Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej
130 let

Lidovky.cz

Česko

Nejsem si vědom, že bychom udělali nějakou chybu. Zachránili jsme tisíce mrtvých, brání se Babiš

Premiér Andrej Babiš (ANO). foto: ČTK

Praha - Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) odmítli, že by vláda udělala chybu, když část restriktivních opatření přeměnila z krizových rozhodnutí na opatření ministerstva zdravotnictví. V pátek to řekli na tiskové konferenci. Ministerská opatření ve čtvrtek zrušil soud jako nezákonná, podle něj měla vláda rozhodovat na základě krizového zákona. Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) rozhodnutí soudu nebude mít vliv na případné spory o náhradu škody.
  15:41aktualizováno  16:25

„Nejsem si vědom, že bychom udělali nějakou chybu. Vláda udělala maximum, má jasný výsledek, zachránili jsme tisíce mrtvých,“ řekl Babiš. Podle něj bylo rozhodnutí kabinetu o změně právního základu pro restriktivní opatření ve vládě schváleno jednomyslně.

„Postupovali jsme podle zdravotního zákona hlavně z toho důvodu, že jsme chtěli, aby ty restrikce přesahovaly nouzový stav,“ řekl Vojtěch. Upozornil, že krizová opatření mohou platit pouze za nouzového stavu, proto vláda po rozhodnutí soudu žádá sněmovnu o jeho další prodloužení do 25. května. Ministr zdravotnictví uvedl, že podle jeho názoru byl nouzový stav vhodný především pro zajištění rychlého nákupu ochranných pomůcek, nařízení pracovní povinnosti nebo nařízení přednostních dodávek firem pro stát, což bylo třeba v předchozích dnech.

Část opozice a někteří právníci vládu obviňovali, že se chce změnou právního základu pro restrikce vyhnout odpovědnosti za škody způsobené těmito nařízeními, kterou podle krizového zákona musí nahradit, ve zdravotním zákoně to takto jednoznačně definováno není. Schillerová v pátek řekla, že soudní rozhodnutí nebude mít na spory o odškodné vliv. Podle ní budou muset firmy, které musely na základě vládních opatření zastavit provoz, prokázat příčinnou souvislost mezi škodami a vládními opatřeními. Odmítla také, že by bylo možné vykazovat ušlý zisk na základě meziročního srovnání.

Co padlo v tiskové konferenci:

Vláda od pátku zrušila zákaz volného pohybu osob, spolu s ním skončil i zákaz cest do zahraničí. Při návratu z ciziny se ale lidé musí prokázat negativním testem na koronavirus, nebo musí do dvoutýdenní karantény. Ministerstvo zahraničí lidem nicméně dál doporučuje přes hranice necestovat, pokud k tomu nemají opravdu závažný a neodkladný důvod. Vláda urychlila otevírání některých obchodů či služeb, ale například mnohé lázně, knihovny či zoologické zahrady to zaskočilo a otevřou později. Kabinet požádá Poslaneckou sněmovnu o prodloužení nouzového stavu, který zatím platí do konce dubna.

Stav nouze by měl podle vlády fungovat až do 25. května, aby bylo možné zachovat restriktivní kroky přijaté kvůli epidemii koronaviru. Opatření proti šíření nákazy, jako je udržování odstupu, dezinfekce a roušky, budou podle všeho platit ještě déle, nejméně do konce června. Lidé se ode dneška mohou pohybovat ve volném prostoru ve skupinách až po deseti, dosud to bylo maximálně po dvou.

Kabinet schválil žádost o prodloužení nouzového stavu do 25. května. Sněmovna rozhodne v úterý

Pro další prodloužení nouzového stavu je nutný souhlas sněmovny, poslanci budou o vládní žádosti rozhodovat na mimořádné schůzi v úterý 28. dubna. Opoziční strany chtějí nejprve slyšet argumenty vlády, než se rozhodnou, zda prodloužení nouzového stavu podpoří. Vládě vyčítají chaotické rozhodování i informování o přijatých opatřeních. Premiér Andrej Babiš (ANO) i další ministři hájí kroky, kterými vláda v březnu život v Česku omezila. Díky rychlému postupu se podle předsedy vlády podařilo epidemii v Česku dostat pod kontrolu a uchránit stovky životů.

Chcete po uvolnění pravidel vycestovat? Můžete, ale zatím není kam ani jak

Ministerstvo zahraničí nadále doporučuje necestovat do zahraničí, přestože je ode dneška znovu povoleno překročit hranice. Upozorňuje na to, že v jiných státech stále platí restrikce omezující pohyb cizinců a přeshraniční doprava zůstává komplikovaná. Kdo přece jen pojede do zahraničí, musí při návratu ukázat na hranicích negativní test na koronavirus, nebo zůstat ve dvoutýdenní karanténě. Bude také možné dodělat si test v České republice. Od pondělí budou moci do republiky na omezenou dobu přijet občané ze zemí EU, ale jen z pracovních důvodů. Také oni se budou muset prokázat negativním testem.

Vláda schválila rychlejší uvolňování podnikatelských a dalších činností. Od pondělí se tak mohou otevřít provozovny do 2500 metrů čtverečních, které nejsou součástí obchodních center. V prodejnách, které se budou moci po nucené pauze znovu v pondělí otevřít, ale nebudou zákazníci smět zkoušet oblečení nebo prohlížet knihy. Provoz mohou obnovit také autoškoly, knihovny, posilovny a fitness centra, zoologické či botanické zahrady bez vnitřních expozic. Už ode dneška jsou povoleny bohoslužby do 15 osob.

Některé zoo v pondělí neotevřou, vládní rozhodnutí je zaskočilo. Ta pražská pustí 8500 lidí denně

Část zoologických zahrad v Česku se hned v pondělí navzdory vládnímu rozvolnění neotevře, potřebují více času na přípravu. Vláda podle nich rozhodla nečekaně. Pražská zoologická zahrada sice otevře hned po víkendu, ale omezí počet návštěvníků na 8500 osob denně, vstupenky bude možné zakoupit jen on-line.

Také lázně, které mohou od pondělí znovu přijímat klienty, otevřou až začátkem května, dříve nestihnou po vynucené pauze vše připravit. Stejná je situace v řadě knihoven. V omezené formě mohou od pondělí obnovit provoz vysoké školy, dosud měli do škol přístup jen studenti závěrečných ročníků. Představitelé některých škol kritizovali způsob, jakým se o rozhodnutí dozvěděli.

Od pondělka začnou postupně obnovovat provoz také sociální služby, a to nejdřív jen na dálku po internetu či telefonu. Postupně pak začnou fungovat i v terénu či ambulantně v květnu. Osmého června se mají otevřít denní stacionáře a terapeutické dílny pro všechny klienty kromě seniorů, ve stejný den mají být povoleny návštěvy v domovech seniorů.

Banky se od příštího týdne zapojí do chytré karantény, budou poskytovat údaje pro vytváření vzpomínkových map

Na počátku příštího týdne se banky zapojí do takzvané chytré karantény a budou poskytovat údaje za účelem vytváření vzpomínkových map. Systém, který stát spustí do plného provozu 1. května, má u každého nakaženého vytvořit stopu, kde se pohyboval posledních pět dní a s kým byl delší dobu v kontaktu. Pokud bude nakažený souhlasit, mobilní operátor sdělí hygienické stanici potřebná data o pohybu, uvolněna budou i data o platbě kartou. Cílem chytré karantény je vyhledávat potenciální nakažené, což umožní dál uvolňovat plošná omezení.

Z nemoci covid-19 se k dnešnímu večeru uzdravilo 2371 lidí, zemřelo 214 nakažených pacientů. Počet potvrzených případů koronaviru zatím stoupl za dnešek o 49 na 7236. Nemocných je tak v Česku aktuálně přes 4600, z toho v nemocnicích byly asi čtyři stovky lidí s koronavirem. Ve čtvrtek přibylo 55 nově potvrzených případů, což byl nejnižší denní nárůst od poloviny března.

Pendleři, kteří budou moct jezdit od pondělí do ciziny za prací každodenně, budou muset při prvním vstupu do země předložit negativní PCR test na koronavirus, který není starší než čtyři dny. Po jednání Ústředního krizového štábu to dnes novinářům řekl jeho šéf a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Pendleři budou moci vyjíždět přes hranice denně, test pak musí podstoupit jednou za dva týdny

Poté budou mít pendleři podle ministerstva vnitra povinnost předložit negativní test jednou za dva týdny. Pokud by test na hranicích neukázali, museli by do dvoutýdenní karantény. Test je možné podstoupit i v Česku a do čtyř dnů ho při návratu na hranicích předložit.

Korejští pracovníci automobilky Hyundai budou moci přijet do závodu v Nošovicích. V květnu jich přijede 446, další budou následovat, schválila vláda.

Autoři: ,