Testy | AMD | Procesory

Testy čtyřjader Ryzen 3 3100 a 3300X: když je nové AMD výhodnější než Intel z bazaru

  • K dispozici jsou celosvětové testy nových čtyřjader od AMD
  • Levné Ryzeny 3 3100 a 3300X jsou extrémně výhodně v poměru ceny a výkonu
  • Vyplatí se dokonce více, než nákup konkurence z bazaru

Na konci minulého měsíce AMD uvedlo nové čtyřjádrové procesory Ryzen 3 3100 a 3300X, které jsou postavené na 7nm architektuře Zen 2. Jedná se tak o levnou desktopovou formu populární architektury, se kterou AMD udělalo „díru do světa“.

AMD ale vydalo embargo na testy, které bylo možné zveřejnit až nyní. My se tedy podíváme na přehled recenzí z celého světa a hlavně zjistíme, jak na tom jsou čipy z pohledy poměru ceny, výkonu nebo spotřeby, přetaktování a dalších parametrů, které v oficiálních materiálech od AMD nelze nezávisle zjistit.

Dvě odlišná, ale levná čtyřjádra

Oba čipy mají TDP 65 W, ale liší se v několika parametrech. Ryzen 3 3100 má základní frekvenci 3,6 GHz a turbo 3,9 GHz, zatímco Ryzen 3 3300X začíná na 3,8 GHz a dokáže se dostat až na 4,3 GHz.

Ryzen 3_B550_Press Deck_NDA Until May 7th-page-017.jpg

Ryzen 3 3100 má rovněž menší nevýhodu v tom, že uvnitř je složený ze dvou CCX modulů, zatímco Ryzen 3 3300X má pouze jeden, což znamená menší složitost a také nižší odezvu. Z pohledu konstrukce je tak vyšší model mnohem lepší, navíc i proto, že jeho cena je jen mírně vyšší. Zatímco Ryzen 3 3100 stojí kolem 3 tisíc korun, Ryzen 3 3300X vyjde na přibližně 3 500 korun.

Cenově se tak pohybujeme hodně nízko, což je také důvod, proč se od těchto procesorů hodně čekalo. Jak je to tedy s výkonem?

Testy z celého světa

Jako vždy, můžete si podrobně projít různé recenze ze zahraničních redakcí, které obsahují například různé základní desky, operační paměti nebo grafické karty, programy a aplikace. Každý si najde konfiguraci, která bude odpovídat tomu, co má v plánu s budoucím počítačem dělat a podle toho snadno zjistit, zda jsou tyto procesory právě pro něj.

Ale už teď můžeme prozradit, že budete opravdu překvapeni.

Výkon je opravdu překvapivě vysoký i přes to, že jde o čtyřjádra. Ironií navíc je, že se v některých případech výkon rovná i šestijádru od Intelu – Core i7-9600K, který stojí dvakrát více.

Rovněž je poměrně úsměvné, že Ryzen 3 3300X coby nový procesor v drtivé většině testů překonává v jednovláknovém i vícevláknovém použití (někdy až o 20 %) čtyřjádrový vysoce taktovaný procesor Intel Core i7-7700K/7600K, který má překvapivě stále mnohem vyšší cenu i i v bazaru. Lze čekat, že ceny všech podobných starších procesorů od Intelu se rychle propadnou.

Z testů je totiž rozhodně vidět, že už třeba zmíněné 7700K nemá cenu ani tří tisíc korun, protože má oproti novým kouskům od AMD nižší výkon a vyšší spotřebu (TDP 91 W). Dát za Core i7-9600K nebo 8600K cenu v oblasti 7 tisíc korun se stává naprostým nesmyslem.

A jak jdou oba nové kousky přetaktovat? Vzhledem k tomu, že mají nízkou spotřebu i teplotu a stačí měnit násobič a napětí, je to poměrně jednoduché. S trochu lepším chladičem (v základu mají Wraith Stealth) není problém se dostat na frekvenci 4,6 GHz u všech jader, což ve výsledku znamená 5 % až 10 % výkonu navíc oproti základní konfiguraci z výroby.

AMD jede

Rozdrtit konkurenci na všech frontách, to je aktuálně stav, který předvádí AMD. Levné čtyřjádrové Ryzeny navíc ukazují, že lze koupit výkonné čipy, které vám budou stačit i pro náročnější hraní, samozřejmě v kombinaci s lepší grafikou, protože zas tak velký rozdíl oproti vyšším modelům nepoznáte, obzvláště s vyšším rozlišením. Vyšší modely s větším počtem jader se vyplatí pro ty, kteří je skutečně použijí a každé další jádro škáluje s výkonem v dané aplikaci.

Ryzen 3_B550_Press Deck_NDA Until May 7th-page-008.jpg

Když k tomu přičtete podporu rychlých pamětí DDR4-3200 a PCI Express 4.0 s novými deskami s čipsetem B550 (na které si ještě chvilku počkáme), díky čemuž můžete využít i mnohem rychlejší SSD, jedná se o nabídku, která nemá konkurenci.

Uvidíme, co s tím udělají nové modely Comet Lake od Intelu, konkrétně řada Core i3 se stejným 65W TDP a podobnou cenou. I kdyby se ale Intelu podařilo srovnat rychlost, obě zmíněné technologie mu i tento rok stále budou chybět.

Diskuze (35) Další článek: Japonsko opět předběhlo dobu. Vyrobilo nafukovací elektrický skútr

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,