi zaujímavý. Po dlhej pandémii, ktorá výrazne ovplyvnila mnohé segmenty, sme si museli najmä v rámci financií a investovania zvyknúť na novú realitu.... celý článok

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

28. 12. 2023 | Redakcia

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

Podielové fondy sú spoľahlivou bránou do sveta investícii prakticky pre každého. Aj drobný, začínajúci a nesmelý investor s pár desiatkami eur sa vďaka nim môže podieľať na výnosoch... celý článok