Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Ekonomika

Americké automobilky Ford Motor a Fiat Chrysler chtějí obnovit výrobu od 18. května

Závod automobilky Ford v americkém Chicagu. foto: ČTK

DETROIT - Velké americké automobilky General Motors, Ford Motor a Fiat Chrysler Automobiles (FCA) plánují částečně obnovit výrobu ve svých továrnách ve Spojených státech 18. května. S odvoláním na informované zdroje to napsal ekonomický list The Wall Street Journal (WSJ).
  11:10

Představitelé automobilek se podle zdrojů dohodli na obnovování výroby s lídry odborového svazu United Auto Workers (UAW) a s úřadem guvernéra státu Michigan. Továrny amerických automobilek se zavřely kvůli epidemii nemoci covid-19 v březnu.

Původně se mluvilo o obnovení výroby na začátku května. Svaz UAW však minulý týden vyjádřil obavy, že tento termín neposkytuje dostatek času na vypracování bezpečnostních postupů na ochranu zaměstnanců před případnou infekcí. Automobilky tak pokračují ve spolupráci s odbory na vypracování bezpečnostních postupů, které mají snížit riziko onemocnění zaměstnanců, a v posledních dnech byl učiněn pokrok v jednání.

Automobiloví výrobci v Česku přišli za měsíc o 67 miliard korun. Linky znovu rozjel jen Hyundai

Termín 18. května se bude vztahovat na všechny závody v Detroitu i jiných státech USA. A to i v případě, že jiné státy zruší dříve omezení pohybu, píše WSJ.

Podle agentury AP se automobilky zavázaly, že budou sledovat tělesnou teplotu zaměstnanců, a upraví pracoviště a směny, aby se minimalizoval vzájemný kontakt zaměstnanců. Budou také vyžadovat masky, rukavice a další ochranné pomůcky, výrobní provozy se rovněž budou častěji dezinfikovat. Odbory také tlačí na firmy, aby zvážily testování zaměstnanců před vstupem do továren.

Přední americké automobilky sídlící v Detroitu mají v továrnách zhruba 150 000 zaměstnanců. Výrobní haly jsou převážně na průmyslovém Středozápadě, ale i na dalších místech, od New Yorku přes Tennessee až po Texas.

Autor: