Chystáte se stavět či rekonstruovat? 5 rad v nejisté době

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Pixabay

Vzory omítek, ze kterých restaurátoři vybírali nejvhodnější odstín
Rekonstrukce
Solární panely
Jednání
Nový volnočasový areál Výstaviště Praha.
21
Fotogalerie

Zdroje jsou omezené, využijte je na maximum.

Koronavirus přinesl mnoho špatného, mnozí však zjistili, že zpomalená společnost jim přináší šanci věnovat se věcem, na které dříve neměli čas. Pokud se pouštíte do stavby či rekonstrukce domu, chalupy, zahrady či bytu, máme pro vás pár tipů. Nejistá budoucnost ale vyžaduje dbát zvýšené obezřetnosti a opatrnosti.

Skromnost, hospodárnost, opatrnost

Základní rada je jasná: jistá přiměřená míra skromnosti, hospodárnosti a opatrnosti je nyní vhodná. Neznamená to, že byste měli zásadně změnit své plány a výrazně zmenšit plánovanou obytnou plochu či využívat levnější a méně kvalitní materiál, ale stejně tak nemusíte realizovat své nejbujnější sny.

To se týká jak rozlohy obytné plochy, tak dalších faktorů, které prodražují stavbu. Nechte se inspirovat řadou příkladů, často výjimečných, ale při tom skromných staveb nebo chytrých řešení rekonstrukcí.

Ušetřete na realizaci

Projekty větších rozměrů stojí za to přenechat profesionálům. Důležitým krokem je pak výběr stavební firmy či dodavatele prací nebo celé stavby. Vhodnou volbou lze ušetřit značnou část nákladů finančních, ale také časových.

Při rekonstrukci či stavbě na klíč odpadají starosti se zařizováním, hlídáním a koordinací prací jednotlivých stavebních profesí, které přenecháte stavební firmě. Tu můžete kontrolovat i díky transparentnímu účtu, kde přesně vidíte, kolik vás jednotlivé práce i materiál stojí. Systém transparentní dodávky stavby je v ČR úplnou novinkou. Tato služba umožňuje mít celou zakázku pod kontrolou i finančně, přestože zodpovědnost zůstává na straně stavební firmy,“ říká Jiří Bonk ze stavební společnosti Wirtuuu.

Úsporný provoz

Ušetřit na rekonstrukci lze chytrým řízením nákladů týkající se materiálu, technologií či samotných stavebních prací. Zároveň je ale vhodné si spočítat, kolik se dá ušetřit v budoucnu, pokud byste na začátku investovali do úsporných technologií. Nabídka je široká, na trhu existuje mnoho řešení efektivního zateplení, úsporného vytápění a ohřevu vody.

Stejně tak se vyplatí investovat do kvalitních oken, která jsou pro úsporu energií také důležitá.

Využijte zelené řešení

Inspiraci přinášejí také ekologická řešení, která pracují s alternativními zdroji energie. Díky nim dlouhodobě ušetříte na pravidelných výdajích za energie, můžete ale také využít státní podpory z dotačního programu Nová zelená úsporám a ušetřit i při realizaci.

Nemusíte se obávat ani administrativy s tím spojené. S celým procesem pořízení a instalace fotovoltaiky pro váš rodinný dům rádi pomůžeme,“ říká Jan Kovalský ze společnosti Energie ČS.

Myslete dopředu

Dobrý projekt je základ. Ujasněte si dopředu, jak má vypadat výsledek. Úplně banálně - kde chcete mít pračku, sušičku, světlo, zásuvku, zda budete mít dost prostoru v koupelně, kde uskladníte lyže, zda se vám (do garáže) vejdou 3 kola, atd., atd. Přizpůsobte projekt tak, abyste ex post nezjistili, že vám něco nesedí.

Zdroj: Wirtuuu