V Česku je 3096 vyléčených z nemoci covid-19. Testy prokázaly 59 nových případů nákazy

Počet vyléčených z covidu-19 se v Česku přehoupl přes 3000. Ve středu se uzdravilo 137 lidí, celkem jde už o 3096 vyléčených, a také nikdo s nemocí covid nezemřel, což se stalo naposledy 15. dubna. Definitivně to potvrdí až údaje po půlnoci. Nových případů nákazy zatím ve středu testy prokázaly 59, tedy stejně jako za celé úterý. Vyplývá to z dat na webu ministerstva zdravotnictví.

Tento článek je více než rok starý.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 18:24 29. 4. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf statistiků Ladislav Dušek

Šéf statistiků Ladislav Dušek | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Od začátku března do středečního podvečera bylo v Česku zjištěno 7563 případů nákazy novým koronavirem. Po odečtení vyléčených a zemřelých je aktuálně nakaženo 4240 lidí. Během středy zatím přibylo 59 případů, což byl i celodenní přírůstek za úterý. Už týden se denní přírůstky drží pod stovkou, nejméně to bylo 41 v pondělí.

Osmý den přibylo v Česku méně než 100 nakažených koronavirem. Nikdo nezemřel

Číst článek

Počet testů zveřejňuje ministerstvo vždy jednou denně, a to ráno. Celkem už v Česku bylo provedeno do úterý téměř 235 000 testů včetně opakovaných u jednoho člověka. Podíl nových případů na počtu testů dosáhl v úterý 0,68 procenta a už osmý den se drží pod dvěma procenty. Začátkem dubna byl na téměř pěti procentech.

Jedním z klíčových údajů pro zvládání epidemie je počet hospitalizovaných s covidem-19, kterých je v posledních dnech méně než 400, podle středečních ranních údajů se v nemocnicích léčí 361 nakažených. Z toho 71 pacientů bylo v těžkém stavu nebo vyžadovalo intenzivní péči.

Ani počet vážně nemocných se výrazně nemění. Jako vyléčení nebo do domácí karantény už odešlo z nemocnic 623 osob, víc než polovina ze všech dosud hospitalizovaných.

Zpráva pokračuje pod online reportáží.

Mezi kraji je nemoc nejvíce rozšířená v Praze. V hlavním městě se zatím koronavirem nakazilo 1709 lidí, což znamená téměř 126 na 100 000 obyvatel.

V přepočtu na obyvatele následuje Karlovarský kraj se 121 infikovanými na 100.000 obyvatel. Následuje Olomoucký a Plzeňský kraj. V nejméně zasaženém Jihočeském kraji na 100.000 obyvatel připadá 27 případů.

V hlavním městě s covidem-19 také zemřelo nejvíc lidí, lékaři evidují 82 úmrtí. Následuje Moravskoslezský kraj s 28 a Karlovarský s 22 zemřelými. Jediný člověk s covidem-19 dosud zemřel ve Zlínském kraji. Většina obětí připadá na seniory, lidí nad 65 let zemřelo dosud 203.

Česko zatím podle odborníků covid-19 zvládlo, nyní je potřeba se vrátit k běžnému životu a nastartovat zdravotnictví. Někteří ale varují před druhou vlnou epidemie. Stát vzhledem k příznivému vývoji postupně uvolňuje omezení, která zavedl v březnu.

Nouzový stav platí v Česku od 12. března a prodloužen je do 17. května. I po skončení nouzového stavu budou některá omezení dále platit, půjde zejména o nošení roušek, dodržování odstupu a dezinfekce.

dok, tef, aur, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme