Hlavní obsah

Výroba chytrých telefonů ve čtvrtletí rekordně klesne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Celosvětová výroba chytrých telefonů ve druhém čtvrtletí zřejmě klesne o rekordních 16,5 procenta na 287 milionů přístrojů. Na vině bude pandemie nemoci covid-19, která zbrzdila výrobu a utlumila poptávku. Ve svém aktualizovaném výhledu to uvedla analytická společnost TrendForce.

Foto: Lai Seng Sin, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V prvním čtvrtletí výroba klesla o deset procenta na 280 milionů kusů, nejníže za pět let.

V prvním čtvrtletí dosáhlo šíření nemoci způsobené koronavirem svého vrcholu v Číně, odkud se onemocnění začalo šířit do Evropy a USA. Výroba v některých továrnách se zastavila nebo výrazně snížila kvůli omezením, která mají zabránit šíření nemoci. Některé závody musely zavřít po nařízení vlády, jiné kvůli tomu, že neměly dostatek materiálu a pracovní síly.

Koronavirus mění pravidla. Vrátit elektroniku od Samsungu mohou lidé do 90 dní

Hardware

Firmy Samsung Electronics a Apple by si měly udržet ve druhém čtvrtletí pozici prvního a třetího největšího výrobce telefonů. Oběma firmám zřejmě ale klesne podíl na trhu na úkor čínských výrobců.

Výroba iPhonů firmy Apple podle odhadů TrendForce v prvním čtvrtletí klesla téměř o devět procent na zhruba 38 milionů kusů a v současném čtvrtletí se má propadnout o další dva miliony přístrojů. Podíl Applu na trhu se tak za duben až červen sníží na 12,6 procenta ze 13,5 procenta v minulém čtvrtletí.

Podíl Samsungu na trhu se podle nynějších odhadů sníží o tři procentní body na 20,3 procenta. V prvním čtvrtletí výroba firmy klesla o 9,9 procenta a ve druhém se má snížit o dalších 10,7 procenta na 58,3 milionu kusů.

Nových iPhonů je nedostatek. Kvůli koronaviru

Mobil

Dvojkou na trhu je čínská Huawei. Ta by díky poptávce na domácím trhu měla ve druhém čtvrtletí proti předchozím třem měsícům zvýšit výrobu o dva miliony na 48 milionů přístrojů, podíl na trhu by se jí mohl zvýšit o 0,3 procentního bodu na 16,7 procenta.

Tržní podíl se ve druhém čtvrtletí zvýší také čínským výrobcům Xiaomi, Oppo a Vivo. Společnost Vivo byla jediným výrobcem, kterému se v prvním čtvrtletí podařilo zvýšit výrobu. Tento trend se jí však zřejmě nepodaří udržet kvůli omezením v jihovýchodní Asii a v Indii.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám