Jste zde

Jak usušit rajčata v sušičce: Zbavte je jadýrek a dejte jim prostor

sušená rajčata v kameninové misce Zdroj: www.bigstockphoto.com
Rajčata jsou chutným a nenáročným zázrakem, který si snadno vypěstujete na zahrádce nebo doma v truhlíku. Navíc obsahují spoustu vitaminů a tělu prospěšných látek. Jak v nich uchovat maximum všeho dobrého? Třeba usušením.

8. 5. 2020

Vyberte správnou odrůdu

K sušení jsou vhodné velké dužnaté odrůdy. Vedle nešlápnete s podlouhlými takzvaně švestkovými rajčátky, která obsahují méně vody. Naopak nevhodné jsou k sušení menší žluté nebo oranžové plody, jejichž chuť není příliš výrazná a hodí se tak k přímé konzumaci. Vyvarujte se také sušení nahnilých nebo plesnivých rajčat. 

Způsob sušení je na vás

Rajčata můžete vysušit na sluníčku, v troubě nebo speciální sušičce na ovoce a zeleninu. Seženete ji v domácích potřebách i specializovaných prodejnách a zaplatíte za ni pár stokorun. Prvotní investice se vám vrátí v podobě komfortu, úspory času a množstvím sušených dobrot. Aby byl výsledek co nejlepší, je potřeba rajčata před sušením správně připravit.

Čistá a suchá rajčata

Rajčata před vložením do sušičky zbavte jadýrek a zelených stopek. Důkladně je omyjte a vysušte papírovým ubrouskem nebo kuchyňskou utěrkou. Plody rozkrájejte na poloviny nebo na čtvrtky. Pokud máte větší rajčata, nakrájejte je na 1 až 2 cm silné plátky, výrazně tak urychlíte proces sušení. Menší cherry rajčata se dají sušit pouze překrojená na polovinu. Počítejte s tím, že rajčata sušením zmenší svůj objem, proto je nekrájejte na příliš malé kousky.

Mimochodem, pokud se chystáte rajčata pěstovat, možná oceníte tento článek: Jak ochránit rajčata před plísní? Držte je dál od brambor. A zkuste prášek do pečiva!

Náš tip: Aby nebyla rajčata příliš tvrdá, je možno je před sušením spařit a oloupat.

Dopřejte rajčatům pořádnou péči

Abyste podpořili chuť rajských jablíček, před sušením je posolte, posypejte oblíbenými bylinkami nebo naložte do octa. V rámci jednoho sušení sušte ideálně stejně velké kusy. V opačném případě by se mohlo stát, že některá rajčátka budou přesušená, jiná příliš vlhká.

Kousky rajčat skládejte tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Samotné sušení v sušičce je pak otázkou několika hodin (cca 6 až 8 hodin), kdy se o rajčata nemusíte starat. Vše za vás ohlídá termostat a moderní technologie.

Vypěstujte si rajčátka na balkoně: Tipy na jedlý balkon: Poradíme, jak vypěstovat rajčata nebo okurky

Jak sušená rajčata uchovávat?

Abyste si mohli na sušených plodech pochutnávat pokud možno co nejdéle, je dobré vědět, jak je správně uchovávat. Rajčata můžete naložit do kvalitního extra panenského olivového oleje nebo balzamikového octa a bylinek nebo je chroupat jen tak u televize.

Pokud jste si nasušili více rajčat, než dokážete zkonzumovat, naložte je do čistých a dobře utěsněných skleněných nádob, kde k nim nebude mít přístup vzduch. Tady vydrží 1 až 2 měsíce. Pokud je navíc zakápnete olejem, můžete si na nich pochutnávat ještě déle.