Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Svět

WHO se musí zásadně zreformovat, prohlásil ministr zahraničí Pompeo. Obnova financování prý není jistá

Ministr zahraničí USA Mike Pompeo foto: Reuters

Washington - Světová zdravotnická organizace (WHO) musí projít zásadní reformou. Ve čtvrtek to prohlásil ministr zahraničí USA Mike Pompeo, který varoval, že Spojené státy nemusí obnovit financování této pod OSN spadající organizace, uvedla televize Fox News.
  17:40

Američtí lékaři hledají důvod záhadných úmrtí na covid-19. Virus podle nich vytváří krevní sraženiny

Americký prezident Donald Trump před týdnem oznámil, že Spojené státy pozastavují financování WHO, protože ta podle jeho názoru nezvládla pandemii nemoci covid-19. USA jsou největším přispěvatelem na provoz WHO.

„Myslím, že se potřebujeme pořádně podívat na WHO,“ řekl ve čtvrtek Pompeo. Poznamenal, že tato organizace OSN prošla kvůli nedostatkům reformou už v roce 2007. „Potřebujeme nápravu. Potřebujeme strukturální nápravu,“ dodal.

Trump před týdnem oznámil, že USA pozastavují financování WHO. Zdůvodnil to tím, že organizace nezvládla reagovat na šíření koronaviru. Prohlásil také, že WHO zastává pročínské názory.

Spojené státy jsou přitom největším přispěvatelem na chod WHO, v roce 2019 organizaci poskytly přes 400 milionů dolarů, což podle Reuters bylo zhruba 15 procent jejího ročního rozpočtu.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...