Pátek 10. května 2024, svátek má Blažena
130 let

Lidovky.cz

Česko

Hranice s Rakouskem a Slovenskem by se mohly otevřít v červnu. Petříček o tom bude s oběma státy jednat

Andrej Babiš. foto:  Michal Růžička, MAFRA

Praha - Hranice s Rakouskem a Slovenskem by se podle premiéra Andreje Babiše (ANO) mohly otevřít 8. nebo 15. června. Řekl to ve středu v rozhovoru v Blesku. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) následně sdělil, že příští týden bude jednat se zástupci obou těchto zemí o harmonogramu pro otevření hranic, ke kterému by mohlo dojít v polovině června.
  14:20aktualizováno  14:47

Babiš v Blesku hovořil také například o tom, že by mohl kabinet udělat rozdíl mezi tím, kdy jsou vyhrazené časy pro nákupy seniorů ve větších obchodech potravin a drogeriích ve všedních dnech a o víkendech.

Zatímco na úrovni Slavkovského formátu by se mohly hranice otevřít v první polovině června, s Německem se podle Babiše zatím podobná jednání nevedou. Epidemiologická situace například v Bavorsku není tak dobrá jako v Rakousku, míní. Podle Petříčka by se mělo začít jednat v příštích dvou týdnech s Polskem. Konzultace o možném turismu od července probíhají se Slovinskem, Chorvatskem, Řeckem a Bulharskem.

Hodiny vyhrazené pro nákupy seniorů ve větších obchodech potravin a drogerií (08:00 až 10:00) platí i po pondělním jednání vlády nadále kvůli názoru epidemiologů a hygieniků. Podle Babiše je otázkou, jak dlouho tomu tak bude a také to, zda kabinet neudělá rozdíl mezi tím, kdy jsou vyhrazené časy ve všedních dnech a o víkendech.

V rozhovoru Babiš hovořil také o pochybnostech ohledně nákupů ochranných pomůcek ministerstvem zdravotnictví. Musí je podle něj prošetřit policie a Nejvyšší kontrolní úřad. Zastal se ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO), podle premiéra by se korupčního jednání nedopustil.

Co se týče možné podpory státu pro společnost Smartwings, Babiš věc nechává na místopředsedech kabinetu Karlu Havlíčkovi a Aleně Schillerové (oba za ANO). Podle předsedy vlády by byla škoda, kdyby letecká společnost zbankrotovala. Upozornil na možné dopady na její zaměstnance a pražské letiště, ale i na hrozbu zdražení dovolených pro české turisty. Osobně se však v záležitosti nechce angažovat, protože se zná s českými majiteli Smartwings.

Babiš zatím není schopen říct, zda vláda zvýší od ledna důchody o vyšší částku, než se kterou počítá zákon. Záležet podle něj bude na tom, jaký bude prostor ve státním rozpočtu. Z nedělního vyjádření Schillerové a ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) pro Českou televizi vyplynulo, že by se důchody měly zvýšit o 800 Kč na průměrných 15.270 korun. Kabinet ale podle Babiše počítá se zachováním slev na jízdném pro důchodce.

V uklidnění vztahů mezi Českem a Ruskem Babiš doufá po jednání na diplomatické úrovni. Jedním z českých politiků, které Rusko kritizuje, je pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), a to kvůli rozhodnutí magistrátu přejmenovat náměstí Pod Kaštany, kde sídlí ruská ambasáda, na náměstí Borise Němcova po zavražděném ruském opozičním politikovi. Babiš řekl, že chápe, že Hřib dělá zahraniční politiku a že to je jeho věc, měl by se ale více orientovat na spolupráci mezi vládou a Prahou například v otázce dostavby okruhu.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!