Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FIS MČR Horní Mísečky

Období bez fotbalu v Česku skončí. Na konci května se restartuje první i druhá liga

Po téměř třech měsících nucené koronavirové pauzy se v Česku opět rozehrají fotbalové zápasy. Kluby na grémiu Ligové asociace (LFA) rozhodly, že na konci května začne první i druhá liga. Nejvyšší soutěž odstartuje v sobotu 23. května dohrávkou 23. kola mezi Teplicemi a Libercem. Utkání se budou hrát bez diváků.

Radost záložníka Slavie Lukáše Provoda proti Slovácku
zdroj: ČTK autor: Michaela Říhová

V pražské hale O2 universum, kde se za přísných hygienických opatření jednání grémia LFA konalo, hlasovali zástupci týmů první i druhé ligy zvlášť. V nejvyšší soutěži se vyslovilo pro dohrání 13 z 16 celků - zdržely se Karviná, Opava a Zlín. O patro níž dalo zelenou pro pokračování ročníku 15 z 16 účastníků, proti byl Sokolov.

Kluby se vyslovily pro dokončení soutěží v kompletní podobě, v případě první ligy tedy i s nadstavbou. "Musím říct, že jsem tomu věřil. Že argumenty pro dohrání sezony jsou silné. Debata byla konstruktivní a věcná, nebyla emočně vypjatá," řekl šéf LFA Dušan Svoboda.

Je nám líto, video expirovalo.
Fotbalová liga se po pauze rozběhne 23. května, LFA dál povede Svoboda

Ligový výbor LFA už na konci dubna po uvolnění vládních opatření proti šíření koronaviru schválil restart sezony bez diváků od 25. května. Jelikož by se ale nestihla dohrát do 30. června, muselo její prodloužení odsouhlasit grémium.

To zároveň schválilo změnu termínové listiny, kterou předložil výbor LFA. Přesné termíny oznámí fotbalová asociace v příštích dnech, po předehrávce mezi Teplicemi a Libercem se nejvyšší soutěž naplno rozběhne v úterý 26. a ve středu 27. května. První liga by se měla dohrát do 15. července, odvety baráže pak do víkendu 18. a 19. července.

V případě problémů - například pozitivního testu hráče - by bylo možné ročník prodloužit až do 2. srpna. LFA by na toto téma svolala grémium. Nadstavbovou skupinu o titul chce každopádně dohrát do 8. července.

Svoboda: Pozitivní test nemusí znamenat karanténu

Předseda LFA Svoboda je navíc přesvědčen, že případný pozitivní test na koronavirus nemusí znamenat dvoutýdenní karanténu pro celý tým. Potvrdil, že rozhodnutí bude na krajských hygienických stanicích.

Dušan Svoboda
zdroj: ČTK autor: Michal Krumphanzl

"Otázka, co se stane, když bude karanténa, se pořád opakuje. My už víme, že jeden nebo dva pozitivní neznamenají automatickou karanténu. Nemůžu mluvit za někoho, jehož kompetencí nevládnu, ale myslím, že by to tak mělo být," řekl Svoboda, který bude šéfem LFA i další čtyři roky.

Hráče první a druhé ligy čekají tři testy na covid-19. Dva testy podstoupí v rozmezí pěti až šesti dnů před znovuzahájením soutěží, další je v plánu mezi základní částí a nadstavbou.

"Termíny budeme nastavovat okamžitě. První půjdou na testování kluby, které čeká dohrávka (Teplice a Liberec, pozn. autora). Je požadavek, aby 24 hodin před úvodním zápasem byly výsledky," dodal Svoboda.

Na stadionu až 500 lidí? 

Tabulku po nekompletních 24 kolech vede obhájce titulu Slavia Praha s náskokem osmi bodů před Plzní. Zbývá odehrát šest kol základní části, nadstavbu, která je pro většinu týmů pětikolová, a baráž o nejvyšší soutěž.

Liga se bude v tuzemsku hrát stejně jako v dalších zemích bez diváků a za specifických hygienických opatření. Zatím není znám přesný počet osob, který bude moci být při zápasech na stadionu. Na úvodní utkání Teplic s Libercem LFA počítá se 100 lidmi včetně hráčů, od 26. května pak s 500 osobami. Musí to však ještě potvrdit vláda.

Dohrávat se bude i semifinále a finále domácího poháru. Naopak amatérské soutěže od třetí ligy níže, které řídí Fotbalová asociace ČR, už byly předčasně ukončeny.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články