Ceny pohonných hmot v ČR padají, benzin je nejlevnější od dubna 2009

Průměrné ceny pohonných hmot v ČR se dostaly pod 26 korun za litr. Benzin Natural 95 od minulé středy zlevnil o 29 haléřů na 25,75 Kč/l, průměrná cena nafty klesla o 32 haléřů na 25,91 Kč/l. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny paliv sleduje.

Paliva zlevňují od poloviny ledna. Benzin byl levnější než nyní naposledy v dubnu 2009. Nafta je momentálně nejlevnější od dubna 2016.

Hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda dnes uvedl, že v současné době jsou pohonné hmoty v českých zemích nejdostupnější minimálně od druhé světové války. "Za celou tu dobu totiž nikdy nebylo možné za částku odpovídající průměrné hrubé měsíční mzdě pořídit tolik litrů benzinu či nafty jako právě v horké současnosti. Důvodem je zejména obecná ekonomická prosperita celé druhé poloviny končícího desetiletí, ale nejnověji také mimořádný vývoj na světovém trhu s ropou," řekl dnes ČTK.

Uvedl, že při předpokladu 3,1procentního meziročního růstu průměrné reálné měsíční mzdy v Česku v letošním 1. čtvrtletí, což je mediánový odhad podle agentury Bloomberg (data zveřejní Český statistický úřad až počátkem června), činila vzhledem k 3,6procentní inflaci letos od ledna do března průměrná mzda v Česku 34.666 Kč. "Za tuto sumu lze při současných cenách pořídit takřka 1346 litrů benzínu Natural 95 a 1338 litrů nafty. Nikdy v poválečných dějinách to nebylo více," podotkl Kovanda.

V příštím týdnu podle něj navíc pohonné hmoty v Česku dále zlevní, a to o 20 haléřů na litr. "Během května se cena pohonných hmot postupně propadne až do pásma 25 až 25,50 koruny za litr. Důvodem jsou nadále nízké ceny ropy na světovém trhu, které se však již stabilizovaly," dodal.

Nejdražší benzin je v Praze. Tamní čerpací stanice nabízí Natural v průměru za 26,94 Kč/l. Přes 26 korun se jeho cena dostala ještě ve středních Čechách, na Vysočině a jižní Moravě a v Olomouckém kraji. Nafta je v hlavním městě průměrně za 27,01 koruny za litr.

Nejméně zaplatí řidiči za pohonné hmoty v Plzeňském kraji. Litr benzinu tam průměrně stojí 25,06 koruny, litr nafty pak 25,24 koruny.

Ceny paliv na jihu Moravy podle fuel-prices-europe.info zůstávají pod úrovní cen v Rakousku i na Slovensku. V Rakousku stojí litr naturalu 1,09 eura (v přepočtu 29,54 Kč), litr nafty 1,03 eura (27,91 Kč). Na Slovensku stojí podle portálu Natural 95 průměrně 1,33 eura (v přepočtu 36,04 Kč), nafta stojí průměrně 1,23 eura (33,33 Kč).

V Polsku se litr benzinu prodává v průměru za 3,29 zlotého (19,56 Kč), nafta zlevnila na průměrných 3,44 zlotého (20,45 Kč) za litr. V Německu zlevnila jen nafta, aktuálně za litr motoristé zaplatí v průměru 1,071 eura (28,90 Kč). Super E10, který je obdobou Naturalu 95, naopak mírně zdražil a prodává se průměrně po 1,2 eura (32,38 Kč) za litr.

Související

Více souvisejících

pohonné hmoty Benzín Nafta Čerpací stanice auto Ekonomika

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy