Jste zde

Sezóna ředkviček je tady: Vyzkoušejte je s medem nebo zapečené k masu

svazky čerstvých ředkviček Zdroj: www.bigstockphoto.com
S čerstvými, tepelně neupravenými ředkvičkami už jste nejspíš měli tu čest, třeba na chlebu. Vyzkoušejte s nimi ale vařit – při tepelné úpravě ztratí palčivost, a naopak získají jemně nasládlou chuť. Možností, jak je využít, je opravdu mnoho!

12. 5. 2020

Ředkvička je zdravá kořenová zelenina s typickou jemně palčivou chutí, za kterou stojí hořčičné oleje, které chrání ředkvičku proti škůdcům. Tepelnou úpravou však palčivost mizí a ředkvička získává jemně nasládlou chuť, díky které ji možná dají šanci i ti, kteří se jí normálně vyhýbají! Ředkvičky můžete dusit, grilovat i péct. 

Pročistí a nastartují unavený organismus po zimě

Nejzdravější ředkvičky jsou samozřejmě čerstvé a v syrovém stavu. Šetrnou tepelnou úpravou však mnoho neztratí! 

Ředkvičky jsou plné vitamínů, minerálů a jsou výborným zdrojem vlákniny a kyseliny listové. V těle ničí bakterie i viry, posilují obranyschopnost, snižují cholesterol a jejich konzumací ochráníte tělo před mnoha nemocemi. Jsou prevencí rakoviny, Alzheimerovy choroby i žlučových, ledvinových a močových kamenů. Mají pozitivní vliv na psychiku i váš zrak. 

S ředkvičkami vykouzlíte víc než jen obložený chleba!

Ředkvičky jsou skvělou surovinou nejen ve studené, ale i v teplé kuchyni. Při tepelné úpravě je však důležité pamatovat na to, že by měla být co možná nejkratší, abyste nepřišli o cenné látky. Při delším vaření ředkvičky ztrácí velké množství kyseliny listové i vitamínů. Háklivý je zejména vitamín C.

Polévka z ředkviček

Úroda ředkviček bývá obvykle bohatá. Často se proto stane, že se jich přejíte a nestihnete je zpracovat před tím, než zdřevnatí a popraskají. Takové kousky však v polévce nevadí! Ředkvičky změknou, zesládnou a ztratí svou palčivost. 

Na 4 porce budete potřebovat: lžíci másla, 2 svazky čerstvých ředkviček i s listy, 1 cibuli, 1 litr zeleninového vývaru, 250 ml smetany ke šlehání, 4 větší brambory, sůl, pepř

Jak na to: V hrnci nechte zpěnit najemno nakrájenou cibuli a přidejte ředkvičky a brambory, které si nakrájíte na menší kousky. Po chvíli přidejte mladé listy a míchejte do jejich zavadnutí. Vše zalijte zeleninovým vývarem. Až ředkvičky i brambory změknou, přilijte smetanu a polévku dochuťte solí, pepřem a bylinkami.  

Pečené ředkvičky jsou skvělou a jednoduchou přílohou ke grilovanému i k pečenému masu, kterou máte připravenou za pár minut. Ředkvičky stačí poválet v oleji, ochutit solí s tymiánem a dát je péct. 

Zapečené ředkvičky s medem a oříšky

Ředkvičky zapečené s medem jsou dost netradiční recept, který zkusí jen málokdo. Pokud si však troufnete, jejich chutí budete mile překvapeni. 

Co budete potřebovat: ředkvičky, med, cukr, skořici, máslo 

Jak na to: Předvařené ředkvičky vyskládejte do zapékací mísy a zalijte je medem, teplým máslem a posypte je lehounce skořicí a cukrem. Dochutit je můžete oříšky, které posekáte na jemné kousky. Ředkvičky nechte zapéct a podávejte je se zakysanou smetanou. 

Máslové ředkvičky

Glazované ředkvičky jsou skvělou chuťovkou, ale i přílohou k hovězímu masu. Tepelnou úpravou získají naprosto jinou chuť. 

Co budete potřebovat: svazek ředkviček, 50 gramů másla, 2 lžíce cukru 

Jak na to: Omyté ředkvičky zcela zalijte vodou, přidejte máslo i cukr a nechte je povařit. Zhruba za 20 minut máte hotovo!