Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Svět

Británie hlásí dalších 384 obětí koronaviru. Španělsko zmírňuje opatření, ve Francii klesá počet lidí na JIP

Londýňan před mostem Millennium Bridge, 15. května 2020. foto: Reuters

Aktualizováno
Londýn - V Británii za posledních 24 hodin zemřelo s koronavirem dalších 384 lidí. Je to mírný pokles oproti čtvrtku, kdy země evidovala bezmála 430 obětí. Oficiální bilance tím vzrostla na téměř 34 000 obětí, informovala s odvoláním ministerstvo zdravotnictví agentura Reuters.
  17:22aktualizováno  20:12

Od začátku jeho šíření se přítomnost viru SARS-CoV-2 v zemi se 67 miliony obyvatel prokázala u 236 711 lidí, což je o 3560 více než ve čtvrtek. Více nakažených nyní evidují pouze ve Spojených státech a v Rusku. Test na koronavirus v Británii podstoupilo bezmála 1,6 milionu osob.

Celkový počet úmrtí po nákaze v Británii pátkem stoupl na 33 998. Denní přírůstky se od druhé poloviny dubna zmenšují, minulý týden nicméně vládní součet překonal počet mrtvých hlášený z Itálie a stal se nejvyšším v Evropě.

Karanténu v Británii ani po téměř sedmi týdnech nelze zrušit, rozhodl Johnson. Vyzval Brity, aby pracovali

Podle vládních informací se nyní ohniska nákazy nacházejí nejvíce v nemocnicích a domovech s pečovatelskou službou. Ministr zdravotnictví Matt Hancock uvedl, že začátkem června nechá vláda otestovat veškerý personál i klienty anglických pečovatelských domů, kde od začátku epidemie zemřelo již mnoho tisíc lidí. Hancock podle svých slov rovněž dohlédne na to, aby byly publikovány dosud neveřejné počty zemřelých v jednotlivých domovech důchodců.

Takzvané reprodukční číslo - které udává, kolik dalších lidí infikuje jeden nakažený - se nyní v Británii pohybuje v rozmezí 0,7 až 1,0. Minulý týden premiér Boris Johnson uváděl hodnoty 0,5 až 0,9. Šíření viru tedy patrně o něco zrychlilo. Kabinet uvedl, že tento ukazatel bude brát v potaz při dalším rozvolňování restriktivních opatření. Odborníci opakovaně připomínají, že reprodukční číslo musí být nižší než jedna, aby se podařilo nákazu překonat.

Britská vláda ve snaze potlačit šíření nákazy od 24. března po obyvatelích požaduje, aby co nejméně vycházeli na ulici. Pokyn v zemi stále platí, Anglie i další části Spojeného království nicméně v posledních dnech karanténní režim mírně uvolnily. V Anglii si už například lidé mohou zajít na tenis nebo na golf, obnovit provoz mohla také zahradnictví.

V Itálii přibylo 5000 uzdravených za den

V Itálii za poslední den poklesl počet úmrtí pacientů s koronavirem i nově nakažených. Bilance obětí se zvýšila o 242 na celkových 31 610. Uzdravených přibylo oproti čtvrtku skoro 5000. Informoval o tom dnes úřad civilní ochrany.

Obyvatelé italských měst dostanou kvůli epidemii peníze na kolo. Cílem je omezit možnost nákazy v hromadné dopravě

Denní bilance obětí se v jihoevropské zemi zvýšila méně než předchozí den, kdy bylo úmrtí 262. Předtím se počet mrtvých pět dní držel pod hranicí 200. Nově nakažených za 24 hodin přibylo 789, tedy skoro o dvě stovky méně, než ve čtvrtek, kdy jich bylo 992. Deník La Stampa přitom upozornil, že reálně bylo nově nakažených ještě o padesátku méně, protože region Lazio dnes ohlásil navíc 55 případů nákazy nezapočítaných v předchozích dnech.

Celkově se od začátku epidemie koncem února v Itálii virem SARs-CoV-2 nakazilo téměř 224 000 lidí, více než polovina - 120 205 - se už ale vyléčila. Testů zdravotníci provedli 1,859 milionu.

Aktuálně s koronavirovou infekcí bojuje zhruba 72 000 lidí, nejvíce nakažených je v Lombardii (27 746), následuje Piemont, kde má virus přes 11 000 lidí, a Emilia Romagna, kde je infikovaných nyní asi 6000. Naproti tomu v Umbrii je nakažených jen 90 a v Basilicatě 120.

Italové strávili od půlky března téměř dva měsíce v přísné karanténě, která se uvolnila teprve začátkem května. V pondělí se mají otevřít obchody, restaurace či služby a povoleno bude bez omezení cestování v rámci domovského regionu. Školy, kina nebo divadla ale zůstanou dál zavřené a cestovat po celé Itálii bude možné až od 3. června.

Španělsko uvolňuje opatření na ostrovech

Ve Španělsku zemřelo za poslední den 138 pacientů s koronavirem, což je téměř o stovku méně než ve čtvrtek a nejméně od pondělka. Počet nakažených se ale naproti tomu zvýšil o něco více než předchozí den a překročil hranici 230 000. Informovalo o tom dnes ministerstvo zdravotnictví.

Z covid-19 se vyléčila 113letá Španělka. Na návštěvu babičky se těší 11 vnoučat a 13 pravnoučat

Celkem od začátku epidemie nemoci covid-19 ve Španělsku zemřelo 27 459 nakažených, což je nejvíce po Spojených státech, Británii a Itálii. Španělsko dnes ve snaze zabránit šíření koronaviru poté, co se bilance začala pomalu zlepšovat, vyhlásilo dvoutýdenní karanténu doma nebo v hotelu pro všechny osoby, které do země přijedou ze zahraničí. Navíc úřady prodloužily existující omezení při vstupu do Španělska až do 15. června a omezily přístup na pět letišť a do osmi přístavů.

S výjimkou čtvrtka, kdy bylo zaznamenáno 217 úmrtí, se počet mrtvých v zemi už týden drží pod hranicí 200. V pondělí dokonce statistiky hovořily o 123 obětech koronaviru, což byl nejnižší údaj od 18. března.

Díky příznivému vývoji patří Španělsko k zemím, jež začaly s postupným uvolňováním omezení, která kvůli pandemii zavedlo v polovině března. V rámci celostátní karantény mohli lidé ven jen na nákup základního zboží, k lékaři či do práce. Až koncem dubna směly na procházku poprvé po šesti týdnech děti, cestovat mimo domovskou provincii se ale dál smí jen v odůvodněných případech.

V pátek vláda zrušila další opatření na Baleárských a Kanárských ostrovech, kde jsou opět povolené svatby a setkání až 15 lidí. Zmírněna také byla některá z nejpřísnějších opatření v Madridu a Barceloně; obchody už mohou přijímat zákazníky bez předchozí domluvy a v omezené kapacitě mohou otevřít muzea.

Ve Francii klesá počet nakažených v nemocnicích

Ve Francii zemřelo za den dalších 104 lidí s covidem-19. Celkový počet obětí infekční nemoci v zemi tak od 1. března dosáhl 27 529, informovalo dnes ministerstvo zdravotnictví. Z jeho údajů také vyplývá, že dál klesá počet lidí s koronavirovou infekcí ve francouzských nemocnicích, a také počet nejvážnějších případů na jednotkách intenzivní péče.

Láska podle francouzské vlády není důvod pro povolení cestování

Denní nárůsty počtu úmrtí ve Francii jsou v posledních dnech poněkud rozkolísané. Ve čtvrtek ministerstvo zdravotnictví hlásilo 351 zemřelých pacientů s koronavirem, což bylo o 268 více než ve středu a nejvíce od konce dubna.

Francie má čtvrtý nejvyšší počet úmrtí lidí s covidem-19 na světě, denní přírůstek nově zemřelých se ale zpomalil na aktuálních 0,4 procenta. Stejný procentuální přírůstek Francie od čtvrtka zaznamenala v celkovém počtu nakažených, jichž země do dnešního večera eviduje 141 919.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!