Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Cizinci bez platných víz budou moci v Česku zůstat do 17. července

Česko

  15:16
Praha - Všichni cizinci budou moci na území Česka legálně zůstat až do 17. července, i když jim mezitím skončí platnost víza nebo uplyne délka povoleného bezvízového pobytu. Cizinci se kvůli prodloužení pobytu do tohoto termínu nebudou muset obracet na cizineckou policii. V tiskové zprávě to dnes oznámilo ministerstvo zahraničí.
ilustrační snímek

ilustrační snímek foto: Shutterstock

Česko od poloviny března kvůli epidemii koronaviru neumožňovalo příjezd do země cizincům, kteří v zemi neměli trvalý pobyt. Umožnilo však setrvat těm, kdo do Česka dorazili předtím, a to i když jim končila platnost víza či maximální délka bezvízového pobytu. Nyní ministerstvo zahraničí oznámilo, že lhůta pro setrvání v Česku bude platit 60 dní po skončení nouzového stavu, který vláda vyhlásila do 17. května.

Cizincům, kteří jsou v Česku a uplynula jim povolená doba k pobytu, tak nebude do poloviny července vystavován výjezdní příkaz, na základě něhož by museli zemi opustit. Při odjezdu z republiky poté dostanou do pasu speciální razítko, které potvrdí, že pobývali v Česku legálně. Díky tomu se vyhnou případným sankcím při cestě zpět do své vlasti.

Autor: