Jste zde

Triky pro dokonalé muffiny: Zkuste řepu, alkohol nebo lahodnou náplň

čokoládové muffiny s čokoládovými chipsy Zdroj: www.bigstockphoto.com
Muffiny? Tak ty si musí zákonitě oblíbit snad každý! Základní těsto se dá vždycky obohatit něčím, co máme rádi a na co máme zrovna chuť. Při zdobení zase můžeme pořádně popustit uzdu fantazii. A je to sladkost, která nadchne všechny věkové kategorie.

7. 5. 2020

První muffiny se podle všeho objevily v 10. nebo 11. století ve Walesu a původně byly pokrmem, který měl hlavně zasytit než snad zalahodit oku a potěšit chuťové buňky. Nejčastěji ho jedlo jen služebnictvo, protože pro vyšší vrstvu nebyl dostatečně nóbl. Oproti tomu dneska se po muffinech můžou – lidově řečeno – utlouct úplně všichni.

Možná už jste vyzkoušeli připravit (a zkonzumovat) nejrůznější variace a rádi si i dál zaexperimentujete tak, abyste své výtvory dovedly k chuťové a vzhledové dokonalosti. Máme pro vás pár triků, které rozhodně stojí za to vyzkoušet.

S našimi tipy zvládnete i kynuté těsto: Jak na kynuté těsto: Kvásek může zabít příliš cukru a mouku je dobré nahřát

#1 Dodejte božskou náplň

Už jste do těsta zapracovávali čokoládu, oříšky a ovoce? To je skvělé. Pokud jste nedošli ke krásně vláčnému těstu, možná vám celý muffin přišel tak nějak suchý. A to se může snadno změnit s božskou náplní. Nás zaujala ta, která připomíná milovaný smetánek

Co potřebujete: 200 ml smetany ke šlehání, 125 g jemného tvarohu, cukr nebo jiné sladidlo, ½ balíčku Créme Olé pudingu bez vaření

Jak na to? 

  • Ingredience zpracujte do jedné směsi, náplně.
  • Jakmile upečete muffiny, odřízněte vršky a pomocí cukrářského sáčku naneste náplň na spodní část. Vršek vraťte na jeho místo a je hotovo!

# 2 Do silikonových košíčků a do formy

Pokud jste se nikdy nedočkali opravdu krásných muffinů, které by byly okouzlující i na pohled, pečte je v silikonových košíčcích a ty ještě dejte do formy na muffiny. Teď už musí držet tvar, i kdyby snad nechtěly.

# 3 Zapojte přírodní barviva

Muffiny z banánů, cukety nebo mrkve už jsou provařené. Už jste ale zkoušeli muffiny z červené řepy? Kromě toho, že dobroty budou chutnat ještě trochu sladčeji než obvykle, chytnou od řepy krásnou červenou barvu jako velvet dortíky. A nebudete k tomu muset použít ani špetku chemie. Stačí do těsta přimíchat pyré z červené řepy, které zvládne vytvořit každý robot.

# 4 A co takhle kapku alkoholu?

Alkohol v jídle snad nemůže uškodit. Nebo jste viděli rozinky namočené v rumu, aby napáchaly škodu v bábovce, případně červené víno v omáčce u poctivého steaku? Do muffinů proto příště zkuste zapojit i chuť Prosecca

Postačí vám k tomu maliny a Prosecco, ve kterém ovoce aspoň půl hodiny necháte odležet. Muffiny upečte tak, jak jste zvyklí, a nechte je vychladnout. Zatím si připravte krém z měkkého másla a trochy moučkového cukru. Jakmile muffiny dostatečně vychladnou, odřízněte vršek, vytvořte malý důlek a do něj dejte nasáklou malinu. Zalijte ji ještě pár kapkami Prosecca a vršek přiklopte. Navrch udělejte pomocí cukrářského sáčku vrstvu slaďoučkého máslového krému. To by bylo, aby strávníci nebyli nadšení!

A ještě nášup drobných rad

Ještě tu pro vás máme pár drobnějších praktických rad přímo do procesu, které se vyplatí vyzkoušet:

  • Mřížku na pečení nechávejte uprostřed trouby. 
  • Než zapojíte máslo, nechte ho pořádně změknout. Vajíčka by zase měla dosáhnout pokojové teploty.
  • Suchou a tekutou směs nepřemíchejte. Stačí, když dojde k navlhčení suché směsi. 
  • Muffiny jezte hned po vychladnutí, to jsou nejlepší. Pokud jich případně napečete nečekaně moc, můžete si je až měsíc nechat v mrazáku, aniž by ztratily na chuti. Rozhodně je ale nenechte ležet jen tak ladem v kuchyni.

Dejte svým muffinům zase novou dimenzi! Zaexperimentujte a uvidíte, že vaše umění nezůstane bez povšimnutí.