Pejša: Ve Švýcarsku jsme dostali podporu do dvou hodin, v Česku se na zamítnutí čeká měsíc

Rozdíl v podpoře malých a středních podniků v Česku a za hranicemi je propastný, tvrdí Martin Pejša, ředitel technologické společnosti Creative Dock. Ta působí na deseti evropských trzích a její majitel může srovnávat, jak rychle umí jednotlivé státy firmám pomoci. „Zatímco v Česku vám dají po měsíci vědět, že v žádosti máte administrativní chybu, ve Švýcarsku jsme dostali peníze na účet do dvou hodin,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ Pejša. Ten se nyní snaží sjednotit malé a střední české podniky do iniciativy Firmy Sobě, která by měla mít při jednání se státem silnější pozici, zatím se mu podařilo přilákat na pět tisíc firem.

 

Jste přesvědčený, že současná podpora vlády je nedostatečná. Kde vidíte největší deficit?

V tom, že v Česku je sice možná dostatek různých podpůrných programů, kterých firmy mohou využít, ale všechny jako by uvízly na půl cesty a všechny jsou strašně komplikovaně dělané. Když to řeknu s nadsázkou, abyste jako malí a střední podnikatel získal podporu, tak musí svítit sluníčko, vítr foukat tím správným směrem a platit dalších deset podmínek; osobně neznám nikoho, kdo by se k těm státním podporám dostal. To je asi ten největší kontrast se zahraničím. 

Se kterými zeměmi srovnáváte?

Mám možnost srovnat se Švýcarskem, kde jsme to zažili na vlastní kůži. Brali jsme si tam státem podporovaný úvěr, něco jako je zde v Česku program Covid. Jenže ve Švýcarsku trvalo vyplnění online formuláře tři minuty, jenom se nás tam zeptali na loňský obrat s tím, že máme nárok na jeho desetinu. Během dvou hodin jsme měli peníze na účtu. Pochopitelně tam stát předpokládá, že v žádosti nelžete, pokud zjistí opak, tak vás čekají postihy. Ale kontrola je přenesená na druhou stranu, úředníci to nekontrolují předem, což by protahovalo dobu zpracování, ale až případně po poskytnutí úvěru.

Bude nám chybět nejméně miliarda. Od vlády stále nemáme informace, říká primátorka Brna

sinfin.digital