Parta studentů Karlovky a ČVUT vytvořila chytrý systém na přijímaní pacientů. Nemocnicím zrychlí příjem o třetinu

Peter BrejčákPeter Brejčák

triaz-min

Foto: Chytrá triáž

Autoři Chytré triáže: Tomáš Trejdl, Tom Kuna, Ľuboš Repka a Vasil Kostin

0Zobrazit komentáře

Když přijede pacient do nemocnice, většinou se dostane na takzvané triážní místo, kde čeká ve frontě, dokud s ním pracovník nesepíše dotazník a nezměří teplotu. Alespoň tak to funguje teď, v době pandemie koronaviru a zpřísněných opatření. Během této doby může nicméně docházet k šíření infekce mezi zdravotníkem a pacientem, ale i pacienty samotnými.

Zároveň musí zdravotník po každém pacientovi dezinfikovat desky a propisku, dochází tak k prodloužení doby, kterou mohl věnovat dalšímu pacientovi. Nešlo by to udělat efektivněji? Nad tím se zamyslela parta studentů medicíny a IT, která dospěla k jednoduché a vlastně i logické odpovědi – ano, šlo.

Následně se čtveřice studentů – Tom Kuna a Ľuboš Repka z 2. lékařské fakulty UK, Vasil Kostin z 3. lékařské fakulty UK a Tomáš Trejdl z FIT ČVUT – pustila do vývoje webové aplikace s názvem Chytrá triáž, která umožňuje vyplnit vstupní dotazník do nemocnice předem, například z pohodlí domova, a plně digitálně.

dsc00495-2-min

Foto: Chytrá triáž

Pracovníci nemocnice dokážou díky aplikaci odbavit čtyřikrát více pacientů

Pacient pak při příchodu do nemocnice ukáže jen QR kód obsahující osobní údaje, symptomy či epidemiologickou anamnézu a po potvrzení zdravotníkem má rovnou v telefonu zapsané údaje o tom, kdo a kdy provedl třídění i hodnotu naměřené teploty.

Chytrá triáž (triáž je obecně proces určování priority ošetření pacientů na základě závažnosti jejich stavu) funguje bez zbytečného kontaktu a bez odesílání osobních údajů přes internet s příslibem kompletního zabezpečení. Hypotetické zlepšení efektivity přijímacího procesu do nemocnice se už navíc osvědčilo i v praxi.

„Z průběžných výsledků ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady vidíme razantní, trojnásobné zrychlení samotného procesu třídění oproti původnímu stavu. Zároveň do budoucna nebude potřeba tolik personálu při třídění jako nyní,“ popisuje Ľuboš Repka, vývojář aplikace.

„V této situaci hledáme chytrá a efektivní řešení a máme radost, že studenti s jedním přicházejí. Systém byl v naší nemocnici otestován s velmi dobrými výsledky,“ pochvaluje si ředitel FN Královské Vinohrady Petr Arenberger.

Kolegové z hackathonu

Tým stojící za vývojem aplikace začal vznikat přibližně před rokem, kdy Vasil Kostin kontaktoval Tomáše Trejdla, jestli by se s ním nechtěl přihlásit na medicínsky zaměřený hackathon. Společně s Tomem Kunou pak vytvořili Wrest, chytrou podložku pod myš pomáhající prevenci syndromu karpálního tunelu.

Tom Kuna si pak nedávno během dobrovolničení v nemocnici, do kterého se v reakci na pandemii koronaviru zapojovaly stovky studentů medicíny, uvědomil, že triáž pacientů nefunguje tak efektivně, jak by mohla, a ozval se svým hackathonským kolegům.

„Shodou okolností jsme tou dobou hledali projekt na hackathon Hack Košice Digital, a tak vznikla Chytrá triáž,“ popisuje Trejdl, který se stal hlavním architektem aplikace. Zmíněný hackathon, během kterého se do týmu přidal také Ľuboš Repka, vyhráli a se stejným nápadem se rozhodli přihlásit i do dalšího – Hack the Crisis Slovakia.

dsc00468-min

Foto: Chytrá triáž

Pacient u vstupu do nemocnice ukáže QR kód

„Vyhráli jsme i druhý hackathon a nyní nám chybí už jen jedna věc – dostat Chytrou triáž do co nejvíc nemocnic v České republice a na Slovensku,“ popisuje aktuálně nejdůležitější cíl týmu Vasil Kostin.

Aplikace, která získala záštitu od Univerzity Karlovy a 3. lékařské fakulty, zatím funguje v testovacím provozu sloužícím na získání relevantních dat, ale také na rozběh a nasazení do dalších nemocnic.

„Chytrou triáž nabízíme všem nemocnicím úplně zdarma a pomáháme jim s implementací aplikace do jejich třídícího systému,“ říká autor nápadu Tom Kuna. A i když je zatím projekt na trhu jen krátce, čtveřice jeho tvůrců už plánuje další fáze úprav a vylepšení.

reservio_frantisek-mazuch-vlevo-a-boris-bosiak-vpravo

Přečtěte si takéK lékaři bez front a čekání. Brněnské Reservio bojuje s pandemií v Itálii i na Bulovce a má podporu od Červeného křížeK lékaři bez front a čekání. Brněnské Reservio bojuje s pandemií v Itálii i na Bulovce a má podporu od Červeného kříže

Jako první má přibýt možnost tisku potvrzení na místě či také implementace aplikace do nemocničního informačního systému, čímž by se zvýšila její přidaná hodnota u lékařů, kteří již budou mít veškeré dotazníky v pacientově dokumentaci.

„Chytrá triáž je velice povedená aplikace. Covidová krize nyní přechází do chronické fáze. COVID-19 nás zřejmě bude provázet po dlouhou dobu, ale my musíme obnovit plný provoz nemocnice a řešit při tom zabezpečení proti přenosu viru,“ dodává primář I. interní kliniky FNKV a 3. LF UK Martin Havrda.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym