Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Ekonomika

Prodej aut se v Česku propadl na polovinu. Jde o nejhorší bilanci za posledních 25 let

Škoda Auto obnovila výrobu. Zavřená byla kvůli pandemii od 18. března. foto:  Petr Topič, MAFRA

V Česku se v dubnu zaregistrovalo nejméně nových osobních aut za posledních přibližně 25 let. Přihlášených 10700 vozidel, znamená meziroční pokles o 53 procent. Zajímavostí je, že většina, zhruba 6000, vozů byla přihlášena až po 20. dubnu, kdy se znovu otevřely autosalony.
  13:01

Provozní zisk automobilky Škoda klesl v prvním čtvrtletí o čtvrtinu. Příčinou jsou i výdaje související s emisemi

Data vyplývají z předběžné analýzy dat ministerstva dopravy. Přesná čísla zveřejní Svaz dovozců automobilů v nejbližší době. Jedničkou na trhu zůstává Škoda Auto s podílem 34 procent a registracemi 3600 vozů (loni v dubnu 7822). Následuje Hyundai, Volkswagen, Dacia a Toyota.

Zatímco firmy koupily o 56 procent méně vozů, u domácností byl pokles mírnějších 47 procent.

Česko si trh s novými auty ještě relativně udrželo. Například v Británii v dubnu prodeje aut klesly o závratných 97 procent. Nízké zůstávají i prodeje v Číny a propad hlásí i USA. I další země vykazují u osobních aut zlomky dřívějších objemů. Pro Česko, jehož průmysl je závislý na exportu aut, je to negativní zpráva. 

Minulý týden rozjela linky po šesti týdenní odstávce Škoda Auto, zatím ale vyrábí zhruba polovinu dřívějších objemů. Stejně omezené tempo má i Hyundai, který již po Velikonocích. Výpadek výroby se nepodaří dohnat, i kdyby se trh vrátil na dřívější úroveň.

Automobilce Škoda Auto klesl po přerušení výroby provozní zisk o přibližně čtvrtinu na 307 milionů eur (8,3 miliard korun). Také Hyundai vyrábějící v Česku hlásil za toto období velké ztráty. Provozní zisk klesl korejské automobilce o 44 procent na 463 miliard wonů (9,6 miliard korun). V Nošovicích jde o jedinou výrobní linku Hyundaie v EU, odstávka zde trvala tři týdny. 

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.